Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

KDV ve ÖTV artışları iç talepte artışı gösteriyor


 Güngör Uras Olayların içinden
 [email protected]

 
 
 
 
 
Merkez Bankası tarafından dün yayınlanan bildiride, “Faiz oranlarına dokunulmayacağı, çünkü ‘Son dönemde açıklanan verilerin yurtiçi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermekte olduğu’” belirtildi.
Bildiride ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Mevcut politika çerçevesi cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemektedir. Sermaye akımlarındaki zayıflamanın, temkinli para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin süreceği tahmin edilmektedir.”
Merkez Bankası bildirisinde yer alan değerlemelerden (1) Yurtiçi nihai talepteki büyümenin devam ettiği konusundaki tespit doğrudur. Önceki gün yayınlanan 2013 Ocak-Ağustos bütçe rakamları bunu doğrulamaktadır.



İhracat yerine ithalat artıyor
Ancak ihracattaki ılımlı büyümeden ve de mevcut politika çerçevesinde cari işlemler dengesindeki olumlu gelişmeye işaret eden ifadeler tartışılabilir. Çünkü:
- Temmuz ayında ihracat artısı yüzde 2.2, ithalat artışı yüzde 10.2 oldu. Ocak-temmuz döneminde ihracat yüzde 1.3 oranında artarken, ithalat artışı yüzde 7.6 olarak gerçekleşti.
- Haziranda cari açık 4.6 milyar dolar iken temmuzda 5.7 milyar dolara yükseldi. Ve de önemli olan cari açığı kapatacak sermaye girişi durdu. Ülkeye döviz girmiyor.
Gelelim “yurtiçi nihai talepteki ılımlı büyüme” durumuna.
Maliye Bakanı tarafından açıklanan ağustos ayı bütçe rakamları ve ocak-ağustos dönemi 8 aylık bütçe gerçekleşmesi, ithalattaki artışın ve iç talepteki canlanmanın boyutunu ortaya koymaktadır.
Bizim bütçemizin ana kaynağı dolaylı vergilerdir. Dahilde alınan KDV ve ÖTV gibi vergilerin artışı halkın harcamasının arttığını gösterir.
İthalde alınan KDV geliri ise ithalat arttıkça büyür.

KDV ve ÖTV artışı hızlandı
- Dahilde alınan KDV‘de 8 aylık artış 2012 yılında yüzde 2.6 iken 2013 yılında yüzde 22.4 oldu.
- ÖTV artışı geçen yıl yüzde 6.4 iken bu yıl yüzde 24.1 olarak gerçekleşti.
- Geçen yıl ithalde alınan KDV’de bir yıl öncenin aynı dönemine göre artış sıfır idi, bu yıl yüzde 29.6’ya yükseldi.
Yılın ilk 8 ayında KDV ve ÖTV vergilerindeki artış ile özelleştirme gelirleri bütçeyi güçlendirdi.
Ocak-ağustos döneminde, 8 aylık sürede gelir toplamı 259.6 milyar TL oldu, 259.9 milyar TL harcama yapıldı. Yedi aylık bütçe 231 milyon TL fazlalık verdi.
2013 yılı için 12 aylık bütçe hedefi 361 milyar TL harcama, 332 milyar TL gelir ve 29.4 milyar TL açık olarak belirlenmişti.
Devletin harcamalarını, bütçe geliri sınırlar. Gelirden fazla harcama bütçe açığını büyütür. Büyüyen bütçe açığı borçlanmayı getirir.
İşte bunun için yıllık bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 3’ün altında kalması istenir. Bizim bütçe açığımızın milli gelire oranının küçüklüğü, ekonomimizin en başarılı yanıdır. 2013 yılında açığın milli gelire oranının yüzde 2.2 dolayında olması bekleniyor.












http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
18.09.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Güngör Uras,KDV ve ÖTV artışları, iç talepte artışı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız