Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

ALİ EKBER YILDIRIM / TARIM DÜNYASINDAN

Şap'a rağmen saman ithalatı yapılacak...
 
 
 
 
 
Türkiye, saman ithal edecek dediğimizde kimse inanmadı.
 
"Yok artık... Bu kadar da değil" diyenler oldu.
"Bu ülkede tarım bitmiş kardeşim" diyenler oldu.
"Bu hayvancılık politikasının iflasıdır" diyenler oldu.
"Fiyatları aşağı çekmek için doğru manevra" diyenler oldu.
"İthalat kararı çıksa bile saman ithal edilemez" diyenler oldu.
Daha neler neler...
Saman ithalatı konusunda herkeste bir şaşkınlık var.
Hükümet, ithalat için hazırlıkları tamamladı.
İthalatı yasak ürünler kapsamında olan sap ve saman, yasal düzenleme ile bu kapsamdan çıkarıldı.
Sap ve saman ithalatı yapılacak gümrük kapıları belirlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, sap ve saman ithalatının şartlarını belirledi.
İthalatın yapılacağı ülkelerde açıklandı.
Sap ve saman ithalatı hayvan hastalıklarının ülkeye girmesine neden olacak. Bu nedenle özellikle şap hastalığı konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor.

Şap hastalığından ari bölge olarak ilan edilen Trakya Bölgesi hariç, Türkiye'nin dört bir yanı şaptan kırılıyor. Birçok hayvan pazarı şap hastalığı nedeniyle kapalı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve bakanlık bürokratları "Biz çok şansız bir ülkeyiz. Komşularımızda veterinerlik hizmetleri gelişmediği için şap hastalığı çok yaygın. Komşularımızdan bize şap geliyor" diyerek hastalıkla mücadele için aşı bulmak yerine sürekli bahane buluyor. Şimdi saman ithalatı ile şap hastalığı ülkeye birde resmi yollardan girmiş olacak. Üç kuruşluk saman için milyarlarca lira zarar görülebilir.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) verilerine dayanarak şaptan ari ülke/bölge olarak kabul edilen ve hiçbir şart aranmadan sap ve saman ithal edilecek 67 ülkeyi açıkladı. Bu ülkeler şunlar:
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belarus, Belçika, Belize, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya (Santa Catarina, Rio Grande do Sul, Rondonia, Acre, Para, Espirito Santo, Minas Eyaletleri ), Brunei, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Endonezya, Estonya, Finlandiya, Fransa , Guatemala, Guyana, Haiti, Hırvatistan, Hollanda, Honduras, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, K.K.T.C., Kanada ,Karadağ , Kolombiya ( Choco Bölümünün Northwest Bölgesi ( Area-1), Archipelago de San Andres ve Providencia ), Kosta Rika, Lesoto , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, . Makedonya, Malta, Mauritius, Meksika, Nikaragua, Norveç Norveç, Panama, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Singapur, Slovakya, Slovenya, Şili, Ukrayna, Uruguay, Vanuatu, Yeni Kaledonya, Yeni Zelanda, Yunanistan.

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün belirlediği, "şap hastalığı nedeniyle kısıtlama uygulanan ülke/bölgeler" den de ithalat yapılabilir. Bu ülkelerden sap ve saman ithalatı için; parantez içinde bölgeleri belirtilen ülkelerden gelecek olan sap ve saman o ülkenin o bölgelerinden gelecek ise işleme tabii tutulacak. Listede belirtilmeyen bölgelerinden gelecekse 12 ay boyunca şap görülmediğinin karşı ülkedeki Veteriner Otoritesi tarafından sağlık sertifikasında garanti edilmiş olması durumunda işleme tabi olmadan ithalat yapılabilir. Kısıtlama uygulanarak sap ve saman ithal edilecek ülkeler /bölgeler ise şöyle:
Angola, Azerbaycan ( Sheki (Saki, Chekinskii), Gakh ( Qax, Kahskii) ve Zaqatala İlleri), Bhutan, Bolivya, Bostvana, Bulgaristan ( Burgaz, Yanbol, Sliven, Shumen ve Varna Bölgeleri), Çin, Ekvador, Eritre, Filistin, Güney Afrika (Kruger Milli Parkı, Mpumalanga Bölgesi), Güney Kore, Gürcistan, Kazakistan (Kengir, Zezkazgan, Karaganda, West Kazakhstan (Batı Kazakistan) Bölgeleri, Kırgızistan ( Chuy ve Batken Bölgesi), Kongo Cumhuriyeti, Kuveyt, Kuzey Kore, Laos, Libya (Mısratah (Merbat; Tommina), Az Zawiyah (Zawia; Aburish, Surman; Center of Subrata, Zawiya; Alataya, Algarabulli), Al Khums (Ras alhamam; Kaam; Al magula; Kaam; Al magula; Ras alhamam, Al-Khoms), Zlitan (Zlitan, Zlitan), Ghadamis, Yafran, Gharyan, Sawfajjin, Surt (Sirte), Ash Shati, Al Jufrah, Darnah ve Banghazi Bölgeleri), Lübnan, Malavi, Malezya, Mısır (Al Iskandariyah, Al Buhayrah, Ad Daqahliyah, Al Qahirah, Dumyat, Al Isma'ılıyah, Al Mınufiyah, Al Qalyubıyah, Al Fayyum), Moritanya, Mozambik, Namibya, Nijerya, Paraguay, Rusya Federasyonu (Primorskiy Kray Bölgesi), Suriye, Suudi Arabistan, Swaziland, Tayvan (Chia-i Bölgesi), Türkmenistan, Uganda, Venezuela, Zambiya, Zimbabwe.

Şap hastalığı olan ülkelerden de sap ve saman ithal edilebilir. Bunun için ithalat yapılacak ülkenin veteriner otoritesinin düzenlediği sağlık sertifikasında 12 ay boyunca şap hastalığı görülmediğinin garanti edilmesi yeterli olacak. Bu garanti verilemiyorsa balya ile ithal edilecek sap veya samanın kapalı bir odada, balyanın merkezi sıcaklığı en az 10 dakika boyunca minimum 80 derecelik ısıya ulaşacak şekilde uygulanan bir buhar işlemine tabi tutulması veya minimum 19 derecelik ısıda en az 8 saat boyunca yüzde 35-40'lık ticari solüsyondan üretilen bir formalin dumanı (gaz formaldehit) işleminden geçmesi gerekiyor.

Özetle, siz ister inanın ister inanmayın, hükümet şap hastalığı riskine rağmen adını bile duymadığınız ülkelerden saman ithal etmekte kararlı. İlk ithalatı da, damızlık birlikleri, hayvancılık kooperatifleri yani bu ülkenin üreticileri yapacak.
Geçmiş bayramınızı kutlar, terörü lanetliyoruz...
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Şapa rağmen saman ithalatı yapılacak, şap, hayvancılık, saman, Ali Ekber YILDIRIM
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız