Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
TEVFİK GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN
Felaket söylemi: "Gıda krizi"
[email protected] 



Zengin ülkelerden sık sık felaket söylemi yayılır: Gıda krizi kapıdaÖVe bu söyleme dayalı olarak emtia fiyatları yükselir.
Emtia fiyatları neden yükselir? Ya arz azalacak ya talep çoğalacak. Dünyada zengin ülkelerde bile talep düştü. Fakirler aç. Talep düşüyor. Bu durumda üreticilerin fiyat artırmaları için tek çareleri var: Arz düşüyor söylentisini çıkarma.

Henüz az düşmedi ama düşme tehlikesi var. Ve düşmeden-tehlikesi konuşulurken 7 ayda mısır fiyatları yüzde 94 arttı.
Söylenti çıktıktan sonra 5 gün içinde buğday fiyatındaki artış yüzde 6 oranında. 7 aylık artış yüzde 94 oranında.

Bizi pamuk, buğday, mısır, soya ve bir ölçüde pirinç fiyatları ilgilendirir.
Geçen hafta dünya medyasında kuraklık ve buna bağlı olarak gıda krizi konusu öne çıkarılmıştı. Dış basından alıntılar ile bizde de konu tartışılır oldu.

ABD medyasına göre, ülkede yaşanan son 25 yılın en kötü kuraklığı tarımsal emtia fiyatlarını rekor yüksek seviyelere taşıdı. Mısır fiyatları 2008 ve 2011 zirvelerinin üzerine çıktı, buğday fiyatları henüz rekor seviyelerde değil ancak son beş haftada yüzde 50'den fazla fiyat artışı gösterdi.
ABD'deki kuraklık ve Rusya'da tahıl üretiminin düşeceği tahminleri fiyatları etkiledi. Uzmanlar eğilimin sürmesi durumunda, dünya gıda fiyatlarını da etkileyeceği kanaatinde.
Dünya Bankası kuraklığın mısır ve soya fasulyesi üzerindeki etkileri konusunda kaygı duymak için erken olduğunu, ama durumun inceleme altında tutulacağını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Organizasyonu Genel Sekreteri José Graziano da Silva, Financial Times Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "Gıda fiyatlarında son zamanlarda görülen yükselişten tedirginim. Bu durumun gelirinin yüzde 75'inden fazlasını gıdaya harcayan fakir kesimine etkisi beni korkutuyor" dedi.

Gelelim bizim ülkedeki duruma. Bu yıl tarım üretiminde önemli bir sorunumuz olmayacak gibi görünüyor. Buğday, arpa, mısır üretiminde gerileme yok. Yağlı tohumlar, bakliyat üretimi eski yıllardaki gibi. Pamuk üretimi normal.

Dünyadaki fiyat artışları bizi etkiler ama genelde-sonuçta az etkiler. Pamuğu ve yağlı tohumu, mısırı belki biraz etkiler. Buğdayı, bakliyatı az etkiler. Tabii ki başka ülkelerde kıtlık ve açlık olmasına üzülürüz ama önce can, sonra canan demişler.
Dünyada olan biteni umursamamak olmaz ama bizim için sorun o kadar ciddi değil.
 
 
 
 
 
 
 
http://www.dunya.com 
 

Ekleme Tarihi
23.07.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: gıda krizi,Tevfik Güngör
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız