Sahrap SOYSAL
[email protected]
Kuru bakla
İçerdikleri yüksek miktardaki enerjinin yanı sıra diğer yiyeceklere oranla çok daha fazla protein, vitamin ve madeni tuz barındıran bakliyatlar yüzyıllar boyunca fazlasıyla rağbet görmüştür.
Et ve et türevlerinin pahalı olması nedeniyle bakliyata gösterilen ilgi, sonradan bilimsel araştırmalarla da desteklenince, bakliyatla beslenen kesimin ne kadar isabetli bir seçim yaptığı anlaşıldı.
Bakliyatlara isim olan “bakla” en eski yiyeceklerden biridir. Murat Belge’nin “Tarih Boyunca Yemek” isimli kitabından öğrendiğime göre Troya’da bulunan bakla tanelerine bakacak olursak baklanın tarihini M.Ö. yedi bin yılına kadar götürebilirmişiz.
Kaşmir, Meksika, Tayland gibi dünyanın pek çok bölgesinde sıklıkla rastlanan bu en eski baklagil benim de en sevdiğim baklagil. Favadan, enginara ve etlisine kadar baklanın kullanıldığı bütün yemeklere bayılırım. Mutfağımda sık sık kullandığım baklayla başladığım bakliyatlar serisine pazartesi de devam edeceğim ama bitirmeden önce favanın baklanın Yunan dilindeki karşılığı olduğunu belirtmeden edemeyeceğim.
Havuçlu ıspanak pirinçlisi
Ispanakların kök kısımlarını kesip atın. Saplarını ve yapraklarını en az iki santim boyunda doğrayın. Ispanağı yıkayıp süzülmesi için süzgeçte bekletin. (İsterseniz ıspanağı yıkayıp sirkeli suda beklettikten sonra tekrar yıkayıp süzün) Kuru soğanı ve sarmısakları soyup incecik doğrayın. Havucu soyup rendeleyin. Domatesleri soyup tavla zarı formunda dilimleyin. Pirinci de yıkayıp bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencerede hafifçe kızdırın. Üzerine doğranmış soğan ve sarmısakları ilave edip orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Pirinci ve havucu ilave edip 3-4 dakika daha kavurduktan sonra yıkayıp süzdüğünüz ıspanağı ekleyin. Üzerine doğranmış domatesleri hemen ilave edip tuz, karabiber, kırmızı toz biber, tozşeker ve varsa kuru fesleğen veya kuru naneyi serpiştirin.
Birkaç kez daha karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Eğer ıspanağın sulu türünü kullandıysanız kaynadıkça suyunu verecektir. Eğer öyleyse yemeğe ayrıca su eklemeye gerek yoktur.
Kaynayan yemeğin suyu azsa sıcak su ekleyebilirsiniz. Ispanak yemeği kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Ispanağın ve pirincin biraz diri kalmasını öneririm.
Malzeme listesi
- 1 kg ıspanak
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 4-5 diş sarmısak
(isteğe bağlı)
- 1 adet büyük boy havuç
- Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan dolusu pirinç
- 2 adet orta boy domates
(1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz)
- 2 çay kaşığı, tuz, karabiber
- 4 çay kaşığı tozşeker
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, kuru fesleğen
http://www.hurriyet.com.tr/