Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Ocak 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
ALİ EKBER YILDIRIM / TARIM DÜNYASINDAN
Kurbanlık ithalatı ve hayvan ihracatı...
[email protected]  



Kurban Bayramı yaklaşıyor. Bakanlar Kurulu bayram tatilini 6 gün olarak belirleyince moraller bozuldu. Çalışmayı sevmeyen bir toplum olarak birçok kişi 10 günlük tatile kendisini hazırlamıştı.
Bayram sadece tatil değil elbette. Kurban Bayramı olunca birçok ailede kurban telaşı da yaşanıyor. Kurban Bayramı'nda 2 milyonun üzerinde küçükbaş (koyun-koç) ve 500 bin büyükbaş hayvan kesiliyor. Kurban fiyatı geçen yılla aynı. Bütçenize göre 500 liraya da kurbanlık var, 5 bin liraya da.
Bu sene ithal kurbanlık yok, kaçak var.
Cumhuriyet tarihinde ilk kez AKP hükümeti döneminde, 2010'da kurbanlık ithal edildi. Sadece kurbanlık ithalatı yapılmadı. Besilik, damızlık, kasaplık büyükbaş, koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvan ithalatı da yapıldı. Nihayetinde karkas et ithal edildi. Bu da yetmedi ot ve saman ithal edildi. Kurbanlık hariç diğer kalemlerde ithalat devam ediyor.
İthalat sürerken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta AKP grup toplantısında müjdeyi verdi. Bu yıl kurbanlık ithal edilmeyecek.
Kurbanlık ithal edilmemesi önemli. Fakat, diğer taraftan Kurban Bayramı öncesinde özellikle Suriye'den ülkeye çok miktarda kaçak koyun sokulduğu biliniyor. Bunu Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü de doğruladı. Bu koyunların bir bölümü yakalanıp kamuya devredildi. Bir bölümünün ise kurbanlık olarak ülkenin değişik bölgelerine sevk edildiği biliniyor.

Suriye'den kaçak olarak sokulan kurbanlıkları bir yana bırakalım ve Başbakan Erdoğan'ın kurbanlık ithali ile ilgili o sözlerini anımsayalım. AKP'nin internet sayfasında yer alan 2 Ekim 2012 tarihli grup toplantısındaki konuşmanın o bölümü aynen şöyle: "Bakın, bu yıl kurbanda artık dışarıdan kurban almıyoruz. Niye? Çünkü, hamdolsun artık fazlamız var. Bak buraya geldi, buraya geldi. Nasıl? İşte hayvancılıkta attığımız adımlarla. İnşallah biraz daha devam edelim, ihracına başlayacağız. Buralara böyle durup dururken gelmedik. Önümüzde güzel günler var, bütün ekonomik krizlere rağmen var."
Başbakan'ın sözlerinden anlaşılan şu: Hayvancılıkta o kadar doğru ve yerinde politikalar uygulanıyor ki, kurbanlık ithalatından vazgeçildi. İçerde ihtiyaçtan çok daha fazla hayvan var. Bu politikalarla yakında hayvan ihracatı bile yapılabilir.
Gerçekten hayvan ihraç edebilir miyiz?
İhraç edebiliriz. Ama bugün uygulanan yanlış politikalarla değil.
Öyle anlaşılıyor ki, Sayın Başbakan, hayvancılık politikası konusunda çok yanlış bilgilendirilmiş. Bu yıl kurbanlık ithal edilmeyeceği doğru. Ama, Başbakan öyle bir anlatıyor ki, sanki yıllarca kurbanlık ithal edilmiş ve bu iktidarın doğru politikaları ile ithalat önlenmiş.

Gerçek öyle değil. Kurbanlık ithalatını da ilk kez yapan yine bu iktidar. Üstelik çok uzak bir tarihte değil. İlk kez 2010'da kurbanlık ithal edildi. Geçen yıl da ithalat sürdü. Bu yıl ise ithalat olmayacağı açıklandı. Ortada bir başarı veya başarısızlık varsa bu iktidara ait. İthalata neden olan yanlış politika varsa o da bu hükümete ait. Başka bir hükümet döneminde kurbanlık ithal edilirken Başbakan tarafından durdurulmuş değil.

Hayvancılığın bugünkü durumu, Başbakan'ın söylediği gibi ihracat yapacak kadar iyi değil. Bunu öğrenmek için Türkiye'nin herhangi bir köyüne, kasabasına giderek gördüğünüz ilk hayvancılık işletmesinin sahibine, çalışanına sorabilirsiniz. İster 3 ineği, isterse 20 bin ineği olsun hayvancılık yapan herkes size gerçeği anlatacaktır.
Çiğ sütün ucuz, yemin çok pahalı olduğunu, üretimin bu şartlarda sürdürülemediğini söyleyeceklerdir. Yem ve diğer girdilere para yetiştiremeyen üreticilerin süt ineklerini kesime gönderdiklerini anlatacaklardır. Besicilerin yüksek maliyet nedeniyle hayvanlarını zararına kestirdiklerini ve ucuz ithalat nedeniyle işletmelerini kapatmak zorunda kaldıklarını dile getireceklerdir.
Devletten aldıkları sıfır faizli kredi ile yatırım yapanların bin pişman olduklarını, krediyi ödeyemeyeceklerini mutlaka söyleyeceklerdir.
Sayın Başbakan'ın ihracata ilişkin sözleri sadece bir temenniden ibaret. Türkiye, sahip olduğu potansiyeli değerlendirdiği taktirde ve doğru hayvancılık politikasıyla bu temenniyi gerçekleştirebilir. Ama bugün uygulanan politikalarla değil. Bu politikalarla ihracat yapmak bir yana üretim yapmak bile olanaksız hale geliyor.
Özetle, hükümetin başarılı olduğu politikalar, alanlar mutlaka vardır. Ama hayvancılık konusunda bir başarıdan hele ihracattan söz etmek mümkün değil.
 
 
 
 
 
 
 
http://www.dunya.com/ 
 

Ekleme Tarihi
10.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kurbanlık ithalatı ve hayvan ihracatı,Ali Ekber Yıldırım
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız