Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Ocak 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

OSMAN AROLAT / AROLAT'TAN

Üretimin 5 yeni kuralı, 5 yeni özelliği
 
 
 
mailto:[email protected]

Uluslar arası araştırma kuruluşları bir yandan 2008'de başlayan ve hala ne zaman sonlanacağı belli olmayan kriz konusunda beklentilerini ortaya koyuyorlar. Bir yandan da bazıları yeni dönem üretimini Gelişmiş Ülkeler ve Gelişmekte olan Ülkeler açısından ele alıp, üretim trendlerini, tüketim eğilimlerindeki gelişmeleri sıralıyorlar. McKinsey Global Institute gelecek senaryosunu ortaya koyarken dünyada 1.8 milyar tüketici artışı olacağı öngörüsünü yapıp, üretimin 5 yeni kuralı ve 5 yeni özelliğini sıralamış.

Dünya'da bugün bir yandan 2008'den bu yana tam olarak aşılamayan krizle ilgili beklentiler üzerine yorumlar yapılıyor. Bir yandan da gelecekle ilgili senaryolar konusunda görüşler ortaya konuluyor.


Mckinsey Global Institute geleceğin üretim trendlerinin hangi temeller üzerine gelişeceğini araştırıp 5 temel noktayı belirlemiş. Bunun ardından da üretimin buna bağlı özelliklerini de yine 5 madde altında toplamış.

Önce Mckinsey'in geleceğin üretim trendlerinde öngördüğü 5 temel özelliği sıralayalım:
-Gelecek 15 yılda bir bölümü artan gelirden bir bölümü nüfustan kaynaklanan 1.8 milyar yeni tüketici ortaya çıkacak. Bu tüketiciler sadece temel ürünleri taleple kalmayacaklar. Aynı zamanda fiyatı daha yüksek olan inovatif ürünleri de talep etmeye başlayacaklar.

-Inovatif ürünlerin üretiminde yine Gelişmiş Ülkeler öncülük edecek. Bu dönemde gelişmiş ülkelerin 726 milyar dolarlık üretim fazlasının bir bölümü bu yeni tüketicilere sunulacak.

-Gelişmekte Olan Ülkelerin global üretim içersindeki paylarının artışı sürecek. Bilindiği gibi Çin 2010'da Japonya'nın önüne geçerek Amerika'nın ardından ikinci sıraya yükseldi. Aynı dönemde Dünya sıralamasında Brezilya 12.'likten 6.'lığa, Hindistan 14.'lükten 10.'luğa çıktı.

-Dünya üretim merkezlerini ağırlıklı olarak Gelişmekte Olan Ülkeler oluşturmaya başladı. Çin'de milli Gelir içinde imalat sanayi payı yüzde 35'ler seviyesine yükseldi. Güney Kore'de yüzde 28'e, Endonezya'da yüzde 25'e ulaştı.

-Gelişmekte olan ülkelerde istihdam düşüyor ve düşmeye devam edecek. Çin'den Avrupa ve Amerika'ya üretim dönüş eğilimleri başladı. Ama bu ülkelerde geçmişteki istihdam düzeyine ulaşılması sonucunu getirmeyecek.

McKinsey Global Instittite'nın gelecek üretimin 5 özelliğini de şöyle sıralıyor:
-Yerel üretim için Global yenilikçilik yapanların büyüklüğü 10,5 trilyon dolara ve dünya üretimi içindeki payı yüzde 34'e yükselecek. Bu üretim alanında kimyevi maddeler, makine imalatı, inovatif ürünler yer alacak. Yüksek nakliye nedeniyle ürünlerin tüketicisine yakın bölgelerde üretilmesi eğilimi artacak.

-Bölgesel amaçlı ürünlerin üretimin dünya üretimi içindeki payı yüzde 28 olacak.
-Petrol, kereste kağıt gibi enerji ve hammadde kaynaklı ürünlerin payı yüzde 22'ler seviyesinde önemini sürdürecek.

-İnovatif ve teknoloji üretimin payı yüzde 9'lar seviyesinde olacak.

-Tekstil-konfeksiyon ve oyuncak gibi emek yoğun üretim alanlarının yanı sıra inovatif- teknolojik ürün alanlarında da Gelişmekte Olan Ülkelerin üretim paylarının artacağı öngörülüyor. Bir başka öngörü de Gelişmiş ülkelerde üretim alanlarında kalifiye eleman ve nitelikli insan açığı yaşanacak olması.

-Emek yoğun üretime göre yüzde 50'ye varan ucuzluk yaratan otomasyon yoluyla üretimin de daha fazla öne çıkması öngörülerden bir başka gelişecek üretim özelliği olarak görülüyor. Emek fiyatının giderek artacağı Çin'de yakın gelecekte üretim alanına 1 milyon robot girecek.

McKinsey'in gelecek üretim trendlerini ortaya koyan araştırması gibi araştırmalar, bizim dünyadaki gelişmeleri ve beklentileri öğrenmemize yol açtığı gibi, bizim üretim alanında desteklememiz ve yönelmemiz gereken alanları da önümüze getirerek yol gösterici oluyor.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Üretimin 5 yeni kuralı, 5 yeni özelliği, Osman AROLAT
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız