Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Ocak 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
ALİ EKBER YILDIRIM / TARIM DÜNYASINDAN
Adana, Bademler, Seferihisar ve Kayseri..
[email protected]


Çarşamba sabahı saat beş. Yine yollardayız. İzmir'den Adana'ya uçuyoruz. Uçakta çok sayıda tarımcı var. TÜYAP tarafından düzenlenen Adana Tarım Fuarı'na gidiyoruz.
Cumartesi günü İzmir'in Bademler Köyü'ndeydik. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Yönetiminin, Dünya Kooperatifçilik Yılı nedeniyle düzenlediği paneline konuşmacı olarak katıldık.
Pazar günü İzmir Seferihisar'da gelenekselleşen Mandalina Şenliği'ne katıldık.
Siz bu satırları okuduğunuzda ise Kayseri Develi'de Saray Halı'nın çiftliğindeki hayvancılık toplantısında olacağız.

Her biri ayrı yazı konusu olabilecek. Fakat tarımda yazılacak o kadar çok konu var ki, biriktirmeden kısa kısa yazacağız.

Önce Adana izlenimleri.
Tadilatı tamamlanan ancak yetersiz yolcu salonları ile Adana'ya hiç yakışmayan Havaalanı'na iniyoruz. Adana Temsilcimiz Recep Şenyurt ile önceden sözleştiğimiz gibi, Adana'nın en büyük besicilerinden Mehmet Şahbaz ile kahvaltıda buluştuk. Hayvancılıktaki gelişmeleri konuştuk. Mehmet Şahbaz'ın da söylediği gibi, besiciler, hükümetin canlı hayvanda gümrük vergisini yüzde 40'a, karkas ette yüzde 100'e çıkarmasından memnun. Ancak, bu artışı yetersiz buluyorlar. Her iki kalemde de yüzde 10'luk vergi artışının daha yapılmasını istiyorlar. Böyle bir artışın besicilerin üretime devamını sağlayacağını ve bir miktar para kazanabileceklerini söylüyorlar.
Geçen yıl da ziyaret ettiğimiz Adana Tarım Fuarı'nın, bu yıl hem katılımcı sayısı hem de alan olarak ciddi bir büyüme kaydettiğine tanık olduk. Özellikle traktör firmalarının kıyasıya rekabeti Adana Fuarı'na da yansıdı. Yerli üreticiler traktörde hurda teşvikinin çıkmasını bekliyor. Bu konuda ciddi hazırlıklar var. İthalatçı firmalar ise, böyle bir kararın ithalatın yapılabileceği bir takvim çerçevesinde açıklanmasını istiyor. Sektörde haksız rekabet yaratılmasından endişeli olduklarını ifade ediyor.

Çukurova ve bölgedeki değişim fuara da yansıyor. Son yıllarda hızla gelişen meyvecilik sektörü fuardaki ağırlığını da artırıyor. Meyvecilik yapanlar, Suriye ile yaşanan kriz nedeniyle sıkıntılı bir dönem yaşandığını, Ortadoğu'ya olan ihracatın durma noktasına geldiğini anlattı.
Meyvecilik konusunda ıslah çalışmaları ve diğer gelişmeleri daha sonra ayrıntılı olarak yazacağız. Bu konuda özellikle Dr. Emine Tanrıver'in çalışmaları ülke meyveciliğine çok önemli katkılar sağlayacak nitelikte.
Adana Tarım Fuarı'nda tarım makineleri, tohumculuk, fide ve fidan yetiştiricilerinin ağırlığı da artıyor. Bölge tarımının potansiyeli fuara her geçen yıl daha fazla yansıyor. Bu nedenle gelecekte çok önemli bir fuar olacağını söyleyebiliriz.
Cumartesi günü Bademler Köyü'ndeydik.
Birleşmiş Milletler tarafından 2012'nin Dünya Kooperatifçilik Yılı ilan edilmesi ile Türkiye kooperatifçiliği hatırladı. Bir ay önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'ya otobüslerle taşınan binlerce kooperatifçiye "Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı 2012-2016" belgesini açıkladı.

Cumartesi günü ise, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Yönetimi İzmir'in Bademler Köyü'nde Dünya Kooperatifçilik Yılı nedeniyle panel düzenledi. Bademler, sıradan bir köy değil.
Türkiye'de kooperatifçiliğin önderlerinden eski Gümrük ve Tekel Bakanı Mahmut Türkmenoğlu'nun köyü burası. Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Mahmut Türkmenoğlu ve arkadaşları tarafından tam 50 yıl önce kuruldu.
Dünya Kooperatifçilik Yılı'nda, Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 50.Yılı ve Mahmut Türkmenoğlu'nun ölümünün 20. yılı olması panele daha büyük anlam kazandırdı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmir'deki kooperatiflerden çiçek, süt, mandalina ve daha birçok ürün alarak tarımda bir yerel yönetim modeli oluşturdu. Panelin konuşmacıları, kooperatif yöneticileri bu modelin ülkeye yayılmasını istedi. Kooperatifçiliğin sadece üreticiler için değil, tüketiciler için de yaşaması gerektiği ifade edildi.

Pazar günü ise Bademler'e birkaç kilometre ötedeki Seferihisar'da 13. Mandalina Şenliği vardı. Yılda 50 bin ton civarında mandalina üreten Seferihisar'da mandalina şenliğini bayrama dönüştüren bir de açılış oldu.
Seferihisar'ı Cittaslow (yavaş şehir) ile dünyaya tanıtan, keçi panayırı, tohum takas şenliği ve Can Yücel Tohum Merkezi ile tarıma her vesile ile destek olan Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyada örneği olmayan bir modele imza attı. Özel bir firmadan 1.8 milyon liraya bir tesis satın aldı. Seferihisar'da kurulan Mandalina Üreticileri Birliği'ne bu tesisi bir protokol ile devretti. Tesiste Seferihisar'ın mandalina işlenerek paketlenecek ve ihraç edilecek. İlk tır açılıştan saatler önce Sırbistan'a gönderildi.
Sizler bu satırları okuduğunuzda bizde Kayseri'de Saray Halı'nın çiftliğinde hayvancılıktaki gelişmelerin tartışılacağı toplantıda olacağız. Kayseri izlenimlerini de gelecek yazılarda paylaşacağız.
 
 
 
 
 
 
 
 
http://www.dunya.com/ 
 
Preferences
§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Backspace
Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
Return
capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
\
shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift
English
alt
alt

Ekleme Tarihi
20.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ali Ekber Yıldırım ,Adana, Bademler, Seferihisar ve Kayseri,tarım,gıda
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız