Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Mesude ERŞAN
[email protected]

15 Nisan 2013



Kene sezonu başladı

Kenelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) bulaştırma dönemi başladı. Eylüle kadar sürecek bu tehlikeye karşı hangi önlemleri alabileceğinizi bilmekte fayda var.


Uzmanlar “Kenelerle yaşamayı öğrenin” diyor. Zira piknikte, evinizde beslediğiniz kedi, köpek gibi evcil hayvanların taşımasıyla, tarımla uğraşırken, doğa yürüyüşlerinde keneyle tanışma ‘şansızlığı’ sizi pekâlâ bulabilir. Sadece KKKA değil, lyme, tularemi, bruselloz, dönek humma, kene tifüsleri gibi pek çok hastalık da kenelerden geçebilir. Her ne kadar KKKA’ya yol açan virüsü hyalomma cinsi taşıyorsa da vücudunuza yapışan kenenin cinsini öğrenene kadar yaşadıklarınız da yeter... Unutmayın ilk kural, vücudunuza yapışmış keneyi patlatmayın, öldürmeye kalkışmayın. Ve üzerine sigara basmayın, kolonya ya da gaz- yağı dökmeyin.
Keneleri uzak tutmak için:
Kenenin etkin olduğu dönemlerde kenelerin bol bulunabileceği alanlarda bulunmaktan kaçının.

AÇIK RENK GİYİN

Kene riski olan yerlerde vücudu tamamen örtecek giysiler giyin. Uzun çorap, bot, uzun pantolon giyin. Pantolonu çorabın ya da botların içine, tişörtün alt kısmını da pantolon içine sokun.
Kenenin görülmesini kolaylaştırdığından açık renkli giysiler tercih edin.
Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu sürün. Hiç olmazsa birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engeller.

DÖNÜŞTE KONTROL ŞART

Dış elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar (insektisit) sürülmesi de etkili korunma yöntemlerinden.
Keneyle karşılaşma ihtimaliniz olan yerlerden döndüğünüzde tepeden tırnağa kendinizi kontrol edin. Kene arayın. Özellikle kol altları, kulak çevresi, kemer bölgesi, diz arkaları, göbek deliği, saç, bacak arkalarına bakın. Bene benzeyen küçük siyah noktasal siyahlıklar görürseniz hemen en yakın sağlık merkezine gidin. Çünkü kenenin ezilmeden ve kırılmadan bir pensle sağa sola oynatılarak çivi gibi çıkarılması gerekiyor.

BU BELİRTİLERE KARŞI UYANIK OLUN

Vücuduna kene yapışan kişiler 10 gün kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetlere dikkat etmeli. Oldu da bu şikâyetler başladıysa zaman kaybetmeden hastaneye gidin, kene ısırığından da söz edin.

Kene her yerde

KKKA Afrika, Asya, Orta- doğu ve Doğu Avrupa’da görülüyor. Son yıllarda Kosova, Arnavutluk, İran, Pakistan ve Güney Afrika’dan da vakalar bildiriliyor. Günümüzde bilinen 899 kene türü var. Türkiye’de mevcut olan türlerden 30’u insanlar için önemli.








http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
15.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Mesude ERŞAN ,Kene sezonu başladı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız