Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bunda da alışveriş sitelerinin kira, personel, elektrik, su, telefon, doğalgaz gibi sabit giderlerden arınmış olması etkili oldu.

 Krizle birlikte, bilgisayar başta olmak üzere elektronik, giyim, aksesuar, cep telefonu ve sağlık bakım ürünlerinin pazarlandığı siteler, internette ön plana çıkarken, verilen siparişlerde ise kitap, DVD ve CD’ler ilk sıraya yerleşti. Mağaza açma maliyetlerinin 150 dolardan başlayıp, 5 bin dolara kadar ulaştığı internette yılın ilk üç ayında yapılan alışveriş, yılın ilk 5 ayında 3 milyar 500 milyon TL’lik hacme ulaştı.

Ayda 136 TL

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, Türkiye’de her 100 kişiden sadece 13’ü internet üzerinden alışveriş yapıyor. Kişi başına aylık yapılan ortalama harcama tutarı da 136 TL oluyor. Bu alışverişlerde en fazla tercih edilen ödeme yöntemi, yüzde 86’yla kredi kartları oluyor. BKM’nin her 100 kişiden 87’sinin internet üzerinden alışverişe sıcak bakmadığını gösteren bu araştırmasında, geçtiğimiz yıllarda ilk sırada yer alan elektrik, elektronik ve bilgisayar ürünleri, krizle birlikte yerini kitap, DVD ve CD siparişlerine bıraktığını ortaya koyuyor. Kitap, DVD ve CD siparişlerinin payı, yüzde 29’a ulaşırken, elektrik, elektronik ve bilgisayar ürünlerinin aldığı pay da yüzde 23’leri buluyor. Yapılan harcamalarda, kredi kartıyla ödeme ön plana çıkıyor. Harcamaların yüzde 86’sı kredi kartıyla ödenirken, havale yöntemiyle yapılan ödemeler yüzde 13 oranında gerçekleşiyor.

50 milyar dolar

Gittigidiyor, hemalhemsat, hepsiburada, nevaria, idefix, yemeksepetim gibi elektronikten giyime pek çok ürünün sergilendiği sitelerin dışında belirli konularda uzmanlaşmış siteler de bulunuyor. Türkiye’de kitap, DVD ve müzik ürünleri gibi kültür ürünlerinin yıllık toplam cirosu 50 milyar doları bulurken, bunun yüzde 6’sı internet üzerinden gerçekleşiyor. Bu oran Amerika’da ise yüzde 40’a kadar çıkıyor. Yapı malzemeleri, mobilya, kuyumculuk, araç satış ve yedek parça gibi sektörlerin payı henüz düşük oranlarda bulunsa da bu, sanal alışverişin hızla yaygınlaştığını gösteriyor. 

Fiyat karşılaştırma

İnternet ortamında fiyatlar piyasaya göre daha ucuz olabiliyor. Bunun için iyi araştırma yapmak gerekiyor. Aksi halde ucuz gibi görünen bir ürün, kargo masrafıyla birlikte piyasadan daha pahalıya mal olabiliyor. En fazla karşılaştırma ve fiyat araştırması yapılan ürün cep telefonu oluyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 92’si dijital fotoğraf makinesi satın almadan önce internette araştırma yaparken, bu oran cep telefonu kategorisinde yüzde 96’ya kadar yükseliyor. Cimri.com, nekadar.com, tutumluol.com, kararyeri.com, fiyattara.com gibi siteler, internet kullanıcılarının fiyat ve ürün karşılaştırması yapmalarına olanak tanıyor. 

 

Rakamlarla sanal alışveriş

 

Türkiye’de kredi kartı kullanıcılarının yüzde 13’ü internet üzerinden alışveriş yapıyor.

Sanal alışveriş yapanların yüzde 65’i erkekler, yüzde 35’i kadınlar.

Alışverişin yüzde 30’u İstanbul’da, yüzde 7’si Ankara’da yapılıyor.

Alışverişin yüzde 86’sında kart kullanılırken, yüzde 13’ünde havale  ile ödeme yapılıyor.

e-ticaret yapan 47 bin işyeri var.

İnternet üzerinden alışveriş yapanlar ortalama 3 haftada 1 alışveriş yapıyor.

 İnternet alışverişlerinde ayda ortalama 136 TL harcanıyor.

 

Erkan Çelebi

hurriyet.com.tr

 

Ekleme Tarihi
27.07.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız