Genç-yaşlı kadın-erkek çok kişi aşçı olmak istiyor
Güngör Uras Olayların içinden [email protected]
Geçtiğimiz günlerde Koç Üniversitesi bir duyuru yaptı. Üniversitede haftanın belli günleri 2.5 saat süreli “Cool-Cook” ismi ile aşçılık ve pastacılık kursları düzenleniyormuş... 2.5 saatlik programa katılım ücreti 80 TL. Bir süre önce Hüsnü Özyeğin Üniversitesi’nin Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü’nde “Le Cordon Bleu” programı başlatıldı. Bu ünlü Fransız aşçılık okulundan 33 haftalık programına devam ederek “Grand Diploma” almanın ücreti (İnternette yayınlanan tarifeye göre) 86.400 TL. Pastacılık diploması almanın ücreti 42.000 TL. Üniversitenin 11 haftalık sertifika programlarının ücreti 16.250-17.800 TL arasında. Genç-yaşlı, kadın-erkek çok kişi aşçı olmaya merak saldı. Talep artınca, mutfak sanatları ve gastronomi eğitimi başlığı ile aşçılık öğreten kursları düzenleyenlerin sayısı da arttı. Yüksek ücrete rağmen kurslara olan talebi gören üniversiteler aşçılık öğretmek için bölümler açtı. Kurslar düzenleniyor. Talep çok olduğu için aşçılık eğitimi vermek iyi gelir getiren bir faaliyet alanı oldu.
Ücretler yüksek İstanbul’da sadece aşçılık eğitimi veren eğitim kurumları yanında, büyük pastanelerin ve ünlü lokantaların mutfaklarında da dönem dönem kısa ve uzun süreli kurslar düzenleniyor. Çok kişi zevk için, bazıları da meslek edinmek arayışında para ödeyerek bu kurslara katılıyor. İstanbul’da uzun süredir aşçılık eğitimi veren Whirpool Mutfak Sanatları Akademisi isimli kuruluşta 4 aylık eğitim, 4 aylık staj ücreti 14.500 TL. Haftada 4 gün, dörder saatten 16 saat eğitim veriliyor. Sabah akşam gün içi 2 sınıf, hafta sonları 1 sınıf ders görüyor. Her sınıfta 40 öğrenci var. Hande Bozdoğan’ın ”İstanbul Culinary Institute” isimli eğitim kurumu şimdilerde Kadir Has Üniversitesi ile bağlantılı eğitim veriyor. 6 haftada 96 saat eğitimin ücreti 11.500-14.500 TL. Şimdilik 36 lokantası bulunan İstanbul Doors Group, aşçılık ve servis eğitimi vermek için “Doors Akademi”yi kurdu. Altı ay süreli aşçılık eğitimi için ücret 11.900 TL. Eğitim süresinin yüzde 40’ı okulda, kalan süre lokantalarda pratik eğitimde geçecek. Devlet üniversitelerinden Gazi, 18 Mart, Nevşehir, Gaziantep, N. Erbakan üniversitelerinde aşçılık bölümleri var.
İş bulmak zor Geçen yıl İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile birlikte İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nü gezdim. Pek beğendim. 4 yıl süreli eğitimde yıllık ücret 15.900-17.500 TL arasında idi. Bu kurslara gidenlerin hepsinin iş bulması mümkün mü? Eğitime yüksek ücret ödeyenlerin sertifikalı aşçı olarak yüksek ücret almaları mümkün mü? Gerçekçi olalım. Okullu aşçı çalıştıracak müesseselerin sayısı sınırlı. İş bulabilenlerin ise, şef olarak ünleninceye kadar alabilecekleri ücret sınırlı. Marmara Üniversitesi’nde başarılı bir kız öğrencim vardı. Öğrenci iken Milliyet Ekonomi’de çalışmaya başladı. Yabancı dil biliyordu. Başarılı oldu. On yıl gazetecilik yaptı. Biriktirdiği para ile 14.500 TL. ödeyerek aşçılık sertifikası aldı. Gazeteciliği bıraktı. Bir süre iş aradı. (Aradık.) Uğraş didiş bir otel mutfağında iş buldu. (Bulduk.) Üç ay kadrosuz çalıştı. Sonra kadroya alındı. Haftada 6 gün, günde değişik vardiyalarda 8 saat çalışıyor. Eline ayda net 1.200 TL. geçiyor. Bu yazıyı hazırlarken konuştum. “Hocam çok mutluyum. Sevdiğim işi yapıyorum” dedi.
http://ekonomi.milliyet.com.tr/ |