Çapar Kanat Süt Fiyatı Konusunda Adil Davranabilecek Bir Hakem Gerekmektedir TÜSEDAD, çiğ süt fiyatıyla ilgili sanayici ve üretici taleplerini değerlendirecek ve adil davranabilecek bir hakem gerektiğini bildirdi.
TÜSEDAD'dan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Bugüne kadar ülke hayvancılığımızın temel sorunlarının başında üretilen çiğ sütün taban fiyatının tespiti olmuştur. Fiyat belirlemesi 1,5 yıl öncesine kadar üretici ve süt sanayicisi arasında kayıkçı kavgasına benzemiştir.
Bakanlığımız, doğru bir karar ile Ulusal Süt Konseyinin ( USK ) kurulmasına karar vermiştir. USK, bu kayıkçı kavgasının bitirilebilmesi için 1 seneyi aşkın bir süredir 1 litre çiğ sütün üreticiye maliyetini hesaplayabilmek için çalışmış ve 1 ay önce maliyet hesabı tablosunu sitesinden yayınlamıştır. Bu tablonun da oluşumunda üniversite hocalarımızın, üretici örgütlerinin ve sanayici temsilcilerinin katılımı, gayreti ve mutabakatı sağlanmıştır. Ortak akıl nihayet galip gelmiştir. Önümüzdeki Ekim 2012 – Mart 2013 dönemi için süt taban fiyatının belirlenmesi amacı ile USK’nın tarafları olan üretici-sanayici-kamu 14.09.2012 tarihinde toplanmıştır.
Tarafların mutabakatı ile yem hammadde rayiç bedelleri tabloda yerine konduğunda
1- 1 litre çiğ süt maliyeti 1,15 TL/lt olarak hesaplanmıştır. 2- Üreticiye işine devam edebilmesi için %15 gibi küçük bir kar marjı uygun görüldüğünde 1,15 * %15 = 1,32 TL/lt sütün 1 litresinin satış fiyatıdır. 3- Bugüne kadar savuna geldiğimiz ve dünyada kabul gören gerçek esas alındığında da 1 litre çiğ sütün satış fiyatı Formül: 1 litre süt = 1,5 kg yem alabilmelidir. Kabuller: 1 çuval yem = 50 kg 1 çuval süt yemi = 45 TL/çuval 45 TL/50kg = 0,9 TL/kg * 1,5 = 1,35 TL
Sonuç
1- Üretici, üretimini sürdürebilmek için, 1 lt sütü 1,3 TL’ye satmak istemektedir. 2- Sanayici, doğal olarak sütü ucuza almak gayreti içerisindedir ve 86 kuruş teklif etmektedir. 3- İşte bu noktada adil davranabilecek bir hakem gerekmektedir. Üretimin devamlılığı esas alınmalıdır. Geçmişten ders alınmalıdır. 4- Sütün ve etin stratejik öneme sahip temel besin hammaddeleri olduğu gerçeğini de göz önüne alarak “ SON SÖZÜ ” hükümetimizin söylemesi gerektiğine inanıyoruz.
5- Emeğimizin ve şevkimizin kırılmaması için biz üreticiler, bu hakemin Bakanlığımız olduğu inancındayız." |