Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Teknoloji desteği olmadan üretimi sürdürmek imkansız
 
Tevfik GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN
[email protected]

Pancar Motor fabrikası ne güzel dizel motorları üretiyordu. Raks 2000 yılında 14 çeşit cep telefonu yapmıştı. Bu iki firma da şu veya bu nedenle kapandı. Şimdilerde biz bu ürünleri Çin'den ve diğer ülkelerden ithal eder olduk. Bu konudaki yazım üzerine Basel'den Sayın Dr.İbrahim Yücer'den bir mesaj aldım. Dr.İbrahim Yücer, üretimi sürdürmede teknoloji desteğinin zorunluluğunu çok güzel anlatmış.

Önce bu anlatımı aktarayım:

- Pancar Motor 1960 yılının teknolojisi ile kurulmuştu. Almanya'dan bir lisans alınmıştı. İşletmede Ar-Ge olmadığı için teknoloji eskidi. Üretim zar zor devam ediyordu. 1980'lerde Fabrikayı ziyaret ettiğimizde işletmenin ekonomik ömrünün tamamlandığını tespit ettik. Bugüne kadar gelmesi bir mucizeydi. Her halde pancar kooperatifleri ve şeker fabrikaları zararları sineye çekmişlerdir. Bu işletmeye sermaye koyarak yaşatmak mümkün değildi.

- Teknoloji üretmek kabiliyeti yani alt yapısı olmayan bir işletme yaşayamaz.

-GM'de battı aynı nedenlerle. Piyasa küçük araba talep ederken, bu teknolojiyi kısa zaman zarfında kendileri üretemeyeceklerinden aldıkları kredi ile Güney Kore'de üretim yapan Daewou satın alarak tekrar durumlarını düzeltiler ve aldıkları devlet kredisini geri ödediler.

-Raks'a gelince o firma da Basf fabrikasını kullanım dışı bıraktığı kaset band grubunu satın almıştı. Bu teknoloj ömrünü tamamladığı için Badische Soda & Analin fabrikası çok ucuza Raks'a satmıştı, Raks bir müddet bundan para kazandı.

-Cep telefonuna gelince: Aselsan tarafından 1919 adı verilen bir cep telefonu üretildi. Ne var ki teknoloji alt yapısı olmadığı için Raks'daki gibi sonu getirilemedi.

-Dışarıda yapılmış bir ürünün aynısını Türkiye'de yapabilirsiniz. Fakat geliştiremezsiniz.

-Eş değer ilaçlar örneğinde bu açıklıkla görülüyor.

-Gelişmemişlik bir teknolojiyi alamamak veya alınan bu teknolojiyi geliştirememektir.

-Türk malı otomobil konusunda da durumumuz benzer şekildedir. Teknolojimiz yok otomobil üretmek istiyoruz. Benim tecrübeme göre bir otomobilin tasarımından üretimine geçmek için gerekli süre yedi yıldır. Güçlü bir mühendislik alt yapınız varsa bu mümkün olabilir. Yoksa hiç teşebbüs etmemek lazım.

-Türk malı otomobil üretmek için en doğru yol yurt dışından bir otomobil tesisini satın alıp onun mühendislik tecrübesinden yaralanmak ve bu arada kendi kadromuzu oluşturmaktır.

Dr.İbrahim Yücer'in anlatımında alınacak dersler var. Bizde hep şikayet edilir. "İyi başlıyoruz. En iyisini yapıyoruz. Sonunu getiremiyoruz" denilir. İyi başlamak bir başkasının yaptığını yapmakla oluyor. Sonunun gelebilmesi için ürünü devamlı geliştirmek gerekiyor. İşte bu da teknoloji ve Ar-Ge işi.
 
 
 
 
 
http://www.dunya.com/ 
 

Ekleme Tarihi
21.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız