Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Çiftlik levreği 13 TL Deniz Levreği 90 TL (Vatandaş, kanma aldanma, Deniz levreği diye aldıkların Çiftlik levreği)

 
 
Güngör Uras
Olayların içinden
[email protected]

 
 
Vatandaş, kanma aldanma. Deniz levreği diyerek balıkçılardan kilosunu 90 TL’ye satın aldığın, lokantalarda porsiyonunu (300-350 gramını) 90 TL’ye (kg’ını yaklaşık 250 TL’ye) yediğin levrek, deniz levreği değildir.
 
Halis muhlis, kilosu 13 TL’ye satılan çiftlik levreğidir. Ama balıkçı da lokantacı da yalan söylemiş sayılamaz. ”Çünkü çiftlik levreği” denilen levrek de denizde yetiştiriliyor.
TÜİK’in rakamlarına göre bir yılda denizlerimizde serbest dolaşımda yakalanan levreklerin toplamı 577 ton. Çiftlik levreği olarak piyasada satılan levreklerin miktarı 50 bin 796 ton. Söyleyiniz bakalım, bu durumda nasıl olur da balıkçılarda satılan, lokantalarda yenilen levreklerin tamamı “Serbest avlanım ile denizde yakalanan levrek“ olur?
Serbest avlanan deniz levreğinin normalde bir tanesi 3-5 kg. ağırlığında olur. Balıkçılarda satılan, lokantalarda yenilen 250-300 gr.lık levrekler çiftlik levreğidir.
Vatandaş sadece levrekte mi kanıyor? Ya çipura?
Denizlerimizden serbest avlanım ile bir yılda çıkarılan çipuraların toplam ağırlığı Bin 164 ton. Denizlerdeki çiftliklerde bir yılda üretilen çipuraların ağırlığı 28 bin 157 ton. Kilosu 9 TL dolayında satılan çiftlik çipurasının kilosunu marketten 80 TL’ye alanlara, lokantada porsiyonunu 75 TL’den yiyenlere ben ne diyeyim?

Çiftlik balığı olmasa yiyemeyeceğiz
 
Denizlerimizde bir yılda 400 bin ton balık avlanıyor. Bunun 230 bin tonu akya ve hamsi. Çıkarınız bu iki balık türünü kalıyor geriye 170 bin ton balık.
Çiftliklerde bu rakama yakın balık üretiliyor. 2010 yılı rakamlarına göre iç sularda (alabalık ve aynalı sazan) 78 bin ton, deniz çiftliklerinde (levrek, çipura, alabalık) 89 bin ton olmak üzere toplam 167 bin ton balık üretimi var.
Açık anlatımıyla (hamsi türü balıklar hariç) denizde yakalanan kadar balık üreten çiftliklerimiz oldu. (Fikir Sahibi Damaklar Hareketi öncülerinin ve de çevrecilerin, balık çiftlikleri konusundaki eleştirilerini ayrı bir yazıda okuyucularıma aktaracağım.)
Çiftlik balığı sağlıklı balık. Lezzetli balık. Lezzetli olmasa, kötü niyetlilerin sattıkları balıkları, deniz balığı niyetine vatandaş afiyet ile yer ve de kazıklanır mı?
Çiftlik balığını deniz levreği ve çipurası diye satanlarla ve lokantalarında deniz levreği ve çipurası diyerek müşterilerine sunanlarla konuştum. Bana söylediklerine şaşırdım.
“Hocam” diyorlar. ”Halkımızda deniz levreği ve çipurası merakı var. İlk soruları ‘Sattığınız balık deniz levreği ve çipurası mı?’ Hayır dersek burun kıvırıyorlar. Mecburen deniz çiftliklerinde yetişen balıkları deniz levreği diyerek satıyoruz. Ve de mecburen fiyatını yüksek tutuyoruz.”

Halkımız memnun ise...
 
Bu anlatım bana Mehmet Barlas’tan dinlediğim bir hikâyeyi hatırlattı. Yıllar önce Türkiye’de kadınlar kumaşı mağazadan alır, giysilerini terziye diktirirdi. Makbul kumaş ipekli kumaştı. İpeklinin Bursalısı ve kaçak geleni vardı. Beyoğlu’nun en ünlü kumaşçısı da Necmi Rıza idi. (Çok da güzel sesi vardı!)
Dükkânına kumaş satın almaya gelenlere Necmi Rıza raflardaki Bursa ipeklilerinin en güzellerini indirir, tezgâhın üzerine yayarmış. Ama hanımlar onlara şöyle bir baktıktan sonra, “Necmi Bey, sen tezgâh altındakileri çıkar. Tezgâh altında mutlaka kaçak güzel ipeklilerden vardır. Onları göster kaç para istersen öderiz.” derlermiş. Necmi Rıza “Vallahi tezgâh altında kaçak ipekli yok... Hepsi Bursa ipeklisi. Onlar da tezgâhın üzerinde” der ise de bakmış ki hanımları tatmin edemiyor. Başlamış raflardaki Bursa ipeklilerinin bir kısmını tezgâhın altına koymaya. Hanımlar “Tezgâh altındakileri görelim” dedikçe, tezgâhın altına koyduğu Bursa ipeklilerini tezgâhın üzerine çıkarır, “tezgâh altına meraklı” müşterilerini “inkisar-ı hayale uğratmamak” için de bunları iki misli fiyata satarmış...
Bizim levrek ve çipura hikâyemiz de Necmi Rıza hikâyesine benzedi... Vatandaş çiftlik balığını 6-7 misli fiyattan yemekte ısrar ediyor ise... Yapacak bir şey yok demektir. Benim görevim bilgi vermek. Gerisi vatandaşa kalmış.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.06.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Güngör Uras,levrek,çipura,balık
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız