Biz altın'sız yapamayız (Çıksa da alırız inse de alırız!) Güngör Uras Olayların içinden [email protected]
Altın fiyatları dünyada aşağıya inmeye başlayalı beri dış kaynaklı değerlemeler medyaya yansıyor: “Altın artık güvenli liman değil-Altın dönemi bitti-Bundan sonra altına para bağlanmaz...”
İyi de... Ne oldu, tarih öncesi dönemlerinden beri insanların en fazla beğendiği, değer verdiği bu sarı madene de, altın gözden düşüyor.”
Altın fiyatları hızlı yükselmişti. Fiyatlarda düzeltme oldu. Merak etmeyiniz, belli dönemde fiyatlar gene dengeye oturur. Bunun için geçmiş rakamlara bakınız. Altın fiyatları birkaç yıllık kısa dönemlerde iniyor, çıkıyor ama, üç-beş yılı aşan dönemlerde yatırımcısını üzdüğünü gören de yok.
Altının gramı 2011 yılında 103 TL olmuştu. Dün 80 TL.nin altına düşmüştü ama unutmayınız altının gramı 2009 yılında 50 TL., 2010 yılında 60 TL. idi. Demek ki 2010 yılında altın alanlar , 80 TL.lık gram fiyatı karşısında şimdilik iyi durumdalar.
İthalat talebi canlı
İstanbul Altın Borsası’nın ithalat rakamlarına göre ocak-mayıs döneminde 2012 yılında 34.9 ton altın ithal edilmişken 2013 yılının aynı döneminde altın ithalatı 135.8 tona ulaşmış. Aylar itibariyle her ay daha çok altın ithal ediyoruz. Ocakta ithalat 11 ton iken, şubat, mart aylarında artmış, artmış. Nisan ve mayısta aylık ithalat 45 ton olmuş. Gelelim Darphane’de üretilen altın sikkelere... Darphane yılbaşından 20 Haziran’a kadar 6 ayda 65.6 ton altını sikkeye dönüştürmüş. Geçen yılın aynı döneminde kullanılan altın miktarı 31.6 ton. Darphane bu yılın 6 ayında 1.5 milyon adet sikke basmış, bunların 12 milyonu çeyrek altın. Demek ki dünya piyasalarındaki “Altın öldü-bitti” söylentilerine rağmen, halkımızın altın talebi devam ediyor.
Düşse de çıksa da alınıyor Önceki gün Kahramanmaraş’ta idim. Kuyumcular ile konuştum. Anadolu’da altına talebin ne olduğunu sordum.
Bana dediler ki; * Eskiden takı, bilezik alanların çoğu şimdilerde çeyrek altın alıyor. Satışı kolay ve fazla kayıp ortaya çıkmıyor.
* Eskiden insanlar birikimleri ile önce altın alırdı. Konut alırken altın birikimlerini bozdururdu. Şimdi devir değişti. Önce kredi ile ev alıyorlar. Ev taksitinden sonra ceplerinde para kalır ise çeyrek altına sıra geliyor.
Altın konusunda olan biteni merak edenlere duyururum. |