TEVFİK GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN Sütaş ne yapar? Muharrem Yılmaz ne yapar?
2013 Yılında Muharrem Yılmaz'ın adını çok duyacağız. Çünkü Muharrem Yılmaz, TÜSİAD'da başkanlık sorumluluğunu Ümit Boyner'den devralacak. Bugüne kadar Muharrem Yılmaz'ı, Bursalı bir işadamı, Sütaş'ın tepe yöneticisi diye bilirdik.
Merak ettim. Muharrem Yılmaz ve Sütaş hakkında bilgi derledim. İşte bulabildiğim bilgiler:
Muharrem Yılmaz, 1957'de Bursa'nın Karacabey ilçesinde doğdu. Galatasaray Lisesi'nden sonra yükseköğrenimini Uludağ Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde tamamladı. Üniversite öğrenimi sırasında Sütaş'ta çalışmaya başladı. Üretimden pazarlamaya çeşitli kademelerde görev aldıktan sonra, 1989 yılında Genel Müdür olarak atandı. 2005 yılında Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
SÜTAŞ, Bursa'nın Karacabey ilçesinde Muharrem Yılmaz'ın babası Sadık Yılmaz'ın liderliğinde kuruldu ve 1975 yılında üretime başladı.
Muharrem Yılmaz'ın dedesi Celalettin Yılmaz, Karacabey'in Harmanlı köyünde uzun yıllar muhtarlık yapmış, çevresinde tanınan, bilinen, itibarlı biriydi. Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor, zaman zaman mevsimlik olarak da küçük çapta mandıracılık yapıyordu. O dönem yöredeki diğer mandıracılar ve sütçülerle de ilişkileri, dostlukları vardı. Bunlardan biri, bir gün Celalettin Yılmaz'dan, kendisini temsilen Karacabey Devlet Üretme Çiftliği'nin süt ihalesine girmesini istedi. Dede ihaleye girip kazandı. Günde 4 ton sütü almayı taahhüt etti. Fiyatın yükselmesi nedeniyle arkadaşı sütleri almak istemeyince Muhtar Celalettin: "Ben bir söz verdim, dönemem" diyerek ihaleyi üstlenmek zorunda kaldı. Arkadaşlarından birinin mandırasını kiraladı. O dönem için en dayanıklı ürün olan kaşar peyniri üretmeye başladı. Bu iş daha sonra süreklilik kazandı Muharrem Yılmaz'ın babası Sadık Yılmaz ile kardeşlerinin ana işlerinden biri haline geldi. Sadık Yılmaz'ın ve kardeşlerinin adlarının baş harflerinden oluşan "SY Kaşarları", Bursa, İstanbul ve Ankara'da tanınır oldu. Sadık Yılmaz bir süre sonra SY kaşarları üretimini geliştirmek için "Sütten Aşlar" anonim şirketi SÜTAŞ A.Ş.'ni kurdu 1975 yılında Sütaş A.Ş. ürünleri piyasaya çıkmaya başladı. Yıllar içinde Sütaş'ın kurumsal yapısı güçlendi. Yatırımları arttı. Bugün Sütaş'ın çalışan sayısı yaklaşık 4000. Geçen 37 yılda üretim kapasitesi 125 kat arttı. Karacabey ile Aksaray'da, 110 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren iki fabrikada, yılda 750 milyon litre sütü işleyecek kapasite var. 1300 araçlık dağıtım filosu mevcut. 1.4 milyar TL'lik cirosu ile İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) "Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2011" listesinde 59. sırada yer alıyor. 6 yıldır sektörün lider markası. 2010 yılında, süt ve süt ürünleri üretimine 30,7 milyon dolar, süt hayvancılığı ve yem üretimine ise 4,4 milyon dolar, 2011'de ise süt ve süt ürünleri üretimine 41,8 milyon dolar, süt hayvancılığı ve yem üretimine ise 41,6 milyon dolar yatırım yapıldı.
Süt ve süt ürünlerinin toplam tüketimi gelişmiş ülkelerde 300-380 litre arasındaÖ Türkiye'de ise sadece 170 litreÖ Türkiye'de kişi başına düşen yıllık 26 litre içme sütü tüketimine karşılık AB ülkeleri ortalama 64,5 litre içme sütü tüketiyor. |