Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 Osman MÜFTÜOĞLU
 
 29 Kasım 2011
 
 
 
 

Her gün 2 yumurta yenir mi
 
Dr. Canan Karatay’ın önerilerini içeren ve “Karatay Diyeti” olarak bilinen “beslenme planı” konusunda kardiyolog Dr. Murat Kınıkoğlu’nun tereddütlerini geçen hafta okudunuz.
 
Dr. Kınıkoğlu, kendisi de kalp hastalıkları uzmanı olan Canan Hoca’nın önerilerinden bazılarına itiraz ediyor, bu planın sağlık problemlerine yol açabileceğini öne sürüyor.
 
Murat Hoca’ya göre, bir kalp hastasına her gün 2 yumurta, 4-5 kalem pirzola yedirmek ve bu arada meyve yememesini önermek ve de “Kolesterol tümüyle zararsızdır” gibi mevcut bilimsel bulgularla ciddi ölçüde çelişen bir fikir öne sürmek doğru bir
yaklaşım değil!
 
Murat Hoca’nın görüşlerini yayınladık. Sıra Dr. Canan Karatay’ın yanıtlarında. Karatay Hoca, 9 sayfalık oldukça uzun bir not göndermiş. Cevap yazısının tümünü yayınlayabilmek, gazetede bize ayrılan yer dikkate alınırsa mümkün olamıyor maalesef. Bu yanıtların çoğu zaten “Karatay Diyeti” kitabında var. Ben tarafsız kalarak, Canan Hoca’nın yanıtlarını özetleyerek aktarmaya çalışacağım. Kişisel görüşlerimi ise daha sonra yazmayı düşünüyorum.
 
KARATAY HOCA DİYOR Kİ
 
1. Karatay Diyeti “kilo verme” amacıyla yazılmış bir diyet kitabı değildir. Amacı kısa ya da uzun vadede kilo verdirmekten çok insülin direncinin ne olduğunu açıklamaktır.
 
2. Dr. Karatay “her gün 2 yumurta, 4-5 kalem pirzola yenmesi, bonfile, dana biftekten korkulmaması gerektiği” fikrinde de ısrarlı. Yediğimiz yiyeceklerin kan kolesterolünü yükseltmediğini kırmızı etin de kolesterolü artırmadığını iddia ediyor.
 
3. Karatay Hoca önerdiği beslenme modelinin vücutta inflamasyonu tetikleyebileceği düşüncesine de katılmıyor, bununla ilgili bilimsel bazı kanıtlar gösteriyor. Ayrıca kendi ve eşinin her sabah iki yumurta yediğini belirtip, önerilerinin bağışıklık sistemini güçlendirip, inflamasyonu azalttığını ileri sürüyor.
 
4. Dr. Karatay, Karatay Diyeti’nin Atkins Diyeti’ne benzediği fikrine de pek katılmıyor. “Atkins Diyeti Amerikan halkı için kaleme alınmıştır. Karatay diyeti ise Türk halkı için hazırlanmıştır. Akdeniz tipi bir diyettir. Kısacası Made in Turkey’dir” diyor.
 
5. Dr. Canan Karatay, kolesterolün zararlı bir madde olmadığı ve olmayacağı konusunda da ısrarını sürdürüyor. “Kolesterol bir gerçektir, bakterileri virüsleri öldürür, birçok hormon kolesterolden imal edilir. Kolesterolü yüksek olan hastalarda ortaya çıkan sağlık sorunlarının nedeni kolesterolün kendisi değil, kolesterol yüksekliğine eşlik eden insülin hormonu yüksekliği, bunun yol açtığı insülin direnci problemi ve bunun oluşturduğu pıhtılaşma eğilimidir” diyor.
 
6. Dr. Kınıkoğlu’nun “Doğuştan kolesterol yüksekliği olan çocukların koroner damarları neden daha 10-15 yaşına varmadan tıkanıyor, bu çocuklar neden 18 yaşında kalp krizi geçirebiliyor, sebep burada da mı kolesterol yüksekliği değil?” sorusunu ise “Bu hastalardaki koroner damar tıkanması sıklığının da kolesterol yüksekliğine eşlik eden pıhtılaşma bozukluğu ‘protrombin genindeki bozukluklar’, kanlarındaki ‘fibrinojen ve faktör-8 artışı’ gibi nedenler” diye yanıtlıyor.
 
7. “Günde 4-5 kalem pirzola yenir mi?” sorusuna da “Kırmızı etin glisemik indeksi sıfırdır. Bu nedenle günde 4-5 kalem kuzu pirzolasını öneriyorum” cevabını veriyor. Kısacası yazının başlığındaki soruya yanıtı şu: Her gün 2 yumurta yenir!
 
SALI NOTLARI
 
HALKIMIZ DEPRESYONDA MI: Sağlık Bakanımız halkın yüzde 3’ünün kolesterol ilacı kullandığını açıkladı. İsteyen herkes bunları reçetesiz alabiliyor. Acaba önlem alınamaz mı? Hem sağlığımız korunur, hem ilaç masrafı azalır.
 
GÖNÜLLÜ DENEK NE DEMEK:Yeni ilaç moleküllerinin “gönüllü denekler” üzerinde kullanımı konusunda tartışmalar var. “İhtiyaç nedeniyle” bu çalışmalara katılan biri nasıl “gönüllü” kabul ediliyor? Türkiye bir “ilaç araştırmaları cenneti” haline getirilmemeli.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız