OSMAN AROLAT / AROLAT'TAN 1 Temmuz'la gelen "Kurallı düzen" [email protected]
1 Temmuz tarihinde iş dünyasında ilişkileri yeni ve "Kurallı" hale getiren iki uygulama hayata geçiyor. Bunlardan biri 56 yıllık eski TTK'nun yerini alacak olan 1535 maddelik yeni TTK. Diğeri işletmelerin bankalarla finansman ve kredi ilişkilerinde daha şeffaf ve kurallara uygun davranmalarının kurallarını ortaya koyan Basel II. Bu iki gelişme işletmelerin yeni döneme uygun adımlar atmalarını gerekli kılacaktır.
1 Temmuz iş dünyamızı ve özellikle KOBİ'leri yeni ve "Kurallı bir düzen" içersine yöneltiyor. Hem 56 yıllık eski Türk Ticaret Kanunu yerini, 1535 maddelik yeni TTK'nın getirdiği "kurallara" bırakıyor. Hem de, aynı tarihte yürürlüğe girecek olan Basel II uygulaması ile bankalar ve işletmeler arasındaki finansal ilişkiler "kurallı", koşulları belirlenmiş bir hale getiriliyor. Bu iki gelişme özellikle KOBİ'lerin "Kurallı bir dönem"e ayak uydurmak için yeni iş süreçleri içersine girmeleri sonucunu beraberinde getirecektir. KOBİ'ler bu kurallardan kaçmanın yollarını değil, uyum sağlamanın adımlarını atmaya hazır olmalıdır.
Böylece hem AB normlarına uygun şeffaf, kayıt içindeki işletmeler halini alacaklarıdır. Hem de rekabet güçlerini artıracakları bir yapıya kavuşacaklardır.
Önce, 29 Haziran 1956 tarihli eski TTK'nu değiştiren bütün partilerin anlaşmasıyla kabul edilen 1535 maddelik yeni TTK konusuna değinelim. Bunun KOBİ'ler adına getirdiklerinden söz edelim. 1535 maddesiyle kabul edilen yasanın belli maddelerine iş dünyasından ve KOBİ'lerden gelen itirazlar sonrasında bu hafta içersinde 17 başlık altında 84 maddeyi etkileyen değişiklik yapılarak yine partilerin anlaşmasıyla son şekli verilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanı'nın onayı ve Resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek…
Yeni TTK şirket kuruluşlarında yenilikler ve denetim getiriyor. Kayıtlı bir düzene geçilmesinin ve şeffaflığın kurallarını içeriyor. Mali tabloların Avrupa standartlarına uygun olarak tutulmasını öneriyor. Anonim şirket halini almanın imkanlar yaratacağını belirtiyor. Kayıtlı ve kurallı sistemiyle kayıt dışılığa karşı, Avrupa'ya uyumlu bir modele geçilmesini esas alıyor.
1 Temmuz'da yürürlüğe girecek Basel II'de bankalara kredi verirken belli kurallara uyma zorunluluğu içeren standartlar getiriyor. Bu da yine işletmelerin ve KOBİ'lerin bankalarla finansal ilişkilerinde ve kredi kullanmalarında yeni ve kurallı bir döneme girmelerini zorunlu kılıyor. KOBİ'lerin kredi maliyetleri öz sermaye güçlerine göre olacağından, KOBİ'ler sermayelerini güçlendirip, standartlara uygun şeffaf mali tablolar ve bilançolarla bankaların kapısını çalmaları gerekiyor. Mali tablolara ve şeffaf bilançolara sahip oldukları, kayıt dışı işlemlerden arındıkları oranda daha iyi koşulda, daha düşük maliyetli finansmana ulaşabilecekler. Bu da KOBİ'lerin Basel II sonrası kendilerini bu yönde geliştirmelerini gerekli kılacak.
Bütün bunlardan sonra söyleyebileceğimiz, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni TTK ve Basel II KOBİ'ler için yeni ve "Kurallı bir dönem" getirdiğidir. Bu kurallı döneme uyanların rekabet güçleri artarken, büyüyüp gelişeceği, aksine davrananların sistem dışına itileceğini ortadadır. Bu değerlendirmeyi yapmak kehanet olmayacaktır…
Türkiye bu "Kurallı yapıda" güçlü şirketler ve KOBİ'lerle yoluna devam edebildiği oranda kayıt dışılıktan arınıp, çürük şirketlerden kurtulup sağlıklı ve şeffaf kurumlarla daha üretken ve daha rekabetçi olarak yoluna devam edecektir. |