Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
Helal kesim
 
Tevfik GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN
[email protected]



İsrail'de bir tavuk çiftliğini gezdirmişlerdi. Din adamlarının tavukları teker teker kendi dinlerine uygun olarak dua ederek kesmeleri dikkatimi çekmişti. Geçen hafta Ege Bölgesi'nde büyük bir yumurta ve tavuk üreticisi firmanın tesislerini gezdim. Firma sorumlusu, "Helal Sertifikası aldık. Bu nedenle kesimhanede otomatik kesim makinelerini devre dışı bıraktık. Çok sayıda din bilgisi olan kasap istihdam ettik. Her bir tavuğu Bismillah okuyarak ve Kıble'ye karşı kesiyorlar" dedi. Sığır ve koyunda daha kolay da tavuk kesimhanesinde işler çok zor.Fakat anlaşılıyor ki "Helal kesim" giderek her ülkede yayılan bir uygulama. Geçen haftalarda Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçim propagandalarında bile helal kesim konusunun öne çıktığına dair haberler medyada yer aldı. Bilindiği gibi, Fransa, yaklaşık 6 milyon Müslüman nüfusuna sahip. Avrupa'da Müslüman nüfusu en yüksek ülke. Fransa'da "helal pazarı" son üç yıldır yılda ortalama yüzde 10-15 arasında büyümüş. Pazarın yıllık cirosu 5,5 milyar euroyu aşmış. Bunun yaklaşık 1 milyarlık bölümü lokantacılık sektörünün helal et talebinden kaynaklanıyor. Fransa'da aşırı sağcı Milli Cephe (FN) partisi, cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarında 'helal et' konusunu siyasi polemik haline getirmiş.

FN lideri Paris ve bölgesinde satılan etlerin tamamının "helal usullere göre kesilmiş" olduğunu iddia etti.

Buna karşı, helal sertifikasının gerçeği yansıtmadığı konusundaki haberler de ortalıkta dolaşıyor. Fransa'da son iki yıldır marketlerde satılan "helal" sertifikalı "Herta Knacki" markalı sosislerin "domuz eti ihtiva ettiği" gerekçesiyle satışı durduruldu. Karar markanın sahibi Nestle grubu tarafından alındı. (02.02.2011 - Kaynak :dw Alman

Radyosu) Medyaya yansıyan haberlere göre Fransa'daki mezbaha sahipleri, sadece Paris ve çevresinde değil Fransa'nın birçok kentinde büyükbaş (sığır) ve küçükbaş (kuzu, koyun) hayvanların "helal" usullere göre kesildiğini belirtiyor. Fransız mahkemeleri helal et konusunda eksperlik yapan Veterinerlik Okulu yetkilileri de "ekonomik nedenlerden ötürü" Paris ve çevresindeki mezbahalarda kesilen hayvanların neredeyse tamamının "helal" olduğunu söylüyorlar. Bir uzman, "Helal kesim fenomeni giderek tüm Fransa'ya yayılıyor. Fransa'da kesilen koyunların yüzde 80'inin 'helal' olduğunu düşünüyoruz" diyor.

Alman radyosu'nda yayınlanan bir habere göre ise, Fransız uzmanlar, mezbahalarda konvansiyonel usullerle et kesmek "helal" ve "koşer" usullere oranla daha pahalıya geldiği için, mezbaha sahiplerinin, yılda sadece belli dönemlerde izin alarak gerçekleştirdikleri "helal" veya "koşer" usullere göre kesimi, yasak olmasına rağmen, tüm yıla yaydıklarına işaret ediyorlar. Sayın okuyucularım, dini baskıların nerelere kadar uzandığı görülüyor.

Koskoca, "et sever" Fransa'da, Müslüman ve Yahudi tüketici için yapılan özel kesim giderek o kadar yaygın hale gelmiş ki, Fransızlar geleneksek kesimi unutmuş. Kesimler ya helal kesim ya koşer kesim. Bu haberleri okudukdan sonra Ege'deki tavuk kesimhanesinde tüm kesimlerin "Helal Kesim"e dönüştürülmesini daha başka gözlükle değerlendirmeye başladım.
 
 
 
 
http://www.dunya.com/ 
 

Ekleme Tarihi
24.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız