Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Ocak 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

OSMAN AROLAT / AROLAT'TAN

İnternet site kurma zorunluluğu daraltılıyor
 
 
 
Bakanlar Kuruluna sunulan taslakta şirketlerin internet sitesi kurma ve bağımsız denetime tabi olması konusunda yeni kriterler aranacak. Buna göre 500'ün üzerinde işçi çalıştırma, 200 milyon lira üzerinde satış geliri olma ve 150 milyon lira aktif büyüklüğü olma kriterlerinden ikisine sahip olanlar internet sitesi kurma ve bağımız denetime tabi olma koşuluna göre hareket edecekler. Uzmanlar bu koşulların 95 bin Anonim şirketten 3 bin 900'ünde söz konusu olduğunu ve internet sitesi kurma ve bağımsız denetime tabi olmayı bu şirketlerin yerine getirmek zorunda olacaklarını belirtiyorlar.

Yaklaşık on yıl tartışmanın ardından yürürlüğe giren ve yeni tartışmaları beraberinde getiren Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan internet sitesi kurma zorunluluğunun kapsamı da daraltıldı. Arkadaşımız Mehmet Kaya'nın haberine göre, Bakanlar Kuruluna sunulacak tasarıda şirketlerin "Bağımsız denetime tabi olması ve internet sitesi kurması" için üç kriterden ikisi gerekiyor. Bu üç kriter satış hasılatı 200 milyon liranın üstünde olanlar, 150 milyon aktif büyüklüğü olanlar ve 500 kişiden fazla çalışanı olanlar olarak sıralanıyor. Bu üç kriterden ikisine sahip olan firmalar bağımsız denetim ve internet sitesi kurma kapsamına alınıyor. Uzmanlara göre bu kapsamadaki şirket sayısı 95 bin anonim şirket içersinde 600'ü halka açık 3 bin 900 şirket olacak.

1535 maddelik tasarı Meclis'e gelip 12 Ocak 2011 tarihinde yasalaştı. Kanunun yürürlük tarihi de 1Temmuz 2012 olarak belirlendi. Fakat şirketler önemli hazırlık yapmadılar ve yürürlük tarihi yaklaşırken itirazlar ve değişiklik talepleri ortaya çıktı. Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girmesinin ardından bazı değişiklikler gündeme geldi. Yürürlük tarihi uyum amacıyla kademeli olacağı belirtilirken büyük bölümünün 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe gireceği açıklandıktan sonra da, iş dünyasından değişiklik talepleri sürdü ve bazı değişiklikler yapıldı.

Bu değişikliklerden biri ortakların şirketten borç almalarını yasaklayan maddeydi. Değişen düzenlemeyle geçmiş yıl zararlarını karşılayacak kadar kar eden şirketlerde şirkete borcu olmayan ortakların borç almaları kabul edildi.
Yapılan bir başka değişiklikle şirketlerin kuruluş, kapanış ve birleşmelerinde muhasebe standartlarına uygunluğu takip için getirilen "işlem denetçisi müessesesi" kaldırıldı.

Son olarak hazırlanan Bakanlar Kurulu'na sunulan tasarıda da internet sitesi kurma zorunluluğuyla şeffaflık sağlanacağı belirtilen alanda şirket sayısında daraltma getiren düzenlemeye gidiliyor. Ayrıca, internet sitesi kurma zorunluluğu olan şirketler aynı zamanda "Bağımsız denetime tabi şirketler" olarak belirleniyor.
Uzmanlar dört partinin Meclis'te ittifakla üzerinde birleşerek kabul ettikleri yasada bu değişikliklere sanayici ve tüccarların itirazlarına dayanan ve içersinde bazı bilgi kirliliği olan tartışmaların yol açtığını söylüyorlar. Yapılan değişikliklerin yasanın reformist karakterini yitirip yitirmediğini zamanın göstereceğini belirterek, "Sonuçları ancak 2013-2014 uygulamaları sonucunda tam olarak değerlendirebiliriz" değerlendirmesini yapıyorlar.

Bir uzman denetlenecek Anonim Şirket sayısının azaltılması sonrasında dışarıda kalan 90 bin Anonim Şirketin birleşme, bölünme ve sermaye artırımları ve tür değiştirmelerinin denetim dışı kalacağını öne sürüyor. Bir başka uzman bu işlemlerin bir bölümünün başka yasalarla Rekabet Kurumu denetiminde olduğunu ifade ediyor.
Ama görüşlerine başvurduğum bütün uzmanlar yasanın esas itibariyle reformist bir yapıyı değişikliklere rağmen koruduğunu belirterek, Ticari hayatımız için önemli bir adım olduğunun altını çizdiler.
Yine de sonuçlarını tam olarak değerlendirebilmek için birkaç yıl bu yasayla yaşayıp uygulama sonuçlarına göre değerlendirmenin daha doğru olacağını ifade ettiler.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Osman MÜFTÜOĞLU, İnternet site kurma zorunluluğu daraltılıyor
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız