Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Ocak 2025 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
Erkan ÇELEBİ
[email protected]

29 Nisan 2013



Orkinos harekâtı

AVRUPA’nın en büyük orkinos ihracatçı ülkeleri arasına girmeyi başaran Türk firmaları, şimdi de İspanyol ve Maltalı denizcilerin Akdeniz’de ki korkulu rüyası haline geldi. Türkiye’nin yanı sıra Libya ve Mısır’ın av kotalarını da alan orkinosçular, 25 Mayıs’ta başlayacak olan sezon nda 19 bin ton kotaya sahip.


FİLOLARINA kattıkları yeni gemi ve oluşturdukları modern çifliklerlerle bir anda Avrupa’nın en büyük orkinos ihracatçı ülkeleri arasına girmeyi başaran Türk firmaları, şimdi de İspanyol ve Maltalı denizcilerin Akdeniz’deki korkulu rüyası haline geldi. Türkiye’nin yanı sıra Libya ve Mısır’ın av kotalarını da arkasına alan orkinosçular, 25 Mayıs’ta başlayacak olan av sezonuna bu yıl 11 gemiyle hazırlanıyor. Son iki yılda ihracatını 40 milyon dolardan 54 milyon dolara çıkaran orkinos balıkçıları, kullanım hakkını aldıkları Libya ve Mısır’ın paylarıyla birlikte avlanma kotasını üç kata çıkardı.

KOTA 19 BİN TON

Geçtiğimiz yıl 3.7 bin ton orkinos ihraç eden Türk firmalarının toplam kota miktarını 19 bin tona çıkartması, Akdeniz’de orkinos saltanatı süren Malta ve İspanyol denizcilerinin telaşlanmasına yol açtı. İspanyol ve Maltalı firmaların bu telaşı, geçtiğimiz hafta Belçika’nın Bürüksel kentinde 21’ncisi düzenlenen European Seafood Exposition (ESE) Fuarı’nda iyice su yüzüne çıktı. Bunda da son yıllarda yaptığı yatırımlarla su ürünleri ihracatını 10 kat artırmayı başaran Türk firmalarının 70 ülkeden 1600 firmanın katıldığı ESE Fuarı’nda şov yapması etkili oldu.

Türkiye’nin 15 firmayla milli katılım gerçekleştirdiği fuarda, orkinostan levreğe, çupradan kirazlı hamsiye kadar 5 bin porsiyon balığın pişirilerek, ziyaretçilere servis yapıldı. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sagun, sektörün 2011 yılında 1.4 milyar dolar olan ihracatının geçtiğimiz yıl 1.66 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerek, “Bu yıl toplam ihracatı 1.8 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. İhracatta yaşanan artışta, Orkinos avcılığı önemli rol oynadı. Filoya katılan yeni gemiler ve oluşturulan çiflikler sayesinde orkinos ihracatımız tek pazar Japonya olmasına rağmen 10 kat birden arttı” dedi.

25 MAYIS'TA BAŞLAYACAK

İspanya ve Malta gibi Türkiye’nin de artık Akdeniz ülkelerinin kotalarını kullandığını belirten Sagun şöyle konuştu: “Bunlarla birlikte Türkiye’nin toplam kotası 19 bin tonu buluyor. Türk firmaları, uluslararası pazarlarda ortalama kilogramı 20 dolardan işlem gören orkinosun avına bu yıl Akdeniz’de 11 gemiyle çıkacak. Av mevsimi 25 mayıs’ta başlayayıp, 25 Haziran’da sona eriyor. Fuarda bir ay sonra avlanmaya başlanacak olan orkinosları pazarlama imkanı yakaladık. Şu anda, önümüzdeki av sezonunda yakalayacağımız orkinosların yarısını satmış durumdayız.”

586 kilogramla Akdeniz rekoru

AKDENİZ’de yakaladıkları orkinosları tek alıcı olan Japonya’ya direkt olarak sattıklarına dikkat çeken Tuncay Sagun, “Artık kendi çiftliklerimizi oluşturduk. Orkinosları yakaladıktan sonra büyümelerini sağlamak için bu çiftliklere koyuyoruz. Ortalama yüzde 30 büyüme gerçekleştikten sonra satışını yapıyoruz. 30 kilogramın altındaki orkinosların yakalanması yasak. Akdeniz’de rekor, 586 kilogramla bizde” diye konuştu. Cezayir ve Libya bayraklı iki orkinos avlama gemisi bulunan Dardanel ise bu yıl Ortadoğu ülkelerinde yaşanan kargaşa engeline takıldı. Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, “Kuzey Afrika ülkelerinde suların durulmaması yüzünden bürokratik sorunları aşamadık. Bu nedenle gemilerimiz, orkinos avlamak için bu yıl Akdeniz’e açılamayacak” dedi.

Havyar kralına rakip oldular 

HAZAR Denizi’nin asetrina (Mersin Balığı) adlı balığından havyar elde etmek için 7 yıl önce Adana’da 7 bin 600 metrelik kapalı havuz oluşturan Tosmur Grubu, yaptıkları havyar yatırımının ilk semeresini almaya başladı. Ürettikleri siyah havyarın ilk lansmanını Belçika’nın Bürüksel kentinde düzenlenen European Seafood Exposition (ESE) Fuarı’nda gerçekleştiren Tosmur Group’un ortaklarından Fatih Tosmur, “İlk önce işe Hazar Denizi’nden döllenmiş balıkları getirerek başladık. Balıkların döllenme işlemini artık kendimiz yapıyoruz. Havyarı sağıp, etini satıyoruz. Şimdi dünyanın en kaliteli havyarını üreten Petrossian’la aynı havyarı üretip, satıyoruz. 4 tonla ihracata başlıyoruz. Önümüzdeki yıl 7 ton havyar üreteceğiz. iki yıl sonra da bu 14 tona çıkacak. Uluslararası pazarlarda 30 gramı 230 dolardan satılan bu havyarı biz İstinye Park, Zorlu Center gibi AVM’lerde açacağımız mağazalarla bunu Türk müşterilerimize 180 dolardan satacağız” dedi.

Balık- ekmek zincirleşiyor

TÜRKİYE’nin deniz ürünleri alanında önde gelen kuruluşlarından Dardanel ile Sogun, balık ekmek zincirleriyle Türkiye’de balık ekmek yeme alışkanlığın yaygınlaştırmayı hedefliyor. Dardanel’in Dardenia, Sagun’un da Fish Box markasıyla oluşturacağı sea food zincirleri, cazip fiyat avantajıyla ön plana çıkacak. Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, “Balık restaurantlarımızın sayısı 5’e ulaştı. Dubai ve Bürüksel’den şube talepleri var. Şimdi de Dardenia’ları balık- ekmek sistemiyle fast food alanında yaygınlaştıracağız. Bu yolla tüketicilerin lezzetli, sevdiği balığa ucuz fiyatlarla ulaşmasını sağlayacağız” dedi. Fish Box adıyla sea food zinciri oluşturacaklarını söyleyen Tuncay Sagun da “İlk şubeyi Samandra’da açtık. Özellikle AVM’lerde hızla yaygınlaştıracağız. İlk yıl için hedefimiz 30 şube” dedi.








http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
29.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Erkan Çelebi,Orkinos harekâtı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız