Havza projelerinin sinerjisi
Osman AROLAT / AROLAT'tan
Filyos projesi uzun yıllardır gündemde olan bir projedir. Karabük valiliği ve TSO'sunun çağrılısı olarak katıldığımız "Ortak akıl' toplantısında bir yandan kamu temsilcilerinden Filyos limanı, yanında yer alacak Filyos özel OSB'si ve demiryolu bağlantıları konusundaki projelerle ilgili bilgi aldık. Bir yandan da Zonguldak-Karabük ve Bartınlı işadamlarının ve milletvekilleri ile il yöneticilerinin bu projelerin havza olarak yaratacağı sinerjiye inançlarını dile getirmelerine tanık olduk.
Anadolu'daki toplantılarımızda bir süredir "Kentsel yatırım kıskançlığının" yerini "Havza projelerinin yaratacağı sinerji" alıyor. Kent önderlerinin zihni modellerinde bir değişiklik olduğunu, sadece "Kentimiz için" demek yerine "Havzamız için" söylemi hakim olmaya başladı. Bu da daha büyük yatırım hedeflerinin ortaya çıkması sonucunu beraberinde getiriyor.
Bu söylediğimin yeni bir örneğine Karabük Valiliği ve Karabük TSO'nın davetlisi olarak katıldığımız "Zonguldak-Bartın-Karabük gündemindeki projeler ve ortak akıl toplantısı"nda tanık olduk. Bölge konuşmacılarının hemen hepsi bölge için "Yeni bir GAP projesi" olarak değerlendirdikleri "Filyos Limanı ve vadisi projesini" havza zihniyeti içersinde ele alıp, birlikte hareketle nasıl çözüme ulaştırabileceklerini, kamuyu nasıl harekete geçirebileceklerinin yollarının ortak aklını ortaya koymaya çalıştılar.
Ortak amaçları Filyos limanının bir an önce yapımının başlatılması, Liman yanında bölgenin DNA'sında yer alan Demir Çelik sektörü için özel sanayi bölgesinin bununla eş zamanlı kurulması ve bölgeyi diğer bölgelere bağlayıcı demir ve karayolunun geliştirilmesi olarak ortaya çıkıyor.
Bunun yaratacağı sinerji ile bölgenin demir çelik, orman ürünleri, tarım, hayvancılık ve turizm alanında gelişme sağlayacağını ve bölge insanının Zonguldak-Bartın ve Karabük'ün refahının artacağına inançlarını ortaya koyuyorlar.
Karabük valisi İzzettin Küçük ve Karabük TSO Başkanı Pehlivan Baylan'ın ortak akıl toplantı çağrısına geniş bir katılım oldu. Kalkınma Bakan yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük milletvekili Osman Ceylan, Bartın milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın TSO başkanı İsmail Toksöz, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal ile DLH liman etüd daire başkanı Urfi Yerli, Teşvikler Genel müdürlüğünden Alper Alkan, Başbakanlık yatırım ve tanıtım ajansından İsmail Erşahin, Türkiye Demkirçelik üreticileri genel sekreteri Veysel Yayan, Çelik İhracatçıları Birliği başkanı Namık Ekiinci ve Haddeciler Denrneği Genel sekreteri Erdoğan Güçlü "Ortak akıl toplantısında" Filyos limanı ve liman yanında kurulacak demir çelik organize bölgesi ile bağlantı yolları konusunu ele alıp gerekliliği konusunda görüş açıkladılar. Kamu bürokratları Liman ve demiryolları ile geliştirmekte oldukları projelerin ne durumda olduğunu, yatırımcıların bölge ilgisini ve teşvik durumu hakkında bilgi verip, bölge işadamlarının sorularını yanıtladılar.
Konuşmalarda Liman ve liman yanında kurulacak demir çelik özel OSB'sinin önemi üzerinde duruldu, demiryolu ve bağlantı yollarıyla demir-çelik potansiyelinin zenginliğe dönüştüreceği, sağlanacak istihdam ile bölgeden göçü önleyeceği görüşleri dile getirildi. Demir-çeliğin yanı sıra orman ürünleri, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinin bölgeye katkıları üzerinde duruldu. Safranbolu ve Amasya'nın turizm imkanlarının geliştirilmesi için çalışma yapılması gerektiği belirtildi. Teşvik sisteminin kentler arasında haksız rekabet yaratmaktan ziyade sinerji yaratacak özellikler tanıması istendi. Havza mantığı ile sorunlara yaklaşmanın yaratacağı olumlu sinerjiden söz edildi.
Ortak akıl toplantısına katılanlar havza için önemli projelerin gündemde olduğu, bunların gerçekleştirilmesi için ortak ve sürekli bir araya gelerek çalışmanın önemi üzerinde de durdular. Ve çalışmalarını bir sonuç bildirisi kaleme alarak duyurmayı kararlaştırarak, bir bildiriyi imzaladılar. Biz de Dünya gazetesi temsilcileri olarak yer aldığımız bu toplantıda görüşlerimizi dile getirip, toplantının duyurulacağı geniş bir habere gazetemizde yer verdik…