Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Ocak 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

TEVFİK GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN

Bütçe'den tarımda üretim artışını desteklemeye yönelik ödeneklerin kısılması sorun yaratır

[email protected]


Bütçe gelirlerini yükseltmek için vergileri artıran hükümet, harcamaları azaltmak için, 2013'te çiftçiye yapılan tarımsal destekleri kısıyor, GAP'a aktarılan kaynağı tamamen kaldırıyor. Bunları Aysel Alp'in Hürriyet'te yayınlanan haberinden öğreniyoruz.

Aysel Alp'in haberine göre,
1) Çiftçilere yapılan Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemeleri gelecek yıl yarı yarıya azaltılacak. Buna göre milli gelirin binde 2'si oranında verilen DGD ödemelerinin oranı binde 1'e düşecek. Böylece 2012 yılında 2.9 milyar liralık DGD verilirken bu miktar 2013 yılında 1 milyar 571 milyon liraya düşürülecek. Eğer DGD ödemelerinin milli gelire oranı önümüzdeki yıl düşürülmemiş olsaydı çiftçinin alacağı destek 3 milyar 142 milyon lira olacaktı.
2) 2013 yılında GAP yatırımlarına İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 4 yıldır yapılan aktarma 2013 yılında yapılmayacak.
İşsizlik Sigortası Fonu'nun 1 yıllık faiz gelirlerinin dörtte üçü GAP ve sosyal kalkınma yatırımları için ayrılabiliyordu. 2009 ve 2010 yıllarında faiz gelirlerinin dörtte üçünü bu giderler için ayıran hükümet, 2011 ve 2012 yıllarında dörtte birini ayırmıştı. 2013 yılında da faiz gelirlerinin en azından dörtte biri GAP ve sosyal kalkınma yatırımları için ayrılmış olsaydı; 5 milyar 715 milyon liralık faiz gelirinin 1.4 milyarlık kısmı GAP'a aktarılması gerekecekti. Ekonomi denilen şey "üretimdir" tarım kesimine verilen desteklerin amacı üretimi artırmaktır.

GAP yatırımlarının hedefi bölgede sulama sistemini geliştirmek, geciken sulama yatırımlarını tamamlamak ve böylece tarımsal üretimi artırmaktır.
Üretim istihdam demektir. Zenginlik demektir.
Bütçe denkliği önemlidir. Ama bütçe açığını kapatmak arayışında üretimi artırmaya yönelik ödeneklerden kısıntı yapmak yanlış olur. Üretim artmadan bütçe gelirleri artmaz. Üretim yavaşlayınca bütçe gelirleri azalır.

Tarım sektöründe ciddi sorunlarımız var. Tarımda üretim artışına yöneldik bütçe ödeneklerini kısmak yanlış olur. Her halde TBMM'deki çalışmalarda bu konularda milletvekillerimiz gereken düzeltmeleri yaparlar.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tevfik GÜNGÖR, Bütçe'den tarımda üretim artışını desteklemeye yönelik ödeneklerin kısılması sorun yaratır
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız