Vahap MUNYAR [email protected]
29 Nisan 2013
Ruşeymi alınmış buğdayla 3 çocuk sahibi olunmaz
AYDIN eski milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, kente birlikte yaptığımız gezi öncesi sordu:
- Maliye eski Bakanlarından Zekeriya Temizel’in kuruluşuna öncülük ettiği Söke’deki Tabia tesislerini de görmek ister misin? Zekeriya Temizel’in üretiminde önemli rol oynadığı ürünleri daha önce Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat’tan duymuş, ayrıca Garanti Bankası’yla birlikte düzenledikleri “Anadolu Sohbetleri” dizisinin geçen yılki Malatya durağında bizzat kendisinden de dinlemiştim. Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu ve ekibinin davetiyle kente gittiğimizde Ertuğrul Kumcuoğlu ile birlikte uğradığımız tesislerden biri de Söke’deki Tabia oldu.
Zekeriya Temizel, başta Buğday Ruşeymi Yağı üretimini gösterdi: - Hamur daha hızlı mayalansın, ekmeğin raf ömrü uzasın diye beyaz ekmeğin unu üretilirken buğdayın ruşeymi ayrılır. Ruşeym, antioksidan olduğu için mayalanmaya direnir. Ruşeymi çıkarıp, mayayı koyarlar, üstüne 17 farklı katkı maddesi koyarlar. Böylece yediğimiz beyaz ekmek şeker ve nşastadan farksız hale gelir. Buğday ruşeyminin yararlarını özetledi: - Buğday ruşeymi E vitamini yüklüdür. Günde 3 miligram tüketmek gerekir. Buğday ruşeymi örneğin anne sütünü artırır. Daha da iddialı bir tez ortaya attı: - Ruşeymi alınmış buğdayın unundan yapılan ekmeği tüketenler 3 çocuk sahibi olamazlar. - Şu anda tüketilen beyaz ekmekler de dahil mi buna? - Elbette. 1 ton buğdaydan 3 kilogram ruşeym yağı çıkabildiğini vurguladı: - Buğday ruşeymi yağını süperkritik ekstarksiyon yöntemiyle üretiyoruz. Bazı gazlar sıkıştırılınca sıvıya dönüşür. Karbondioksiti o yöntemle sıvılaştırır ruşeymin yağını çıkarmada kullanırız. Karbondioksit uçar, ruşeymin yağı ortaya çıkar. Yaptıkları işin arkasında bir bilim kurulu ve ODTÜ’deki Ar-Ge merkezinin katkılarının olduğunu kaydetti: - Yağı alınmış ruşeym bisküvi üretiminde kullanılabiliyor. Ayrıca, Tabia olarak yağı alınmış ruşeymini kahvaltılık ürün olarak hazırlamayı da düşünüyoruz. Yağını çıkardıkları bazı tohum ve çekirdeklerden örnek verdi: - Narın çekirdeği özellikle meyve suyu işletmelerinde çöpe ayrılır. Onun da yağını çıkarıyoruz. Vişne çekirdeği yağı ergenlik sivilcelerine iyi geliyor. Çörek otu yağı yüklü Omega 3, 6 içeriyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kişniş yağı hazma iyi geliyor. Ürünlerini sergiledikleri odadaki küçük afişlerdeki şu soru dikkatimi çekti: - Yüzünüze sürdüğünüz ürün içilebilecek nitelikte mi? - Bu sorunun anlamı ne? - Yüze sürülmek üzere ürettiğimiz bir yağ, aynı zamanda içilebilir nitelikte. Yani, içilebiliyor. Doğrudan bunu anlatmak istiyoruz. Yağ örneklerini sıralamayı sürdürdü: - Narenciye, kekik, nane, incir çekirdeği, fındık zarı yağı. Örneğin fındık zarı yağının antioksidan kapasitesi çok yüksek. Bunu patentini de aldık. Zekeriya Temizel, gerek Maliye Bakanlığı döneminde, gerekse Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kurucu Başkanlığı döneminde ekonomiye damgasını vurdu. Şimdi Söke’de doğal mucizelerin üretimine, yenilerinin ortaya çıkarılmasına öncülük yapıyor. Bu sektöre de damgasını vuracak gibi görünüyor.
Eczacılarla ortak kurdu eczanalerde pazarlıyor
ZEKERİYA Temizel’in öncülüğünde kurulan Tabia, Ülke Politikaları Vakfı’ndaki bazı çalışmalar sırasında gündeme gelen konu oldu. Önce Antalya’da hasat sonu ürün değerlendirmesi konusunda çalışmayı planladı. Bu amaçla yer kiralandı, Türkiye Teknoloji Gekiştirme Vakfı’ndan (TTGV) kaynak kullanılması da düşünüldü: - Tüm Eczacılar Üretim Temin Dağıtım Kooperatifleri Birliği’nin (TEKB) çoğunluk hissedar olmasıyla ve 4 milyon lira sermayeyle Tabia’yı kurduk ve Söke’de üretime geçtik. - Sizin hisseniz yok mu? - Benim kişisel hissem yok. Tarımsal iklimlendirme ile ilgili şirketim TİKTA üzerinden yüzde 15 hissem var. - Ürünlerin dağıtım ve pazarlamasını nasıl yapıyorsunuz? - Sağlık Bakanlığı izniyle eczanelerde raflara konuluyor. - Siz sürekli Söke’de mi bulunuyorsunuz? - Daha çok Ankara ve Almanya’da oluyorum. Eşim Almanya’da çalışıyor. Söke’ye de sık sık uğruyorum.
Eşim, klinik araştırma yapıyor
ZEKERİYA Temizel, buğday ruşeymi yağıyla ilgili şu iddiayı da gündeme getirdi: - Buğday ruşeymi yağının Hebatit B’ye de iyi geldiğini gördüm. Almanya’da tıp doktoru olan eşinden örnek verdi: - Eşimin karaciğerinde yağlanma vardı. Israr ettim, buğday ruşeymi yağı içti. İyi de geldi. Bunun üzerine buğday ruşeymi yağı üzerinde klinik araştırma başlattı.
http://www.hurriyet.com.tr/
|