Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
ALİ EKBER YILDIRIM / TARIM DÜNYASINDAN
4Mevsim...





Yaygın medyada tarım haberlerinin çok az yer bulduğu bir dönemde (1996'da) DÜNYA Gazetesi'nin kurucusu rahmetli Nezih Demirkent'in önerisi ve yönlendirmesi ile tarım yazmaya başladım. O dönemde yaygın medyada sadece Sadullah Usumi, "Çiftçi Dostu" adıyla Cumhuriyet Gazetesi'nde düzenli olarak tarım yazıyordu.

Medya, "köylüler gazete okumuyor" diye tarımla ilgilenmezdi. Ancak, sel, don, kuraklık gibi büyük bir felaket olursa medya tarıma yer veriyordu.

Nezih Bey, "Gazete okusun, okumasın, her kesimin sorunlarıyla ilgilenmeyi, sesi çıkmayanların sesi olmayı" gazeteciliğin temel görevi olarak gördüğü için gazetesinde tarıma geniş yer vermeyi benimsemişti. Bugün dünyada "stratejik sektör" olarak görülen tarımın önemini Nezih Bey, çok önceden görmüştü. Çeyrek asır önce "4Mevsim" adıyla bir tarım dergisi yayınlamıştı. Daha sonra yayın yaşamına son veren 4Mevsim şimdi yeniden yayınlanıyor.

Nezih Bey, 2001'de yaşama veda etti. O büyük ekonomik kriz ortamında DÜNYA Gazetesi'nin yönetimini kızı Didem Demirkent üstlendi. Didem Hanım, çalışanlarla el ele vererek gazeteyi krize yem etmeden hem büyüttü hem de kurumsal kimliğe kavuşturdu. Osman S.Arolat ve daha sonra görevi devralan Hakan Güldağ'ın yönetimindeki DÜNYA Gazetesi'nin tarım konusundaki duyarlılığı daha da arttı. DÜNYA'nın her hafta okurlarına ücretsiz sunduğu ek'lerde tarımın ağırlığı dikkat çekici boyutlara ulaştı.

Didem Demirkent'in fikri takipçiliği ile 4Mevsim dergisi 14 Haziran 2012 itibariyle yeniden yayın yaşamına döndü.

Yayın Yönetmeni olarak 4Mevsim'in ilk sayısına yazdığım yazıyı özetleyerek yapmak istediklerimizi paylaşmak istiyorum.

Türkiye, Dört Mevsim tarım yapılan, iklimi, toprağı, insan kaynağı ve bulunduğu coğrafya ile tarımsal potansiyeli en yüksek ülkelerin başında gelir.

Bu potansiyel yeterince değerlendiriliyor mu?

Tarımsal hasılada Avrupa birincisi olduğu söylenen Türkiye, ne yazık ki bu potansiyelini yeterince değerlendiremiyor.

Yüksek girdi maliyetleri, tarım alanlarının parçalı yapısı, teknolojinin yeterince ve doğru kullanılamaması, verimliliğin düşük olması, çok daha önemlisi tarıma gerekli önemin verilmemesi nedeniyle Türkiye tarımda olması gereken yerde değil. Daha yapılacak çok iş, alınacak çok yol var.

Tarımdaki en önemli sorunlardan birisi doğru bilgiye ulaşmak

DÜNYA Gazetesi'nde olduğu gibi, 4Mevsim Dergisi'nde de temel amacımız sizleri doğru bilgiyle buluşturmak olacak. Doğru bilgi olmadan yapılan her iş yanlış sonuç verir.

Toprak, tohum, ilaç ve gübre gibi en temel konularda bile doğru bilgiye sahip olmadığı için ciddi yanlışlıklar yapılıyor. Bilinçsizce kullanılan tarım ilacı insan sağlığını tehdit ediyor. Bilinçsiz gübre kullanımının ürüne, toprağa, çevreye, insanlara ve diğer canlılara büyük zararı var. Yanlış tohum kullanımı verimliliği doğrudan etkiliyor.

Bu nedenle tarımsal üretimin doğru bilgilerle ve bilinçli yapılmasının çok büyük önemi var. Sorunu kaynağında çözmek için üreticinin,üretenin bilinçli olması ve doğru bilgiye kolayca ulaşması gerekir.

Ancak, bilinçli üretimle tüketici sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilir.

Yaygın medyada 1996 yılından beri tarım yazarı olan ve her hafta iki sayfasını tarıma ayıran DÜNYA Gazetesi, 4Mevsim Dergisi ile tarımda yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

4Mevsim, her sayısında bir konuyu tüm yönleriyle mercek altına alarak tarımda doğru bilginin adresi olmayı hedefliyor.

Sansasyondan uzak, tarafsız ve doğru bilgi ile tarıma yatırım yapacaklara rehber niteliğinde yol gösterecek olan 4Mevsim, üretimden tüketime tarım dünyasının sesi olacak.

4Mevsim, üretenin de tüketenin de sorunlarını yakından izleyen, çözüm önerilerini geliştiren ve ülkenin geleceği olan tarımda potansiyelin daha iyi değerlendirilmesi için bilgi platformu olacak.

İlk sayıda hayvancılık konusunu mercek altına aldık. Süt sığırı yetiştiriciliğinde rehber niteliğindeki bölümü Doç. Dr. Ömer Tömek hazırladı.

Küçükbaş hayvancılık, tavukçuluk, su ürünleri, organik hayvancılık, hükümetin destekleri artırdığı manda yetiştiriciliği, süt, yumurta ve daha birçok konuda bilgileri bulabilirsiniz.

DÜNYA Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt keçi yetiştiriciliği konusunda önemli ipuçları veriyor.

Arkadaşlarımız Ferit Parlak ve Hüseyin Gökçe'nin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile yaptığı söyleşide bakanlığın çalışmalarını, gelecek perspektifini okuyabilirsiniz.

Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası Reform sürecini ve Türkiye'ye etkilerini 4Mevsim okurları için Prof. Dr. Gülcan Erakatan kaleme aldı.

Ceviz yetiştiriciliğinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yaşar Akça yazdı.

Üreticileri ve tüketicileri yakından ilgilendiren ekolojik tarım, ekolojik gıda konusunu Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atila Ertem'in yazısında okuyabilirsiniz.

Bakliyat, pamuk, fındık, yaş meyve-sebze, sulama ve şirketlerden haberlerle ilk sayımızla karşınızdayız.

Yılda dört sayı yayınlanacak 4Mevsim, ülke genelinde ziraat odaları, tarım kredi kooperatifleri, birlikler ve diğer tarım örgütlerine ücretsiz ulaştırılacak. Ayrıca, DÜNYA Gazetesi'nin yaygın dağıtım ağı ile bayilerde de satışa sunulacak.

Dört Mevsim, üretimden tüketime tarım dünyasının sesi olacak. Gelin o sesi hep birlikte yükseltelim.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.06.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: 4Mevsim,Ali Ekber YILDIRIM
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız