Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Ocak 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Erkan ÇELEBİ
[email protected]

20 Nisan 2013



Bu da Türk tipi makarna

DAHA önce özel siparişle üretilen taze makarnaların, son 3 yılda zincir market raflarına taşınmasıyla birlikte bir anda 100 milyon liralık yeni bir sektör oluştu. Bu da klasik taze makarna çeşitlerine balıklı, çilekli, enginar ve kestaneli tatların da eklenmesini sağladı.


OTEL, restoran ve kafeler için özel siparişle üretilen taze makarnaların, son 3 yıl içinde zincir market ve şarküterin raflarına taşınmasıyla birlikte bir anda 100 milyon liralık yeni bir sektör oluştu. Bu da, taze makarnada ürün yelpazesinin hızla gelişmesini sağladı. Artık klasik taze makarna çeşitlerine balıklı, çilekli, enginar ve kestaneli tatları da ekleyen firmalar, sadece iç piyasada değil aynı zamanda artık başta İtalya ve İspanya olmak üzere yurtdışı pazarlarda da etkili rol oynamaya başladı. Dünya kuru makarna üretiminde 650 bin tonla ilk 5 arasında yer alan Türkiye’nin ev tipi taze makarnada da iddialı konuma gelmesi, yerli-yabancı firma sayısının 20’yi, yıllık üretimin de 8 bin tonu bulmasını sağladı. Taze makarnada pazar hacmi de 100 milyon TL’yi zorlamaya başladı.

BONFİLELİSİ BİLE VAR

300 gramlık paketlerinin market raflarında 3.5 TL’den başlayıp, 6 TL’ye kadar çıktığı taze makarnada, ürün yelpazesine bonfile ve çilekli ravioliyi, balıklı, balkabağı ve kalamarlı tortelliniyi, kestaneli tagliatelleyi, ceviz ve kerevizli ravioliyi de ekleyen işletmeler, kendi geliştirdikleri tatların patentini de almayı ihmal etmiyor. Bu firmalar, yurt dışı talepleri de karşılama yoluna gidiyor. Kuru makarnaya göre 3 kat daha pahalı olan bu ürünlerle dünyanın en fazla makarna tüketilen ülkesi İtalya’ya da girmeyi başardılar.

TÜKETİMDE 17’NCİ

İtalya, 28 kilogramla dünyada kişi başına en fazla makarna tüketen ülke olurken, bu ülkeyi 13 kilogramla Venezuella izliyor. 11.7 kilogramla Tunus üçüncü sırayı alıyor. Üretimde dünya 5’ncisi olan Türkiye ise, 6 kilogramlık kişi başına tüketimle 17’nci sırada bulunuyor. Dolgulu ve dolgusuz olmak üzere iki farklı tipte üretilen taze makarnaların makine ve ekipmanları İtalyan’dan ithal ediliyor. İtalyan geleneksel reçetelerine sadık kalınarak üretiliyor. Kuru makarnalara oranla daha kısa sürede hazırlanabiliyor. Bu nedenle, pişirme süresi, 5 dakikaya kadar düşebiliyor. Taze makarna üreticilerinin en önemli müşteri grubunu Horeca diye adlandırılan otel, restoran, cafe bar ve catering firmaları oluşturuyor. Ayrıca, özel okul ve hastahaneler, havayolu şirketleri, zincir şarküteri ve marketlerde de satış ağı içinde yer alıyor. İnternet siparişleri de önemli bir pay oluşturuyor.

İsteyene kalpli isteyene papatyalı

FARKLI tatların yanı sıra, yıldız, kalp, balık, mantar, çam ağacı, papatya gibi şekillerde de içi dolgulu taze makarna üretimi gerçekleştiren firmalar, talep karşısında yetersiz kalan üretim kapasitelerini artırmanın planlarını yapıyor. Hemen hemen tüm zincir marketlerin raflarına girmeyi başaran firmalar, ürünlerini,
uçak menülerine de sokmayı katmayı da başardık” dedi.








http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
20.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Erkan ÇELEBİ ,makarna
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız