Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


TEVFİK GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN
Yarın 3 gün sürecek bayram başlıyor...
[email protected]
07 Ağustos 2013 Çarşamba 09:08

 
 
 
Bayram insanları birbirine yaklaştırır. Dargınlıkları ortadan kaldırır. Kardeşlik duygularını güçlendirir. Bayram, fakirleri, yoksulları, güçsüzleri, kimsesizleri sevindirmeye fırsat yaratır. Bayramda aileler bir araya gelir. Aileler ölmüşlerini hatırlar, mezarlarını ziyaret eder. Bunlar bayramın “olmaz ise olmaz” gerekleridir. Önemli olan bayramın amacını iyi anlamak, bu amaca uygun hareket etmek, bayramı bu çerçevede yaşamaktır.

Sadece kendini ve çevresini düşünenlerin, fakirleri ve güçsüzleri önemsemeyenlerin, haram yiyenlerin, başkalarına devamlı olarak kin ve düşmanlık besleyenlerin, kendilerine ve başkalarına huzur vermeyenlerin bayram yapmaya hakları olamaz.

Sadece şekil şartlarına uymak ile iyi bir Müslüman olunamaz. İyi bir Müslüman, dinin icabı olarak ahlaki değerlere önem verir. İnsanları sever. Güçsüzleri korur. Haram yemez ve yedirmez. Sadece kendini ve ailesini düşünmez. Toplumun huzuruna, ülkesinin refahına katkıda bulunmayı görev bilir.

Ramazan ve Kurban bayramlarıyla ilgili düzenlemeler "hadisler"e dayanır. Hadislerde nakledildiğine göre, Hazreti Muhammed, Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde Medine'de yaşayan İran asıllıların "Nevruz" ve "Mihrican" kutlamalarından etkilenmiştir. Bu folklorik kutlamaların İslam cemaatinde "ümmetin tevhidi"ne ters düşeceğini görerek, Ramazan ve Kurban kutlamalarının bu kutlamaların yerini almasını buyurmuştur.

Ramazan ayından sonraki üç bayram gününün "Şeker Bayramı" olarak adlandırılması da Osmanlı döneminde "âdet" olmuştur.

Sarayın, ramazanın on beşinden sonra askerlere tepsi tepsi baklava göndermesi, oruç sonunda insanların tatlı yemesi, oruç dönemi tamamlandıktan sonraki kutlamalarda insanlara şeker ikram edilmesi, çocukların bayram harçlığını alır almaz şekercilere koşması nedeniyle bu bayram "Şeker Bayramı" olarak anılmaya başlanmıştır.

Sayın Müslüman kardeşlerim. Bayramın coşkusunu hissedebilmek için bayramın "vecibeleri"ni unutmayınız. Önce kinden, nefretten arınınız. Dargınlıklara, kırılganlıklara son vermek için bu bayram vesile olsun. Ölmüşlerinizi, hayattaki büyüklerinizi hatırlayınız.

Bayramınız kutlu olsun Sayın okuyucularım.









http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
07.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: TEVFİK GÜNGÖR ,bayram
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız