Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Alkollü içki tartışmaları bitmez


 Güngör Uras Olayların içinden
 [email protected]

 
 
 
Milliyet Ekonomi’de geçen pazartesi günü Fehim Genç ile Mithat Yurdakul’un alkollü içki kullanımını sınırlamak için hükümetin almakta olduğu tedbirler ve olası vergi artışları konularında yazıları yayımlandı.
Bu yazıda Türkiye’de ve dünyada alkol tüketimi, Türkiye’de son on yılda alkollü içkilerin satış rakamları ve de alkollü içkilerden alınan vergi konularında özet bilgi vereceğim.
- Gençlerin alkol alışkanlığı kötü bir şeydir.
- Alkol sağlığa zararlıdır.
- Alkolün zararları halka anlatılmalıdır.
- Alkollü araç kullanımına izin verilmemelidir.
- Fakat, bütün bunlardan sonra da alkollü içkinin yasaklanması düşünülmemelidir. İsteyen içer, isteyen içmez.
Gelelim rakamlara, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011 yılı rakamlarına göre, 15 yaş ve üstü nüfusta kişi başı alkol tüketimi Türkiye’de yılda 2.87 litredir. Batı ülkelerinde kişi başı tüketim 8-13 litre arasında değişmektedir.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK)’nın verilerine göre, Türkiye’de kişi başı alkollü içki tüketimi rakamları Dünya Sağlık Örgütü rakamlarından daha yüksek görülmektedir. (Büyük olasılıkla iki kaynağın verdiği bilgiler tanım farkı nedeniyle birbirine uymamaktadır. Önemli olan Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ülkeler arası alkollü içki tüketiminde yapılan karşılaştırma ve sıralamadır.)

Tüketimde artış var
TAPDK’nın verilerine göre, Türkiye’de 2004 yılından bu yana alkollü içki kullanımını sınırlayıcı tedbirlere ve vergi artışlarına rağmen, bira, şarap ve rakı tüketimi azalmamış, devamlı artış göstermiştir. (Burada da dikkat edilmesi gereken kişi başı tüketimin değil, toplam tüketimin artmasıdır.)
Dostum, iktisatçı Mustafa Sönmez, rakamları değerlendirerek ekonomideki gelişmeleri çok iyi anlatır. Mustafa Sönmez’in anlatımı ile, 2004 başından bu yana enflasyon, yani tüketici fiyat artışı yüzde 113 iken, rakının fiyatına yüzde 272, biranınkine yüzde 218, şarabınkine yüzde 163 zam geldi.

Vergiler yüksek
Alkollü içki tüketiminden alınan vergi, otomatiğe bağlandı. Enflasyon arttıkça vergi de artırılıyor. İçkiden alınan ÖTV 2010’da 3 milyar TL iken, 2011’de 3,8 milyar TL, 2012’de de 4,6 milyar TL oldu.
Sadece akaryakıtta değil, alkollü içkiden alınan vergi yönünden de Türkiye dünya rekortmeni. Türkiye’de alkollü içki tüketen yerliler ve turistler, dünyada alkollü içkiden en yüksek verginin alındığı ülke olarak görünen İsveç’in 3 kat üstünde vergi ödüyor.
Fiyatı, vergilerle 2004-2012 döneminde yüzde 272 artmasına rağmen rakı tüketimi 44 milyon litreden 50 milyon litreye çıktı. Özellikle yabancı turist girişinin etkisiyle şarap üretimi ve tüketimi artıyor. 2008’de 38 milyon litre şarap tüketilirken 2012’de tüketimin 60 milyon litreyi geçtiği tahmin ediliyor.



15 yaş üzeri nüfusun yıllık alkollü içki tüketimi














http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
14.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Güngör Uras ,Alkollü içki tartışmaları bitmez
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız