Mehmet YAŞİN Gribin de çözümü mutfakta
[email protected]
Bana cehennem kâbusları gördüren, meğer son günlerde etrafı kasıp kavuran H3N2 grip virüsüymüş.
500 mg’lik iki parasetamolden sonra biraz gözümü açabildim. Parasetamolsüz formüllerin peşine düştüm
Hastalık haberim, grip salgını gibi hızla yayıldı. Dostlarım telefonla sağlık önerileri yağdırmaya başladılar. Refika Birgül, hemen ballı, bol karabiberli taze zencefil çayı önerdi. Gelen tavsiye telefonlarındaki ortak yemekse tavuk suyuna şehriye çorbasıydı. En çok hoşuma giden öneriyse duayen siyasetçi ve yazar Kemal Anadol’dan geldi:
“At iki duble rakı, bak bakalım bir şeyin kalır mı!”
Ateşim biraz olsun gerileyip aklımın çarkları tekrar dönmeye başlayınca, kitaplarımın ve internetin derinlerinde, grip virüsünü yenmek için acı ilaçlar yerine, lezzetli yemekler yemenin daha faydalı olduğunu gördüm. Örneğin narın, kırmızı Maraş biberinin, Taşköprü sarmısağının, Adilcevaz’ın cevizinin, lahananın, Göynük’ün kızılcık tarhanasının, Marmaris balının, Amasya’nın kuru soğanının, Datça bademinin, ıhlamurun, Bozburun’un adaçayının, Bozcaada’nın kekiğinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini öğrendim. Daha sonra internette değerli araştırmacı Ömür Akkor ile karşılaştım. Türk mutfağında gribe iyi gelen yemekleri bulup çıkarmıştı. Biraz daha kendime gelince, bu listeyi önüme alıp, teker teker yapıp grip olan tanıdıklarıma göndereceğim. Eğer merak ediyorsanız, şimdilerde ateşim düştü, gözlerimin feri yerine geldi. Hele Kemal Anadol’un “iki tek at bir şeyin kalmaz” önerisini de uyguladıktan sonra, H3N2’den iyiden iyiye kurtulduğumu sanıyorum.
Şehriyeli tavuk suyu çorba - Türkiye mutfağı Kemikli tavuk gögsü bir saat haşlanır. Haşlanan tavuk didiklenip şehriyeyle birlikte tekrar haşlama suyunun içine atılır. Birlikte 15 dakika daha pişirilir. Diğer tarafta bir yumurta sarısı ve iki limon suyu çırpılarak azar azar altı kapatılan çorbaya eklenerek servis edilir. Sirkencübin - Konya Mevlevi mutfağı Dört tatlı kaşığı bal, dört tatlı kaşığı üzüm sirkesi, dört su bardağı suyla hazırlanan bir şerbettir. Sirke, bal ve su karıştırılıp soğuk olarak servis edilir. Mevlana Celallettin Rumi “Balla sirke ölçüsü aynı olmazsa sirkencübin güzel olmaz” demiştir. Badem Çorbası - Edirne Sarayı Osmanlı Mutfağı Haşlanmış ve yumuşatılmış bademleri havanda dövün. Tencerede tereyağı ve unu karıştırıp kavurun üzerine yeterince süt, su ve bademi ilave edip bir taşım kaynatın. Çorba pişmeye yakın hindistancevizi ekleyip altını kapatın. Diğer tarafta tereyağını eritip et suyu ve maydanozla karıştırn ve çorbanın üzerine dökerek servis edin. Melki - Bursa Mutfağı Şu mevsimde pazarlarda bolca bulunan melki mantarı 20 dakika haşlanır. Diğer tarafta tavada bol soğan tereyağında çevrilir.
Tuz-karabiber ve haşlanan mantarlar da eklenir. Beş dakika daha pişen yemek servis edilir. |