Nüfus artışı ve tarımın önemi
Osman AROLAT / AROLAT'tan [email protected]
Ülkemizde ve dünyada nüfus artış verilerine baktığımızda tarım ve hayvancılık ile bu alandaki verim artışının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan baktığımızda ülkemiz üretiminde birçok olumsuzluğun, verimi üretimi önleyici durumun söz konusu olduğunu görürüz. Bu açıdan Tarım Bakanlığının sürekli duyarlık ve üreticilerle diyalog içersinde, üretim verimini artırıcı politikaları hayata geçiren reformist bir yapı iççinde olması gerekir. Arkadaşlarımız Ferit B. Parlak ve Hüseyin Gökçe'nin bu haftaki Pazar sohbeti konuğu Tarım ve Köyişleri bakanı Mehdi Eker. Eker, tarım ve hayvancılığın önemi üzerinde durup, aldıkları kararların dayanaklarını açıklamış ve yeni dönemde almayı kararlaştırdıkları bazı kararlardan söz etmiş.
Tarım ve gıda sektörünün önemi bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de artıyor. Dünya ve ülkemizdeki nüfus artışı bunu net şekilde ortaya koyuyor.
Dünyada milattan önce 8000 yılında 8 milyon olan nüfusun 1 milyara ulaşması için 10 bin yıl geçmesi gerekti, dünya nüfusu 1830'da 1 milyara ulaştı. 2 milyara ulaşması 100 yıl sonra 1930 yılında oldu. Bundan sonra dünya nüfusu hızla artış gösterdi. 30 yıl sonra 1960'ta 3 milyara ulaşan dünya nüfusu 15 yıl sonra 1975'de 4 milyar, 13 yıl sonra 1988'de 5 milyar, 16 yıl sonra 2004'te 6 milyar, 7 yıl sonra 2011'de 7 milyara ulaştı. Bugün dünya nüfusu 7milyar 200 bin ile son 50 yılda iki katına ulaşmış durumda. Bu da bir anlamda dünya üzerinde 11 bin yılda tüketilen tarım ve gıda ürünleri kadar ürünün son 50 yılda tüketildiği sonucunu gösterir. Bu da tarım devrimi sonrası sanayi devrimi, ondan sonra da bilgi çağı devrimi yaşanmasına karşın, tarım devriminin, tarımsal ve gıda ürünlerinin önemini yitirmediğini hatta artırdığını ortaya koyuyor.
Cumhuriyet döneminde ilk nüfus sayımını 1927 yılında yapan ülkemizde de nüfus artışı o günden bu yana önemli artış göstermiştir. 1927 yılında 13.6 milyon olan nüfusumuz, 1935'te 16.1 milyona, 1950'de 20.9 milyona, 1997'de 49.2 milyona, 2011'de 73.7 milyona yükselmiştir. Bugün 76 milyon dolayındadır. Bu da ülkemizde de 85 yılda nüfusun 5.8 kat arttığını ve tarım ve gıda ürünlerinde de önemli talep artışı olduğunu göstermektedir.
Son yıllar bütün dünyada ve ülkemizde tarım alanlarının daraldığı, bazı ülkelerde tarımdaki nüfusun tarımı terk ettiği bir dönemdir. O nedenle hem tarımsal üretimin önemi artmaktadır, hem de tarımsal verimliliğin önemi artmaktadır. Bu açıdan da ülkemizde tarım ve hayvancılığı geliştirici çalışmaların ve kararların büyük önemi vardır.
Türkiye'de tarımsal nüfus yüzde 20'lerin üzerinde yüksek görülmesine karşın, hem yaşlı nüfusun köyde kalması, hem mirasla bölünen küçük ölçekli arazilerin verimliliğini kaybetmesi nedeniyle tarımsal nüfus başına düşen verimlilik dünya ölçeğinde düşüktür. Ayrıca, Bakan Eker'in de belirttiği gibi ülkemizin yeterli yağışa sahip olmaması ve mera kanunu nedeniyle mera islahının yapılaması hayvancılıkta yeterli verimin alınmasını engellemektedir. Yüksek yem maliyetleri et ve süt maliyetlerini artırmakta, yeterli verimin alınmasına imkan tanımamaktadır.
Bunun sonucunda bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğumuz iddiasına karşın, bu alanda ihracatımızı artırırken, bir yandan da tarımsal ve hayvancılık alanında ithalatımızı da artırmaktayız. 2011 yılında 12 milyar 905 milyon dolarlık ihracat yaparken, 9 milyar 968 milyon dolarlık da ithalat yapmak durumunda kalmış durumdayız.
Bütün bunlar son yıllarda havza modeline geçerek tarımsal üretim alanında önemli kararlar alan, sıfır faizli kredi vererek hayvancılığı destekleyen Tarım Bakanlığının 2012 yılında da Bakan Eker'in söylediği gibi birçok yeni kararlar almasını gerekli kılmaktadır. Bir yandan hayvancılıkta sıfır faizli kredi desteği sürdürülürken, bir yandan mera islahı ve yem maliyetinin düşürülmesi çalışmaları geliştirilmelidir. Bir yandan mirasla bölünen ve verimli üretim ölçeğinin altına düşen toprak yapısında toplulaştırma işlemlerine hız verilmeli, bir yandan da ülkemizde açığı bulunan yağlı tohumlar ve pamuk gibi tarımsal ürünlerin üretimini artırıcı politikalar geliştirilmelidir. Gıda ürünlerinde KDV indirimleri sürdürülmelidir.
Dünya ve ülkemiz nüfusunun hızla artması tarımsal ve gıda ürünlerinin öneminin her geçen gün artığını göstermektedir. Bu nedenle Tarım Bakanlığının sürekli duyarlık içersinde sorunlara eğilerek reformist politikalarla tarım ve hayvancılıkta üretim verimini artırıcı çalışmalarını sürdürmesinde büyük yarar vardır.
Saygıdeğer okurlarım, dünya ve ülkemiz açısından zorlu geçeceği bilinen 2012 yılının sizler için sağlıklı ve verimli bir yıl olmasını dilerim… |