Süt kayıt sistemi Seda Kaya Güler
Serpil Timuray, Danone'den beri başarılarını gururla izlediğim CEO'lardan biri.
Başına "kadın" koyarak bir ayrım yapmak istemiyorum ama sayılarının artmasını arzuladığımız kadın yöneticilerin, bir şirketi nasıl ileriye taşıdıklarının en güzel ispatı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı olan Timuray, sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da gıpta ile izlenen bir kadın.
Bodrum'da karşılaştığımızda ayaküstü yeni projesinden söz etti. Ertesi sabah erkenden Milas'a gidecek ve Türkiye'de süt sektörünün sürdürülebilir gelişimine katkı sağlayacak "Süt kayıt sistemi"ni hayata geçireceklerdi.
Vodafone Süt Kayıt Sistemi, mobil iletişim teknolojilerini süt toplama sürecine entegre ederek, bilgilerin dijital ortamda izlenebilirliğini ve SMS ile çiftçinin cep telefonuna aktarılmasını sağlayacak bir proje. Çiftçinin üretimini takip etmesini, süt birliğinin stoğunu doğru yönetmesini, süt firmalarının planlamasını da kolaylaştıracak. Çiftçiler ne zaman, ne miktarda süt teslim ettiklerini cep telefonlarına anlık olarak gelen SMS'ler ile takip edecek, böylece tüm üretimleri dijital ortamda kayıt altında olacak. "Mobil teknolojilere ilişkin 30'u aşkın coğrafyadan beslenen bilgi birikimine sahip bir kurum olarak büyük bir sorumluluğumuz var" diyen Serpil Timuray, Türkiye'de tarımsal kalkınmaya ivme kazandırmak amacıyla 2009 yılında Vodafone Çiftçi Kulübü'nü oluşturduklarını ve bu sayede çiftçilerimizi, önümüzdeki 10 yıl içinde, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 26 ülkede, tarımsal gelirleri 138 milyar dolar artırma potansiyeline sahip mobil teknolojiler ile tanıştıracaklarını söyledi.
Sürdürülebilir tarım Proje ilk olarak Milas'ta uygulanmaya başlıyor. Projenin bir ayağında da Milas Süt Üreticileri Birliği var. "Kayıt sistemi, Milas Süt Üreticileri Birliği olarak süt hayvancılığının önünü açma hedefimize ulaşmamızda önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor." diyen Başkan Hüseyin Çelik, projeyi ilk olarak başlatmanın heyecanını taşıyorlar.
Toplantıya katılanlardan biri de, dünya çapında sürdürülebilir tarımın fikir önderlerinden biri olan, ABD'de organik süt ve yoğurt üreten ve tüm dünyaya örnek gösterilen Stonyfield Çiftliği'nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Gary Hirshberg... "Sürdürülebilir tarım, geleceğin yeşil ekonomisinin belkemiğini oluşturuyor" diyen Hirshberg, bu kavramı şöyle açıklıyor:
"Dünyada üretilen besin miktarı, mevcut nüfusu beslemeye yeterli olsa da, tarım politikaları, kaynakların verimsiz kullanımı ve iklim değişikliği gibi faktörler, nedeniyle mevcut üretim ve tüketim pratiklerini gözden geçirmek gerekiyor. Bu da bizi, geleceğin yeşil ekonomisinin belkemiği konumundaki 'sürdürülebilir tarım' kavramına getiriyor. Organik tarım ise bunun anahtarı. Bizim bunu hayal ettiğimiz dönemde, organik ürünlere talep yok denecek kadar azdı. Bugün geldiğimiz noktada ise dev bir endüstriden bahsediyoruz." Türkiye'nin, tarım konusunda avantajlı bir ülke olduğunu belirten Hirshberg, mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla daha da öncü konuma gelebileceğini, bu sistemin dünyada sürdürülebilir tarımın önünü açacak örnek bir sosyal iş modeli olduğunu söylüyor.
"Dünyada pek çok gıda ve tarım konferansına katıldım; ancak ilk kez böyle etkileyici bir proje ile karşılaştım. Bu bağlamda, Sayın Serpil Timuray başta olmak üzere bu projeye hayat veren tüm iş ortakları büyük bir takdiri hak ediyor" diyen Hirshberg'e katılarak, Serpil Timuray'ı bir kez daha kutluyorum. |