ALAATTİN AKTAŞ / EKO ANALİZ TTK'daki değişiklik haftaya Meclis'e gelebilir. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, bazı hükümleriyle iş aleminde yoğun rahatsızlık yarattığı biliniyor. Yeni kanunun getirdiği ve en çok tepki çeken düzenlemelere birkaç örnek verelim:
Şirket ortakları, şirketten borç para alamayacaklar. Kanun, ortaklara, şirketten borç çekmek yasak, diyor. Bu yasağı ihlal edenleri para cezası bekliyor, ödeme yapılmayınca da en az 300 günlük hapis cezası öngörülüyor. Borç miktarına göre bir ceza da söz konusu değil; 10 bin lira alanla 100 bin lira alanın durumu aynı görülüyor.
Her türlü belgenin fotokopisi, karbonlu kopyası, bilgisayar kaydı veya benzeri bir kopyasının yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklanması gerekiyor.
1 Temmuz 2013'ten itibaren internet sitesi zorunluluğu getiriliyor. Böylece, şirketlerin tüm mali durumunun herkes tarafından bilinmesinin yolunun açılacağı ifade ediliyor. Şirketin finansal tablolarının, gelir, gider, kasa durumu ve bankadaki parasının, borç, alacak ve denetim raporlarının, yönetim kurulu başkan üye ve yönetici ücretlerinin kamuya açık olmasının çok büyük sakıncalar doğuracağı belirtiliyor.
Yazıcı tam rahatlatmadı
Örnekleri çoğaltmak mümkün, işte yeni Türk Ticaret Kanunu, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası-İNTES'in önceki akşam düzenlediği "Türk Ticaret Kanunu'nda son durum" konulu geleneksel toplantısında ele alındı. Toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni kanunun yoğun eleştiri alan bazı maddelerinin yürürlüğe girmeden düzeltilmesi için yapılan çalışmaları anlattı. Yazıcı, kaygıları gidermek üzere yeniden ele alınacak madde sayısının 25-30'u geçmeyeceğini ve kanunun özüne dokunulmasının söz konusu olmayacağını söyledi. Bakan Yazıcı, konunun önümüzdeki hafta başında toplanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alındıktan sonra hafta içinde Meclis'e getirilebileceğini bildirdi.
Hayati Yazıcı, hangi konularda düzenleme yapılacağı konusunda çok fazla detaya girmedi; ancak bazı düzenlemelerle ilgili bilgi aktarmadan da geri durmadı. Örneğin şirket yönetim kurulu üyelerinin dörtte birinin yüksek öğrenim görmüş olması şartı değişecekti. Yazıcı, bu düzenlemenin mevcut kanunda da bulunduğunu, ancak yeni düzenlemeyle bu zorunluluğu kaldıracaklarını söyledi. Bu maddeyle ilgili olarak Kayseri'ye esprili bir göndermede bulunan Yazıcı'nın, "Zaten bu madde korunsaydı, okuyamayanların işadamı olduğu Kayseri'de şirket yönetimleri başkalarının eline geçerdi" sözleri salonda gülüşmelere yol açtı.
İş aleminin yakındığı konuların başında, yönetim kurullarının yapısı değil, ortakların şirketten para çekmelerinin yasaklanması geliyordu. Özellikle uluslararası çapta iş yapan müteahhitler, karı ceplerine ancak birkaç yıl içinde koyabildiklerini dile getirerek, bu düzenlemeye şiddetle karşı çıkıyorlardı. Hayati Yazıcı bu konuya değinirken, "Siz para bulursunuz" şeklinde yorumlanacak ifadeler kullanınca, salondan nezaket sınırlarını aşmayan sataşma sesleri bile yükseldi; "Bazılarımızın başka hiçbir işi yok, o zaman ne yapacağız" diye.
Şirket ortaklarının kar avansına mahsuben borç alabileceklerini belirten Yazıcı, şunları söyledi: "Bunu biraz daha yumuşatıyoruz; ama bu alanı ucu açık bir şekilde değiştirmemiz, tamamen kanunun direğini tahrip anlamına gelir, o direği koruyacağız. Ancak, var olan uygulamayı da dikkate almak suretiyle şirket ortaklarının, şirket cari hesabından hangi koşullarla para alabileceğini çok sıkı kayıtlara bağlıyoruz, böyle bir düzenleme getiriyoruz."
Yazıcı'ya bis yaptırdılar!
Hani seyirciler ses sanatçılarını konserlerini bitirdikten sonra yoğun alkışla bir şarkı daha söyletmek üzere sahneye çağırır, yani bis yaptırır ya, önceki akşam da benzeri yaşandı. Doğrusu bu pek alışık olunan bir durum da değildi. Bakan Yazıcı konuşmasını bitirip başka bir programa katılmak üzere salondan çıkmaya hazırlanırken, bazı İNTES yöneticileri Yazıcı'yı ısrarla yeniden mikrofona yönlendirerek, ortakların şirketlerinden para alması konusunda daha somut bilgi edinmeye çalıştılar. Ama Bakan Yazıcı söyleyeceğini söylemişti ve daha fazla bilgi vermeden toplantıdan ayrıldı. |