Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Ocak 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
[email protected]

Bursalı ipekböceği Berlin'de Türkiye'nin gururu oldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde Durmazlar Holding tarafından üretilen Türkiye'nin ilk yerli tramvayı İpekböceği, Berlin'de iki yılda bir düzenlenen dünyanın en büyük raylı sistemler fuarı Innotrans 2012'de uluslararası arenaya çıktı.
 
Türkiye adına, Bursa adına ne kadar gururlansak yeridir. Bir yandan ülkemizin katettiği mesafe bir yandan girişimcimizin cesareti. Durmazlar ailesi zor bir işi başardı. Bunu kabul etmemiz gerekiyor. Ama asıl takdir edilmesi gereken kişi de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'dir. Projenin sahibi kendisidir. Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Hürriyet'ten Vahap Munyar'a verdiği ropörtajda açıkça belirtiyor; "Biz Belediye Başkanının gazıyla bu üretimi yaptık" diye. Bugün gibi hatırlıyorum 3 yıl önce hayal olarak nitelenen bu proje şimdi dünya arenasında boy gösteriyor.

Berlin'de Siemens, Bombardier ve Alstom gibi güçlü markalarla dünya çapında rekabet etmeye hazırlanan ve dünyanın 7. tramvay markası olan İpekböceği'nin gördüğü ilgi gelecek için de umut oldu. Tasarımı, mekanik aksamları ve dijital teknolojileri de dahil olmak üzere tamamı Durmazlar Makine tarafından geliştirilen İpekböceği, 56 kişilik bir Ar-Ge ve 60 kişilik bir üretim ekibinin 2,5 yıl süren yoğun çalışmaları sonucu tamamlandı. Kapasitesi 250 kişi olan ve tam doluyken yüzde 8.2'lik eğimi tırmanabilen tramvayın Bogie olarak adlandırılan yürüyen aksamı da aynı ekibin imzasını taşıyor. Bogie üretimi şu anda Türkiye de dahil sadece 6 ülkede gerçekleştirilebiliyor.

Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, fuarda kendilerine gösterilen ilgiden hayli memnun. Uluslararası uzmanların tamamen Türk mühendislerinin tasarladığı tramvayın üretildiğine inanamadıklarını belirtiyor. Türkiye'nin ilk defa kendi ürettiği yüzde 100 kendi tasarım tramvayını uluslar arası arenada görücüye çıkardığını bunun ülkemiz adına gurur verici olduğunu dile getiriyor. İran, Endonezya, Arap ülkeleri ve Afrika ülkelerinden üretim konusunda işbirliği teklifleri aldıklarını belirtiyor. "Fuarda öncelikle uluslar arası arenada biz de varız mesajı vermekti. Bunu başardık. Ardından hedeflediğimiz pazarlardan gelen olumlu tepkiler de beklentilerimizi karşıladı" diye de ekliyor.

Durmazlar yıl sonuna kadar uluslararası tip belgesini de alarak 2013 yılında seri üretime geçecek. Şu ana kadar 2 araç üretildi. Biri Bursa'da test aşamasında diğeri fuarda sergilendi. Tramvayın yerlilik oranı yüzde 45 seviyelerinde. Hedef 3 yıl içinde bu oranı yüzde 80'lere çıkarmak. 30 metrelik tramvaydan yıllık 150 adet üretme kapasitesine sahip firma ilk etapta Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin T1 hattı olarak bilinen projesi için açılacak ihaleyi bekliyor. Bu ihalede ilk etapta 12 daha sonra da 16 olmak üzere toplam 28 vagon alacak.

Durmazlar, ilk yerli tramvayı Bursa'da üretip Almanya gibi ekol olmuş bir ülkede dünya arenasına çıkarak göğsümüzü kabarttı. Darısı çok konuşulmasına rağmen henüz somut bir adım atılamayan yerli otomobilimize...!


dunya.com

Ekleme Tarihi
06.10.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Ömer Faruk ÇİFTÇİ, Bursalı ipekböceği Berlinde Türkiyenin gururu oldu
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız