2009 yılını yüzde 20’lik büyümeyle kapatmayı hedefleyen sektördeki rekabete, Çin’in pirinç, İtalya’nın beyaz şarap ve şampanya sirkeleri de katıldı.
10 yıl süreyle bir türlü büyümeyi başaramayan sirke pazarı, elmayla diyet listelerine girip, vişne, nar, limon, hurma ve balzamikle gençleri yakalayınca, bir anda 40 milyon dolarlık büyüklüğü ulaştı. Krize rağmen 2009 yılını yüzde 20’lik büyümeyle kapatmayı hedefleyen sektördeki rekabeti, Mitsukan Rice, Amoy, Thai Heritage, Save Plus, Chitsuruya Sushi, Mengazzolli, Villa Bellenta, Clovis ve Aceteficio Meng gibi ithal markalar da körüklüyor.
95 yıl önce başladı
Bundan 95 yıl önce Türkiye’de ilk markalı üretimi Eskişehir, Odunpazarı’ndaki evinin bodrum katındaki meşe fıçılar içinde üreten Kemal Kükrer’in yanı sıra Tariş, Künhe, Vefa, Fersan ve Doğanay gibi yerli firmaların hakimiyetinde bulunan pazarda, ballı elma, vişne, nar ve hurmayla kızışan rekabete ithalatçı firmalar, pirinç, şarap ve şampanyalı sirkelerle katıldı. Pazırın yarısını merdiven altı üretimin elinde bulundurduğu sirkede Kemal Kükrer, ballı elma sirkesiyle diyet listelerine girmeyi başarırken, nar, vişne ve hurma sirkesiyle de gençleri yakalamayı amaçlıyor. Fersan’ın çeşnili limonlu sirkeyle rekabeti kızıştırdığı sektörde, Kühne ve Doğanay, nar ve balsamikle ön plana çıkıyor. Vefa Bozacısı’nın klasik üzüm sirkesinden taviz vermediği pazarda, kendine has kokusuyla ön plana çıkan ahşap fıçı sirkesinin üreticisi Tariş’te son olarak ürün yelpazesine İtalyanlar’ın balsamik sirkesini ekledi.
En fazla üzüm
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, sindirim sistemini ve vücuttaki lekelerle ölü deri döküntülerini temizleyen, su ile karıştırıp içildiğinde boğaz yollarını açan, öksürüğe ve boğaz ağrılarına iyi gelen, ateşi düşüren, vücuttaki yağ hücrelerinin yakılmasını hızlandırdığı savunulan sirke tüketiminin, yüzde 70’ini üzüm, yüzde 25’ini de elma oluşturuyor. Geri kalan yüzde 5’ini ise nar, hurma, limon, vişne, pirinç, şarap, şampanya gibi özel tatlar elinde bulunduruyor.
Tek farkı üzümün cinsi
Dünyada en fazla tüketilen sirke türü balsamik olmasına rağmen, Türkiye’de üzümden elde edilen klasik sirke, liderliği elinden bırakmıyor. Klasik sirke ile Balsamik arasandaki farnkı ise üretimde kullanılan üzümün çeşidi oluşturuyor. Balzamik sirkede kullanılan üzüm, sadece İtalya’da yetiştiriliyor. Antalya Bölgesi’nde gıda dağıtım alanında faaliyet gösteren Gülel Ailesi’nin 1999 yılında Kemal Kükrer sirkelerinin isim hakkını satın almasının ardından sektörde yoğunlaşan pazarda hakimiyet, Fersan, Kemal Kükrer, Doğanay, Tariş ve Kühne’nin elinde bulunuyor.
Balla karıştırdı yeni marka yarattı
KEMAL Kükrer, bal ile elmayı doğal yöntemlerle üreterek ballı elma sirkesini üreten ilk firma oldu. Gençlerde sirke alışkanlığı sağlamak için nar, vişne ve hurma gibi farklı tatlarla üretim yapan firma, Sultan Bağları adıyla da daha ekonomik bir markayı piyasaya sürdü.
Pirinçlisi Çin’den şaraplısı İtalya’dan
ÇİN ve Japon mutfağında yaygın olarak kullanılan pirinç sirkesi, Türkiye’de Mitsukan Rice, Amoy, Thai Heritage, Save Plus, Chitsuruya Sushi gibi ithal markalarla girdi. Et ve sebze yemeklerinde kullanılan şampanya, kırmızı ve beyaz şarap sirkesi ise Mengazzolli, Villa Bellenta, Clovis, Aceteficio Meng markalarıyla market raflarında yerini aldı.
Limon kattı yüzde 30 büyüdü
ŞALGAM suyu ile ön plana çıkan Doğanay, balsamik, elma ve üzüm sirkesi kapasitesini 4 milyon litreye çıkararak yıl sonuna kadar yüzde 10 büyüme hedeflerken, 2008 yılında yüzde 30 büyüme gerçekleştiren Fersan’da üzüm ve elma sirkesine son olarak limonlu sirkeyi ekledi.
Erkan Çelebi
Hurriyet.com.tr
|