İşsiz sayısı bir ayda 97 bin arttı Güngör Uras Olayların içinden [email protected]
Büyümeyi yavaşlattık. Ekonomi küçülürken çalışan sayısının artmasını, işsiz sayısının azalmasını beklemek yanlış olur. İstihdamda haziran ayına kadar her ay daha iyiye giden görünüm, temmuz ayında bozulmaya başladı. Ama gerçekçi olalım. İşsiz sayısındaki artış, ekonomideki yavaşlamanın boyutuna göre gene de makul sayıdadır. Lafı uzatma, kısa konuş der iseniz durum şudur: İstihdamda durumumuz 1 yıl önceye göre iyidir, 1 ay önceye göre kötüdür. 1 yılda kurumsal nüfusun 1 milyon 124 bin artmasına karşın, 1 yılda çalışan sayısı 545 bin arttı. İşsiz sayısı 186 bin azaldı. Tarım dışı istihdamda 1 yılda artış 612 bin, ücretle çalışan sayısı da 638 bin oldu. İşsizlik oranı yüzde 9.1’den yüzde 8.4’e düştü. Bu tablo iyi bir tablodur. Ama geliniz görünüz ki, (hazirandan temmuza) son 1 ayda kurumsal nüfus 77 bin artarken çalışan sayısı 79 bin azaldı. İşsiz sayısı 97 bin arttı. Tarım dışı çalışanların sayısında 162 bin azalma var. Ücretle çalışan sayısı 45 bin geriledi. İşsizlik oranı 1 ayda yüzde 8.0’den yüzde 8.4’e yükseldi. Bu tablo da kötü bir tablodur.
Ne kadar üretim o kadar istihdam
Günümüzde istihdamdaki gelişmeler sadece işsizlik oranına bakılarak değerlendirilmiyor. Genelde 3 göstergeye önem veriliyor; 1) Tarım dışı istihdam son 1 yılda, son 1 ayda arttı mı, azaldı mı? Son 1 yıllık artış 612 bin, son 1 ayda ise 162 bin azalma var. 2) Ücretle çalışan sayısı ne durumda? Son 1 yılda 638 bin arttı. Ama son bir ayda 45 bin azalma var.
3) İşsizlik oranı nedir? Bir yıl önce yüzde 9.1 idi, bir ay önce yüzde 8.0’e gerilemişti. Temmuzda yüzde 8.4 oldu. Bunlar dışında 2 göstergeye daha önem veriliyor; 1) Tarımda çalışanların sayısı nedir? 1 yıl önceye göre 67 bin azalma, 1 ay önceye göre 83 bin artış var. 2) Genç işsizlerin oranı nedir? Bir yıl önce yüzde 18.3 idi. Bir ay önce 16.3 olmuştu, temmuzda 16.3’te kaldı.
Ekonomideki yavaşlama devam ediyor. Ekim ayını tamamlıyoruz. Bugün tartıştığımız göstergeler temmuz ayına ait. Temenni edelim ki, ekonomideki yavaşlama, önümüzdeki dönemde istihdamda daha kötü tablonun ortaya çıkmasına yol açmaz. Ancak temenni her zaman işe yaramaz. Çünkü istihdam üretime bağlı. Üretimi artmayan yeni işçi alamaz. Üretimi gerileyen işçi çıkarır. |