Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Halkımız “Alıyor, veriyor ama bizim ekonomiye değil, yabancı ekonomilere can veriyor.”

 Çünkü halkın aldığının çoğu ithal malı. Halk bizim ülkede üretileni değil, yabancı ülkede üretileni alıyor. Çünkü döviz kuru hâlâ ithalatı teşvik ediyor.
Yılın ilk 6 ayında halkımızın tüketimindeki gerileme yüzde 5.7 oranında. İmalat sanayiindeki küçülme yüzde 14.4 oranında. Ekonomideki küçülme yüzde 10.7 oranında. Demek ki, ekonomideki küçülme halkın tüketimindeki küçülmenin neredeyse 2 katı. İmalat sanayiindeki küçülme 3 katına yakın. Demek ki, halkın tüketimi bizim üretimimizi artıramıyor.
Ekonomimizin bu yılın birinci 3 aylık döneminde yüzde 13.8 küçüldüğü açıklanmıştı. Bu oran yüzde 14.3’e yükseltildi. İkinci 3 aylık dönemde beklenen yüzde 8 küçülmeydi. Küçülmenin yüzde 7 olduğu açıklandı. Altı aylık dönemde küçülme yüzde 10.6 oldu.

6 ayda yüzde 14.4 küçüldü
Küçülme devam mı ediyor, yoksa düzelme mi var?
Bunun için yılın ilk 3 aylık dönemi ile ikinci 3 aylık dönemindeki küçülme oranlarının seyrine bakmakta yarar vardır. 
-  İmalat sanayii ilk çeyrekte yüzde 20.2 küçülmüştü, ikinci çeyrekte küçülme oranı yüzde 8.7’ye geriledi. Demek ki iyileşme var. 
-  İnşaat sektörü ilk çeyrekte yüzde 18.9 küçülmüştü. İkinci çeyrekte küçülme yüzde 21’e çıktı. Demek ki inşaatta kötüleşme devam ediyor.
Üretilen mal ve hizmetler gelir yaratır. Sonra da bu geliri halk ve devlet harcar. Üretim gerileyince (büyüme küçülünce) gelir de azalır. Gelir azalınca harcamalar da azalır. 

Tüketim gerilemesi...  
Gelirin en büyük kısmını (yüzde 74.1’ini) halkımız (hane halkı) harcar. Devlet harcamalarının toplamdaki payı yüzde 10.9’dur. Kalan da (yüzde 20.9) yatırıma gider. 
-  Bu yılın ilk çeyreğinde halkın tüketimi yüzde 10.2 azalmıştı. İkinci yarıda azalma oranı yüzde 1.2’e geriledi. Demek ki, halkımızın tüketim harcamalarında azalma sona ermediyse de iyileşme başladı. 
-  Toplam yatırımlarda gerileme devam ediyor. Sonuç: Bu bilgiler yılın ilk 2 çeyreğine ait bilgiler. Biz şimdi yılın 4’üncü çeyreğindeyiz. Dünyada krizden en fazla zarar gören bir ekonomi olma özelliğimizi koruduğumuz anlaşılıyor. Ve de bütün bunlara rağmen sormuyoruz: “Neden?” Ve de bekliyoruz, her şeyin kendiliğinden düzelmesini.

 

Güngör Uras

http://www.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
11.09.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız