Sahrap SOYSAL [email protected]
“Yöresel” çorbalar
Mercimek, yayla, şehriyeli tavuk, ezogelin, kremalı mantar derken şimdi de yöresel çorbalar “hazır çorba” paketlerine girdi. Üstelik deneyip yaptığınızda şaşıracağınız kadar güzel sonuçlar veriyor bu paketler. Tarhana, arabaşı, Rumeli, köfteli yoğurt, analı kızlı gibi yapımı diğer çorbalara kıyasla daha zahmetli olan çorbalar da malzemelerin kurutulması yöntemiyle küçücük paketlerin içine girdi. Kurutma yöntemiyle dana eti, tavuk eti ve sebzelerin içindeki bütün suyu alan gıda teknolojisi hiçbir katkı maddesi kullanmadan daha pek çok gıda gibi yöresel çorbaları da pratik, 10 dakikada yapılır hale getirmeyi başardı. Bu da çalışan, günün çoğunu dışarıda geçirip eve geldiğinde pratik yemekler hazırlamak zorunda olan pek çok kişinin evinde sıcak, farklı çorbaların pişmesini sağladı. Artık eve akşam gelen kadınlar bile çocuklarına tarhana ya da arabaşı çorbası yapabiliyor. Bana soracak olursanız, yöresel çorbalar paketlere girdi gireli evlerde hazır çorba tüketimi de arttı. Zaten bundan 10 yıl önceye kıyasla çok artan hazır çorba tüketimi yöresel çorbalarla birlikte ivme kazanarak daha da artacağa benziyor. Yedi yıl önce hazır çorba tüketimimiz evlerde yapılan çorbaların yüzde 17’si kadarken şimdi bu oran yüzde 22’ye çıkmış durumda. İşte bu sonucun sebebi gıda teknolojisinde yaşanan gelişme ve bu gelişme sonucunda çorba çeşitliliğinin artarak yöresel olana da sıçraması. Bunu başaran, yöreseli pratikleştiren gıda firmalarını kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.
Pişmaniyeli cheese kek
Yaklaşık 25-30 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbı alüminyum folyoyla kaplanır. Bisküviler mutfak robotunda un haline getirildikten sonra derin bir kaba koyulur. Üzerine ılık haldeki margarin aktarılıp hamur haline gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur folyo yayılmış kalıba bastırılarak yerleştirildikten sonra buzdolabında bekletilir. Diğer taraftan, labne peynir, yumurta sarıları ve toz şeker derin bir kapta, çatal yardımıyla çırpılır. Vanilya ve krema da başka bir kapta mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpılıp peynirli karışıma ilave edilir ve kaşıkla karıştırılır. Yumurta akları da mikserin önce düşük, sonra yüksek devriyle 8-10 dakika kadar çırpılarak beyazlaştırılıp katı hale getirilir. Kar gibi bembeyaz olan yumurta akı tahta bir kaşıkla yavaş yavaş peynirli karışıma eklenir ve hafifçe karıştırılır. Buzdolabındaki hamur çıkarılıp içine bu karışım yayıldıktan sonra üzeri düzeltilir. Cheese kek derin dondurucuya koyulup en az 7-8 saat ya da bir gece bekletilir. Dondurucudan çıkarılıp kalıbın kilidi açılır ve servis tabağına çıkarılır. Üzeri pişmaniye veya meyve soslarıyla süslenerek servise sunulur. Buzunun biraz çözülmesi için 5 dakika kadar beklenip dilimlenerek servise sunulur.
Malzeme listesi
- 1 paket Eti Burçak bisküvi - 100 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin - 2 paket labne peynir (200 gr x 2 adet) - 1 paket hazır süt kreması (200 ml) - 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı toz şeker - 1 paket vanilya - 3 adet yumurta
(sarısı ve beyazı ayrılmış olmalı) |