Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Ocak 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Özel okullar, hazır yemek şirketlerinin 5 TL’den verdiği yemekler için öğrencilerden 20 TL’ye varan bedeller talep ediyor.

 

200 bin öğretmenin kadrosuzluk yüzünden açıkta kaldığı, okulların talebi karşılayamamasından dolayı derslerin ortalama 55 kişilik sınıflarda yapıldığı, başarı oranının yüzde 45’lere gerilediği Türkiye’de, veliler çocuklarına iyi bir eğitim sağlamak için sayıları 2 bin 700’ü bulan özel okullara yönelmek zorunda kalıyor. Ancak, bu okullarda velilerden talep edilen yemek bedelleri, 5 yıldızlı otelleri aratmıyor. Bu da, hazır yemek şirketlerinin okullara ortalama 5 TL’den verdiği yemekler için velilerden 20 TL’yi bulan bedellerin talep edilmesinden kaynaklanıyor. Bazı okullarda öğrenci başına yıllık 3 bin 161 TL’ye kadar ulaşan bu bedeller, toplamda 307 milyon TL’lik olması gereken yemek pazarı için okullara yılda 1 milyar TL ödenmesine yol açıyor.


Yemekçi de isyan etti

Özel okulların öğrencilere verdikleri yemek için talep ettiği bedeller, sonunda hazır yemek sektöründe 20 yıldır faaliyet gösteren Yemek İstanbul şirketinin sahibi Hüseyin Bozdağ’ı da çileden çıkarttı. Özel okulların hazır yemek firmalarından aldığı hizmeti öğrencilerin velilerine 4 kat yüksek fiyatla fatura ettiğine dikkat çeken Bozdağ, “Özel okullar bu ekonomik krizde bile velileri koruyabilecek hiç bir şey yapmıyor. Lüks restaurant ya da 5 yıldızlı otel fiyatına öğrencilere yemek yedirmeye devam ediyor. Özel okulların 10 TL ile 20 TL arasında değişen fiyatlarla verdiği bu hizmeti, bizler 5 TL yapmaya hazırız” diyor. Türkiye’de 380 bin örgencinin özel okullarda eğitim gördüğüne de değinen Bozdağ, “Günlük 20 TL’yi bulan yemek ücretlerinin 14-15 TL’si fazladan alınıyor. Bu da, yılın 162 günü eğitim veren okulların her gün için velilerden yaklaşık 6 milyon TL fazladan aldığını ortaya koyuyor” diye konuşuyor.

Özel okullar arasında en yüksek bedeli 3 bin 186 TL ile Bilfen Koleji talep ediyor. Bilfen’i 3 bin TL ile Çevre Koleji izliyor. İstanbul’da en düşük yemek ücreti talep eden okullar arasında ise İSTEK başı çekiyor. Koç Lisesi ile Robert Koleji’de düşük tutan okullar arasında bulunuyor. Koç Lisesi, 1644 TL, Robert Koleji de 1635 TL yemek bedeli talep ediyor. Bazı özel okullar, yemek ücretini, öğrenci yesin yemesin yıllık okul ücretiyle birlikte zorunlu olarak ödenmesini talep ediyor. Yemekler, öğrencilere tabldot sistemiyle sunulduğu gibi ana yemeklerin dışında kalanlar salata, tatlı ve meyveler açık büfe sistemiyle sunulabiliyor.

 

Kantinde para yerini akıllı karta bırakıyor

 

YILLIK 2 bin 200 TL yemek ücreti talep edilen Saint - Joseph Fransız Lisesi’nde öğrenciler isterlerse yemekleri 6 TL karşılığında tek tek de alabiliyor. Kantinden yararlanmak isteyen öğrencilerin ise para yerine kullanabildikleri ‘Eurest kart’ adı verilen kartları alması gerekiyor. Eurest Kart sistemi Ted İstanbul Koleji ve Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’nde de uygulanıyor. Bu uygulama, Bilfen’de ‘akıllı kart’a dönüşüyor. Öğrenciler para kullanmadan kantinden alışveriş yapabiliyor. 

 

Kimi zorunlu kılıyor kimi de yediğini alıyor

 

AMERİKAN Robert Koleji’nde yıllık yemekhane ücreti iki taksite bölünebiliyor. Mönü, 1 seçmeli yemek, 1 ana yemek, açık büfe salata, tatlı ya da meyveden oluşuyor. Eyüboğlu Koleji’nde yemek bedelleri tercihine göre kartsız 5 taksit ya da kartla 8 taksite kadar bölünebiliyor. Doğa Koleji’nde çorba, ana yemek ve salatanın yanı sıra, pilavla makarna, tatlıyla da meyve seçmeli olarak sunuluyor. Yemek ücretleri günlük, haftalık, aylık ya da yıllık olarak ödenebiliyor. Bu sistemde öğrenci yemediği günlerin parasını ödemiyor.

 

Erkan ÇELEBİ

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
28.09.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız