Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Ocak 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU




İyi beslenmek neden önemli?

İyi beslenmek, sağlığın vazgeçilmez bir şartı, ayrılmaz bir parçasıdır.


İyi beslenen ve yeteri kadar hareket eden biri kolay kolay hastalanmaz. Hele bir de güzel bir uykuya, huzurlu bir hayata ulaşabilmişse, o kişiye inanın dağ bile dayanmaz!

Lezzetli ve sağlıklı şeyler yiyip içmek önemlidir. Enerji ihtiyacınızı, hücrelerinizin büyüyüp gelişme, kendini tamir etme ve dış etkilerden korunmada kullandığı maddeleri elde edebilmek ve daha da önemlisi “hayattan keyif alabilmek” adına her zaman, her yaşta iyi ve güzel şeyler yiyip içmeli, keyifli sofralarda oturmanın tadını çıkarmalısınız.
Önemli ayrıntı şudur: Beslenmek sadece karın doyurmak değildir. “İyi beslenmek” sadece ne kadar değil, neleri, ne oranlarda, ne sıklıkta, nelerle birlikte yediğinizi de ayarlamanız, daha da önemlisi “yiyip içmekten zevk almanız” anlamına da geliyor.

BESİNLER İLAÇ GİBİDİR
 
Kısacası... İyi beslenmek sağlığınızın vazgeçilmez bir şartdır. Bana sorarsanız iyi beslenen ve yeteri kadar hareket eden biri kolay kolay hastalanmaz.
Hele bir de güzel bir uykuya, huzurlu bir hayata ulaşabilmişse eğer o kişiye inanın dağ bile dayanmaz!
İyi beslenen birinin hücreleri daha az yıkıma uğruyor, yıkım süreçlerine daha iyi direniyor, yıkılanı, döküleni daha kolay onarıyor. İyi beslenen çocuk ve gençler daha düzenli, sağlıklı büyüyüp gelişiyor, daha kolay ve iyi öğreniyor. İyi beslenen bir kadının sağlıklı bir çocuk doğurma, sağlıklı bir gebelik süreci yaşama ve çocuğuna yeterli miktar ve kalitede süt verebilme şansı artıyor, iyi beslenen bir yetişkin daha çok üretiyor.
Yetmedi, dahası var...
İyi beslenmek kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha formda olmanızı da sağlıyor. İyi beslenen biriyseniz ruhsal sorunlarla bile daha az karşılaşıyorsunuz. Stresiniz azalıyor, belleğiniz güçlü kalıyor, uykunuz düzgün oluyor. İyi beslenmek iyi yaşlanmanın ve sağlıklı yaşlılığın da birinci ve vazgeçilmez şartı sayılıyor.
Hikâye bunlarla da bitmiyor...
 
HASTALIKLARDAN KORUYOR
 
İyi beslenmek sizi hastalıklardan koruyor. Sağlıklı beslenenlerin bağışıklık sistemleri daha sağlam ve güçlü oluyor.
Bazı kanserlerin, kilo fazlalığı ve şişmanlığın, şeker hastalığı ve hipertansiyonun, kalp krizleri ve felçlerin, obezite, artrit, kemik erimesi gibi problemlerin beslenmenizle yakın ilişkisi var.
Dıştan ve içten gelebilecek olumsuz sağlık şartlarından etkilenmemek, en azından bunların zararlarını en hafif düzeylere indirmek ancak iyi beslenmekle mümkün olabiliyor.

Zorla(n)mayın!

Yaş ilerledikçe kadınların korkulu belası olmaya başlayan bir konu var: İdrar kaçırma. Bu sorun iki şekilde başlıyor, ya zorlanmayla kaçırma ya da idrarı tutamama.
Nedenleri arasında kilo alma, kabızlık, sigara kullanımı, zor doğum ve aile öyküsü başta yer alıyor.
Alınacak ilk önlemler, idrarı uzun süre tutmamak, düzenli idrar yapmak. İdrar yaparken ıkınmamak ve “dur-yap” şeklinde kesintiler yapmamak da önemli.
Spordan önce mesaneyi boşaltmak ve nitelikli spor ayakkabısı kullanmak gerek. Fiziksel aktivite türü de dikkatli seçilmeli. Karnın alt bölgesinde basıncı artıran koşu, step, tenis, basket ya da voleybol yerine düz yolda yürüme, yüzme, bisiklet ya da kürek çekme tercih edilmeli.
Dr. Evren ALTINEL

NOT ALIN

Bağışıklığı güçlendiren besinler


Besinler bağışıklık sisteminizin yakıtı gibidir. Her şeyden önce her gün düzenli olarak ve yeterli miktarda protein kazanmaya çalışın. Özellikle hayvansal proteinlerden yararlanmayı unutmayın. Balık, et, tavuk, yumurta, yoğurt, kefir, ayran, süt çok önemli besinler.
Probiyotiklerden zengin oldukları için yoğurt ve kefiri ise özellikle tavsiye ediyorum. Bunlardan biri ya da birkaçı her gün sofranızda bulunsun. Bulunsun çünkü probiyotik gücünüz arttıkça bağışıklığınız da güçlenecektir.
Sebze ve meyve yemeyi de ihmal etmeyin. Özellikle bol renkli, taze meyve ve sebzeleri tercih edin. Kış aylarında betakarotenden zengin havucu, antosiyadinlerden zengin narı, kateşinlerden zengin çayı -yeşil çay olması şart değil-, portakalı ve mandalinayı daha sık tüketin. Kış boyunca her gün bir elma yemeniz de mükemmel bir seçim olabilir.
B vitamini, magnezyum ve folik asitten zengin oldukları için ceviz, fındık, badem, yer fıstığından da yararlanmanızı tavsiye ediyorum.

Püf noktalarını öğrenin!

İyi beslenmek sağlıklı hayat için her şey değilse bile çok ama çok büyük bir şeydir! Bu nedenle püf noktalarını öğrenmek, anlamak ve öğrendiklerinizi uygulamak zorundasınız.
Besin seçimlerinizi işinize, yaşınıza, genetik mirasınız ve biyolojik gücünüze ve tabiî ki ekonomik durumunuza uygun seçimlerle çeşitlendirmelisiniz.
Ayrıca iyi beslenmek ille de pahalı şeyler yiyip içmek anlamına da gelmiyor. Ucuz ama sağlıklı beslenmek de mümkün.
Semt pazarındaki turp, lahana, karnabahar, maydanoz, istavrit ve hamsi; manavınızdaki altın çilek, mango, goji meyvesi veya şarküterideki somon füme kadar değerlidir.
Ailenizin sağlık hikâyesi, yani genetik riskleriniz, alışkanlıklarınız ve ekonomik durumunuza en uygun besinlerin neler olabileceğini araştırıp öğrenmelisiniz.
Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa bu sağlık problemini iyileştiren ya da kötüleştiren besinlerin neler olduğunu da bilmeniz iyi olur.
İyi, güzel, sağlıklı ve mutlu bir hayatın iyi beslenmekle birebir ilişkili olduğunu lütfen unutmayın.








http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
20.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: İyi beslenmek neden önemli,Osman MÜFTÜOĞLU
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız