Laf çok da icraat mühim
Ahmet Yazıcıoğlu Şarküteri üreten firmalar, bundan sonra tavuk, hindi ve kırmızı eti karıştırarak sosis, salam, sucuk imal edemeyecekler. Ürünün hangi etten yapıldığı ambalajında kolayca görünür şekilde yazılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı buna karar vermesine verdi de, "Et Ürünleri Tebliği" hala çıkmadı. Bakanlık, karışık hayvan etlerinden yapılan ürünlerin satılması ya da piyasadan çekilmesi için firmalara bir yıllık geçiş süresi tanıyacak. Anlaşılır gibi değil. Demek ki dar gelirliler, bir yıl daha içinde ne idüğü belirsiz sosis, salam ve sucuğu, kilosu 3-5 liradan yiyecekler. Bakanlığın taklit ve tağsiş yaptığı kesinleştiği için teşhir ettiği firmalardan Apikoğlu, artık bütün ürünlerini kırmızı etle yapacağını gazetelere sayfalar dolusu ilanlar vererek açıkladı. Apikoğlu markalı ürünlerin imalcisi Etsan Gıda'nın Kalite Güvence Müdürü Veteriner Hekim Yaşar Zeytçioğlu da, karışık ve ucuz ürün imalatına son verdiklerini ifade etti.
Metro Toptancı Marketlerinden yapılan açıklamada ise raflarında sadece kaliteli kırmızı etle üretilen şarküteri ürünlerine yer vereceklerini vurgulandı. Lafta kalmazsa bunlar son derece olumlu gelişmeler. Ama yabancı sermayeli bazı marketlere bakıyorum da, yurdumuzun önde gelen fabrikalarında (!) imal edilen yarım kilo sosisi özel ambalajında 3 lira 25 kuruşa satmayı sürdürüyorlar. Ünlü bir markanın 800 gramlık salamını da 4 liranın altında alabiliyorsunuz. Kan rengi açık kıymalar, dev marketlerin raflarında komik fiyatlarda müşteri bekliyor. Bunların ne eti olduklarını Allah bilir.
Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, bu konudaki ilk tebliğin 1996 yılında yayımlandığını, ancak yeterli denetim yapılmaması nedeniyle sonuç alınamadığını söylüyor. Demek ki istediğin kadar tebliğ çıkar, ciddi denetim yapamıyorsan, millet kedi-köpek eti de yer. Utanılacak ürünlerin raflardan indirilmesi için bir yıl beklemeye gerek var mı? Bir günde toplatır, sorunu bitirirsin.
Yıldızlaşan ülke Türkiye
İngiliz Ekomomi ve İş Dünyası Araştırmaları Merkezi (CEBR) ile BBC'nin ortaklaşa yaptıkları araştırma, kalkınmış Avrupa ülkelerinin gerilediklerini, kalkınmakta olan ülkelerin ise hızla yıldızlaştıklarını ortaya koyuyor. Araştırmada Türkiye de, Çin ve Hindistan ile birlikte "Yükselen yıldız ekonomiler" arasında gösteriliyor ve şu yoruma yer veriliyor: "Türkiye keşke durgunlukla mücadele eden AB pazarına yakın olmasaydı. 2011'de yüzde 7.1'lik ekonomik büyüme sağlayan Türkiye'nin performansı, bu yıl da düşmemelidir!"
Daha 10-12 yıl önce ekonomisi perişan haldeki Brezilya, 2011'de ekonomik büyüklük olarak İngiltere'yi geçerek dünya altıncılığına oturdu. Özellikle Avrupa ülkeleri ekonomide gerilerken Asya ülkeleri hızlı tırmanış gösteriyor. Çok değil 2020'de Rusya'nın dünyanın dördüncü, Hindistan'ın ise beşinci büyük ekonomisi olacakları belirtilirken, Almanya'nın 7'nciliğe, İngiltere'nin 8'inciliğe, Fransa'nın ise 9'unculuğa gerileyecekleri tahmin ediliyor.
2011 sonuçlarına göre "Dünya Ekonomi Ligi"nin ilk 10 ülkesi şunlar:
Amerika, Çin, Japonya, Almanya, Fransa, Brezilya, İngiltere, İtalya, Rusya ve Hindistan. Haydi Türkiye bastır. |