Dün Bodrum’da artık tek tük yetiştirilmekte olan harnuptan, yani keçiboynuzundan söz etmiştim. Bugün de devam edeyim dedim.
Harnubun bir baklagil olduğunu duyduğumda bir yemekçi olarak çok şaşırmıştım. Eminim sizi de şaşırtmıştır bu bilgi. Harnup ağacı her zaman yeşil, sık yapraklı, 10 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Bir harnup ağacından 1000 kilogram kadar meyve toplanabilir. Meyveler önce yeşil olur, sonra kahverengiye döner ve toplanır. Her meyvede birkaç tane tohum bulunur. Besleyici özelliği çok olan harnup, meyve olarak tüketilebilir. Ayrıca kaynatılarak suyu içilir, pekmezi yapılarak yenir ya da tatlılara konur. Aslında Anadolu insanı şekeri bilmezken, yaygın olarak harnup pekmezini kullanmıştır. Dedik ya harnup besleyicidir diye, inanış odur ki, Yakup Peygamber çölde açlığını harnupla gidermiştir. Faydalarına gelince... Bu konuyu da bir örnekle açıklayıp yazımıza son verelim istiyorum. Lokman Hekim, Anadolu’nun güneyine gelir şifa dağıtmak için. Ancak yol kenarlarındaki harnup ağaçlarını görür ve “Buranın insanlarının bana ihtiyacı yok” deyip geri döner. Fazla söze ne hacet değil mi?
BEZELYELİ TAVUK YAHNİSİ
Tavuk butlarını yıkayıp süzdükten sonra derin bir kaba koyun. Üzerlerine tuz, karabiber serpip limon suyunu gezdirin. Bu şekilde marine ettiğiniz yani lezzetlendirdiğiniz tavuk etlerini, buzdolabında ağzı kapalı vaziyette en az 30 dakika bekletin. Soğanları yemeklik incecik doğrayın. Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Kırmızı dolmalık biberi temizleyip incecik halkalar halinde dilimleyin. Zeytinyağını geniş bir teflon tencerede kızdırın. Marine ettiğiniz tavuk etini kızgın yağda arkalı önlü ikişer dakika kızartıp bir tabağa alın. Tenceredeki yağa soğan ve sarmısakları ekleyip karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. İncecik halkalar halinde dilimlediğiniz kırmızı biberleri ve salçayı katın. Üzerine hemen yıkayıp süzdüğünüz taze bezelyeyi ekleyip tuz ve karabiberi de serpin. Kenarda bekleyen kızarmış tavuk etlerini bezelyenin üzerine oturtun. Suyunu ilave edip orta ısılı ateşte suyu kaynayıncaya kadar pişirin. Suyu kaynamaya başlayınca kısık ateşte, en az 40-45 dakika, bezelyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. (Taze bezelye çoğu kez uzun sürede pişer.) Ocaktan alıp üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirin ve sıcak sıcak servise sunun.
MALZEME LİSTESİ
-2 adet büyük boy tavuk budu -1 adet limonun suyu -1 adet orta boy kuru soğan -2 diş sarımsak -4 çay kaşığı domates salçası -4 yemek kaşığı zeytinyağı -1 çay kaşığı tuz, karabiber -2 su bardağı taze bezelye (Dondurulmuş bezelye de kullanabilirsiniz.) -1 adet kırmızı dolmalık biber -3 su bardağı sıcak su