Çin turistleri gelesin bekleyişinde idik. Son olaylardan sonra Çin'den gelenlerin sayısı azalmış.
Sayın R.T.Erdoğan'ın Davos'taki "One munite" çıkışından sonra İsrail'den gelenlerin sayısı azalmış. Rusya ile gergin ilişkiler Rusya'dan gelen turist sayısının azalmasına neden olmuş. Bizler Yunanistan'a gidiyoruz ama Yunanlılar daha az geliyor. Fransızlar tatil köylerini kapattı. İngilizler, Bodrum'a daha az gelir oldu. Almanlar eskisi kadar gelmiyor.
Türk halkının iş ve aş bulabilmesi,halkın refahının artması ekonominin büyümesine bağlıdır.
Ekonominin büyümesi için dış talep çok hem de çok önemlidir.
Dış talep ihracattır, müteahhitlik ve turizm gelirleri gibi hizmet gelirleridir.
Türk girişimcisin başka ülkelere mal satabilmesi, başka ülkelerde inşaat yapabilmesi, başla ülkelerin turistini çekebilmesi için o ülkelerle iyi siyasi ilişkiler içinde olması gerekir.
Dikkat buyurunuz, Rusya ile ilişkilerde soğuk rüzgarlar esmeye başladığında yaş meyve ve sebze ihracatında engellemeler başlıyor. Avrupa ülkeleriyle ilişkiler sertleştiğinde TIR'lar Avrupa yollarında engelleniyor. Doğu'daki hudut kapılarındaki giriş çıkışı, hudut ülkeleriyle dış ilişkilerin nasıl yürüdüğü belirliyor.
Bütün bunlar gösteriyor ki, dış ilişkiler gününüzde sadece politika gözlüğü ile değerlendirilemeyecek. Ekonomi gözlüğü ile bakmaya mecburuz.
Ekonomik ilişkiler sadece ihracat,müteahhitlik ve turizm alanları ile sınırlı değil ki. Kredi ilişkileri var, yatırım ilişkileri var. Yabancıların Türkiye'de Türklerin yabancı ülkelerde riskleri var.
Dış politika ilişkilerinde dalgalanmalar çok tehlikeli. İstikrar önemli. Bir ülke ile bir gün iyi olmak, ertesi gün bozuşmak güvene dayalı olması gereken ekonomik ilişkileri rezil ediyor.
Tevfik Güngör
dunyagazetesi.com.tr |