ZEYTİN ve zeytinyağının ekonomik önemini artık tekrarlamayalım. Bunu sık sık söylüyor ve vurguluyoruz. Ne var ki bu sektörün entelektüeli de çok, anlaşmazlığı da... Öyle olunca temel sorunların çözümü ortaklaşa aranacağına itiş kakış yolu sanki tercih ediliyor. Neyse, biz gelelim sektörün bir başka âkıl adamına... Zeytindostu Derneği Başkanı Mustafa Alhat ile Akhisar’da yapılan “Ortak Akıl ve Güçbirliği Toplantısı”nın sonuçlarını konuştuk.
BU SEVDA BİTMEZ
Mustafa Alhat, “Zeytindostu Derneği’nce organize edilen ve Akhisar Kaymakamlığı, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ziraat Odası, Akhisar Ticaret Borsası ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteklediği 13’üncü Zeytindostu Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantısı’nı, Akhisar Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirdik. Bakınız İsmail Bey, dile kolay, 2009’da başladığımız toplantıların 13’üncüsünü yapmışız. Yani nereden nereye gelmişiz. Bugüne kadar Gemlik ve Edremit’ten tutun, Gaziantep’ten Mardin’e kadar bu güzel ülkenin değişik bölgelerinde yüzlerce sektör gönüllüsü ve uzmanı bir araya getirdik. Hep iyi niyet ve aşkla koşturduk. Para verseniz bu işi götüremezsiniz. Bu bizim için bir sevda. Bizim zeytin sevdamız bitmez” diyor.
ARAYIŞA DEVAM
Alhat, “Ortak akıl arayışımız devam edecek. Biz herkesi kucaklamak istiyoruz. Artık kamuoyu biliyor ki bu sektörde büyük bir potansiyel var. Ancak sektör bileşenleri işbirliği ve güçbirliğinde zayıf kalıyor. Zeytindostu Derneği olarak sürekli ortak hareket çağrısı yapıyoruz. Başka ifadeyle sürekli elimizde zeytin dalı ile dolaşıyoruz. Bu samimi tavırlarımızı da görmek isteyen zaten görüyor. Tekrar toplantıya dönersek, son etkinliğin benim de memleketim olan Akhisar’da yapılması çok isabetli oldu. Katılım çok fazlaydı. Özellikle ilçe dışından gelen katılımcıların ilgisi bizleri sevindiriyor. Bunun bölgeler arası iletişim ve dayanışmanın gelişmesi açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yine de daha fazla kaynaşma, diyalog ve müzakereye ihtiyacımız olduğu apaçık ortada. Toplantı boyunca Akhisar özelinde önem arz eden ama geneli de yakından ilgilendiren zeytincilik sorunlarından bazılarını ele almaya ve en azından gündeme getirmeye çalıştık. Mesela pestisit kalıntısı, şu an için gerek yurtdışı pazarlarda gerekse insanımızın sağlığı açısından dikkat etmemiz gereken çok ciddi bir konu. Ayrıca ürettiğimiz zeytinyağlarının kalitesinin yükselmesi ve üreticinin daha değerli satabilmesi için tadım kriterlerine uygunluğa dikkat çekmek istedik. Yanı sıra yöremize ait uslu ve domat zeytinlerini nasıl daha değerli hale getirebiliriz, bu hususları da önemle gündeme almaya çalıştık” diye konuşuyor.
HEDEF 1 TL
Mustafa Alhat son olarak şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bilindiği gibi zeytinyağına destek 70 kuruşa çıktı ancak hedefimiz bu rakamın 1 TL olması. Bunun dışında sofralık zeytine de kilo başına 15 ile 20 kuruş arasına destek verilmesi üreticiye soluk aldıracak. Son dönemde ambalajlı ihracatta ton başına bin 250 TL ihracat desteği sağlanmasını çok yerinde buluyoruz. Yanı sıra artan zeytin ve zeytinyağı üretimimiz dolayısıyla tüketimi de hızla artırmak gerekiyor. Bunun için Anadolu’nun zeytinyağını hiç tanımayan illerinde tanıtım faaliyetlerinin yapılması ve reklam olarak kamu spotlarının verilmesi gerektiğini özellikle öneriyoruz. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) konusuna gelince, ortada çok somut bir örnek var. Un ve makarna sektörümüz DİR uygulaması ile ihracatta büyük başarı gösterdi. DİR sayesinde üreticimizi de koruyacak bir model yoluyla zeytin ve zeytinyağı sektörümüz aynı performansı rahatlıkla gösterebilir. Bu gerçeği kamuoyunun dikkatine sunuyorum.”