Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Ocak 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Gıda fiyatlarında yıllık artış % 8.1

 
 
 
 
 
Güngör Uras Olayların içinden
[email protected]

 
 
Mart ayında tüketici fiyatlarındaki ortalama artış oranı yüzde 0.66 olarak belirlendi. Alkolsüz içki ve gıda maddelerindeki fiyat artışı ise yüzde 2.04 oldu. Genelde yıllık enflasyon mart ayında yüzde 7.29 oranında hesaplanırken, alkolsüz içki ve gıda enflasyonu yüzde 8.10’a yükseldi.
Halkımızın toplam tüketim harcamalarının yüzde 24’ünü alkolsüz içki ve gıda harcamaları oluşturur. Halkımızın cebinden çıkan 100 TL tüketim harcamasının 18 TL’si ulaştırmaya, 17 TL’si konut için yaptığı (kira dahil) harcamalara gider.
Mart ayı itibariyle konut harcamalarındaki yıllık artış yüzde 9.84 oldu. Ulaştırma harcamaları ise enflasyonun altında kaldı. Sadece yüzde 4.03 oranında arttı.

Gıda enflasyonu önemli
 
Bütün bunlar “Ülke Genelinde” derlenen bilgilerdir. Ülke genelinde farklı gelir grubundakilerin harcamalarının ortalamasıdır. Unutmayalım, alt gelir grubundakilerin her 100 TL’lik harcamasının tamamına yakını gıda harcamasıdır. İstanbul’da, Ankara’da yaşayanlar için ulaştırma harcamasının toplam harcama içindeki payı yüksektir ama, küçük yerleşim yerlerindekiler, kırsal kesimdekiler için bu harcama önem taşımaz.
Enflasyon tablosuna bakılarak şu söylenebilir: Eğer Ayşe Hanım Teyzem ile Ali Rıza Bey Amcamın ve İşçi Memed kardeşimin net geliri bir yıl önceye göre yüzde 8 oranında artmamış ise, bir yıl önceki çizgide yaşamaları imkansızdır.

Yüzde 7 enflasyon kemikleşti
 
2012 yılının tümünde ortalama enflasyon yüzde 6.15 olarak hesaplanmıştı. İlk 3 aylık gelişmeye bakanlar bu yıl enflasyonun yüzde 7’nin altına düşemeyeceğini söylüyorlar. Bu ise Merkez Bankası’nın hedefinin ve geçen yılki enflasyonun üzerinde bir enflasyon demektir. TÜİK, enerji, işlenmemiş gıda maddesi, alkollü içki ve tütün ve altın gibi fiyatları kontrol dışı artan ve tüketicinin tamamını ilgilendirmeyen maddelerin fiyat artışlarını enflasyon hesabından ayıklayarak “Özel Kapsamlı TÜFE” artış oranlarını belirler. Bu oranlar bile yıllık olarak yüzde 6 dolayında seyrediyor.
Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) 2012 yılında sadece yüzde 2.45 oranında artmıştı. Mart ayında yıllık artış yüzde 2.30 oldu. ÜFE’de genel olarak yıllık artış yüzde 2.30 iken, gıda ürünleri ve içecek imalatında yıllık artış yüzde 5.26 olarak gerçekleşti.
Genelde üretici fiyatlarındaki artışın girdi ve işçilik maliyetinin artmasına rağmen tüketici fiyatları artışının gerisinde kalması talepteki daralmanın işaretidir.
Sonuç: Enflasyonun yüzde 10’un üzerine çıkmaması iyidir. Hedef enflasyonu yüzde 5’in altına çekmek. Bu yıl bunun olamayacağı, enflasyonun yüzde 6.5-7.0 bandında gidip geleceği












http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
04.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Güngör Uras,Gıda fiyatlarında yıllık artış
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız