Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Ocak 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Ekonomi nasıl gidiyor? İşler iyi mi?

 
 

Güngör Uras Olayların içinden
[email protected]
 
 
 
 
Nisan ayı bitiyor? Ekonomi nasıl gidiyor? İşler iyi mi? Geçen yıl sadece yüzde 2.2 büyüdük? Bu yıl daha iyi bir büyüme ihtimali var mı?
Bugüne kadar parça, parça veriler yayınlandı. Her veriye göre farklı değerleme yapılıyor. Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç bu verileri toplayarak olan biteni özetleyen bir çalışma ortaya koydu. Ben bugün Gizem Öztok Altınsaç’ın verilerini kullanarak olan biteni basitçe anlatacağım.

2013’te % 4 büyürüz
 
2013 yılının ilk 3 aylık dönemi ile ilgili yeterli veri yok. Ama yayınlananlara göre 2013 yılının ilk 3 ayında 2012 yılının ilk 3 ayına göre yüzde 2.5 oranında büyüdük. Buna ve de gelişmelere bakılır ise 2013 büyümesi yüzde 4 olur.
* 2012’de yüzde 2.2 büyüdük. 2013’teki üretim artışı - büyüme bu temel - baz büyümenin üzerinden hesaplanacak. Buna baz etkisi deniyor. Düşük ve eksi baz etkisinin üzerine tırmanmak daha kolay. Yüzde 4 büyüme de atla deve bir büyüme değil.
* Küresel piyasalardaki likidite artışı bir avantaj. Türkiye’ye sermaye akımı hız kesmeyecek. Döviz fiyatı yükselmeyecek.
* Faizler geriliyor. Geçen yılın ortalama faizi yüzde 8.5 idi. Bu yılın başından bu yana faiz yüzde 6’larda dolanıyor. Yılın kalan aylarında da bu böyle gideceğe benziyor.değişmesinin 4.1 puan katkısının rüzgârı vardı. İç talep 0.6 puan gerilemişti.
2013 yılında yüzde 4.0 büyüme tahmininin arkasında iç talebin uyanması sonucu 4.5 puanlık katkı bekleyişi var. İç talep uyanarak büyümeyi artıcı rüzgâr estirirken, dış talebin bu defa 0.5 puan olumsuz etki göstereceği tahmin ediliyor.

Ümit veren gelişmeler neler?

1) Sermaye girişinde ümit veren gelişmeler
* 2012 yılı son 3 aylık döneminde sermaye girişleri hızlanmıştı. Mart başında bir yavaşlama görüldü. Ay sonunda girişler gene artmaya başladı. Kısa dönemde dalgalanma olsa da sermaye girişinin devam edeceği anlaşılıyor.
* Çok önemli bir bekleyiş de ‘Not Artışı’. Kredi derecelendirme kuruluşlarından birinin daha not artırması bekleniyor. ‘Yatırım Yapılabilir’ not verilmesi sermaye akışını devamlı hale getirecek.
* Yatırım Yapılabilir not, hisse piyasasına ve bonoya yabancı ilgisini artıracak.

2) Kredi artışıyla ilgili ümit veren gelişmeler
* 2012’de krediler yüzde 16 büyümüştü. 2013’ün ilk 3 ayında kredi büyümesi yüzde 20 oldu. Bu gelişme ekonominin toparlanması olarak değerlendiriliyor.
* Kredi büyümesinde ikinci 3 ayda hızlanma bekleniyor. Merkez Bankası büyümeye set çekmede ısrarcı değil.
* Tüketici güveni artıyor. Tüketim malları ithalatında kıpırdama var. Bu, kredi artışını peşinden sürükleyecek. Veya tersi olacak. Kredi artışı bu gelişmeyi besleyecek.

3) Sanayi üretiminde hafif de olsa canlanma başladı
* Sanayi üretimi 2013’ün ilk 3 aylık döneminde, beklenenin üzerinde bir büyüme yaşadı.
* Son dönemlerde stok eritmeden kaynaklandığı düşünülen üretim yavaşlamasının 2013’ün ikinci 3 ayından itibaren uyanışa geçmesi beklentisi var.
* Reel kesimin güven endeksi, üretimde toparlanmayı gösteriyor.
* Yılın ilk aylarına ait KDV ve ÖTV artışları, binek otomobili satışları, tüketici talebinde canlanmanın işareti kabul ediliyor.

4) 2013’te büyümeyi talepte canlanma belirleyecek
2012’de yüzde 2.2 büyümenin ardında ithalat/ihracat dengesinin değişmesinin 4.1 puan katkısının rüzgârı vardı. İç talep 0.6 puan gerilemişti.
2013’te yüzde 4.0 büyüme tahmininin arkasında iç talebin uyanması sonucu 4.5 puanlık katkı bekleyişi var. İç talep uyanarak büyümeyi artıcı rüzgâr estirirken, dış talebin 0.5 puan olumsuz etkisi tahmin ediliyor.









http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
15.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Güngör Uras,ekonomi
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız