Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Çarıklı’ya göre sepet 2.100’ü aşmadıkça tehlike yok

 
Güngör Uras
Olayların içinden
[email protected]


 
 
 
Dolar fiyatı yükselmeye başladı. Dolar fiyatı yükselişe geçince bizim moralimiz hemen bozulur.
“N’oluyoruz?” diyerek, bu konularda bana akıl veren Çarıklı Borsacı Ali Bey’i aradım. (Daha önceki yazıları okumayanlara bilgi arz edeyim: “Çarıklı Erkân-ı Harp” diye adlandırılan Anadolu insanı nasıl ki “alaylı” olduğu halde her bir şeyi bilir ise, benim “Çarıklı Borsacı Ali Bey”im de “alaylı piyasa uzmanı”... Ama “piyasayı iyi okuyor”)
Çarıklı Borsacı Ali Bey’in dün bana anlattıklarını özetliyorum:
- Dolar fiyatı için şimdilik telaşa gerek yok. Euro nasıl inip çıkıyorsa, bizde de TL fiyatı iner çıkar.
- Biz Çarıklı Borsacı Ali bey ile konuşurken Dolar 1.785 TL, euro 2.347 TL. idi. Alınız doların fiyatının yarısını: 0.8925. Ekleyiniz euro’nun fiyatının yarısı olan 1.173’ünü doların fiyatının yarısına, toplam 2.066 eder. Buna “Döviz Sepeti” deniliyor.
Döviz sepeti 2.100’ün altında kaldıkça iniş çıkışlar normaldir. 2.100’ün üzerinde ise “Bir şeyler oluyor” demektir.
- Sepet işine kafa yormayacaklar için gösterge dolar için 1.80 TL fiyatıdır. Bu fiyat aşılmadıkça iniş çıkışlar normaldir.

Bıktık bu Yunanistan işinden
 
- Bugüne kadar her gün Yunanistan ile yattık kalktık. Her müzakere, her karar önemli idi ama, yarın akşam alınacak karar çok çok önemli. Yarın akşam alacaklı bankalar Yunanistan’ın borçlarında yapılacak kesinti ve yeni tahvil değiş tokuşunda anlaşamaz ise, Yunanistan için iflas kararı verilir.
- Yunanistan’ın iflasına karar verilmesi, daha önce alacaklarını sigorta ettirenlere, sigorta şirketlerine başvurarak alacaklarını isteme hakkını ortaya çıkarıyor. Avrupa’da hangi sigorta şirketinin veya bankanın ne kadar kredi sigortası poliçesi kestiği bilinmiyor. Rakam ne olursa olsun, bu durumda Avrupa’da çok sayıda sigorta şirketi ve banka batar.
İşte bu korku ile Avrupa piyasasında sinirler gergin. Bu tansiyon bize de yansıyor. Bizim piyasayı (TL’nin değerini, borsayı) olumsuz etkiliyor.

Kâr realizasyonu var
 
- ABD Merkez Bankası şimdilik para basmama kararını açıkladı. Bu karar doların (göreceli) kıtlık rantını artırıyor. Doların talebini yükseltiyor. Doların arzının sınırlanması, fiyatının artması bizi olumsuz etkiler.
- Piyasalar dolardan, euro’dan, borsadan ve altından epey kâr etti. Şimdilerde kâr realizasyonu denilen bir dönemdeyiz. Anadolu deyimi ile “Keriz silkeleme dönemi”. Bir süre sürecek.
- Ocak ayındaki göstergeler ve özellikle otomobil ve konut satışlarının duraklaması, Ankara’yı hareketlendirdi. “Eyvah... Ekonomi yavaşlıyor” endişesi ile frenlerin gevşetilmesine göz yumulmaya başlandı. Banka kredilerinde faizler biraz aşağıya indi. Merkez Bankası zaten şubat toplantısında bunun sinyalini vererek yarım puan kesintiye gitti. Ekonomiye enjekte edilen para arttı. Bunlar döviz talebini artıran gelişmelerdir. Özet ile: Her şeyi (özellikle piyasayı) “Zapturapta almak mümkün değildir.” Ufak tefek dalgalanmak olacaktır. Şair ne demiş? “Denizler durulmaz, dalgalanmadan.”
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: dolar,güngör uras,ekonomi
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız