Tarıma Dayalı İhtisas OSB
Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olmasının yanı sıra bu alanda en nitelikli işgücüne de sahip olan Adana için kasım 2009 da çıkarılan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetmeliği önemli fırsatlar sunuyor.
Önce ihtisas Osb nedir ? buna açıklık getirelim.
Aynı sektör grubunda ve bu sektör grubuna ait alt sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı Organize Bölgelere İhtisas OSB denilir.
Tarıma Dayalı OSB’ler ise hayvancılık konulu,seracılık konulu olarak iki biçimde kurulabilir.Bunun için en az 500 dönüm arazi ve 30 yatırımcı olması yeterli.Üst sınır açık ,yani daha büyük olabilir.
TDİOSB’ler daha önceki yazımızda belirttiğimiz (Yerli otomobil Adana’da üretilmeli) kümelenme faaliyetinin en iyi uygulanacağı bölgelerdir.Gelişmiş ülkelerin kalkınmalarındaki itici güç olan kümelenme kavramının artık ilgili odalarımızın,sanayicilerimizin ve karar alıcılarımızın iyi öğrenmesinin zamanı gelmiştir.
Gerek seracılık faaliyeti yapılan tarıma dayalı OSB’lerde,gerekse de Hayvancılık yapılan tarıma dayalı OSB’de en az %5 lik alanda o konu ile ilgili sanayi tesisi de kurulabilmektedir.
Hayvancılık konulu OSB’de;
Besi çiftlikleri,kesimhaneler,soğuk hava depoları,et ve et ürünleri sanayi,yem sanayi,süt ve süt ürünleri sanayi,lojistik merkez,karantina merkezi,yeterli sayıda veteriner ve ilgili uzmanlar yer alabilecek.
Seracılık konulu OSB’de;
Seralar,soğuk hava depoları,sebze ve meyve işleme ve paketleme tesisleri,meyve salatası,meyve suyu,meyve ve sebze konsantresi,zeytin işleme ve yağ tesisleri,salça,dondurulmuş ürünler vs gibi tesisler ,lojistik merkez,Ziraat Mühendisliği ve diğer ilgili uzmanların yer alacağı merkez yer alabilir.
Tarımsal potansiyeli çok yüksek olan bölgemizde yüksek katma değer ve istihdam yaratabilecek bu sektörler Adana’nın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.
Son yıllarda aldığımız niteliksiz göçün istihdam edileceği en ideal sektör tarım ve hayvancılıktır.
Bu OSB’nin kurulabilmesi için Sanayi veya Ticaret odalarından birinin yönetmelikte belirtilen şekilde Valiliğinde desteğini alarak başvurması gerekiyor.Adana için hayati önemi olan bu ihtisas OSB’lerin ikisi de ilimizde kurulabilir.Sadece ilimizde değil uygun ilçelerimizde de kurulabilir.
Tarım ve hayvancılığın niteliklerinin arttığı,bilimsel yöntemlerin yoğun bir biçimde kullanıldığı bu alanlarda geri kalmamamız için bu ihtisas bölgelerinin kurulması büyük önem taşımaktadır.Odalarımızın ve üreticilerimizin bir an önce harekete geçmesi bu konuda gecikmemesi gerekmektedir.Adana’nın üçte biri nüfusa sahip bir ilimizden 3 tane başvuru yapıldığını hatırlatarak konunun başka yerlerde ne kadar önemsendiğini hatırlatırım.
Vedat KAHYALAR