Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Güngör Uras / Olayların içinden


[email protected]

 
 
 
Sevgililer Günü en çok çiçek satılan gün
 
Sevgililer Günü kesme çiçeğin en çok satıldığı gün olmuş. Eskilerde Anneler Günü ilk sırada iken ikinci sıraya düşmüş. Üçüncü sırada Öğretmenler Günü varmış.
 
Türkiye’de yılda yaklaşık 600 milyon dal kesme taze çiçek üretiliyor. Bunların yarısı içeride tüketiliyor. Yarısı ihraç ediliyor.
Kesme çiçek üretiminde devamlılık esas olduğu için kesme çiçeklerin hemen tamamı seralarda ve örtü altında yetiştiriliyor.
Türkiye’de 600 bin dönüm sera ve örtü altı üretim alanı var. Cam seraların toplamda ağırlığı yüzde 15, plastik seraların yüzde 40. Geri kalanı alçak veya yüksek plastik örtü altı üretim alanı.
 
Yaklaşık 35 bin dönüm sera ve örtü altı alanında süs bitkisi yetiştiriliyor. Süs bitkisi yetiştirilen alanların yüzde 40’ında kesme çiçek, yüzde 60’ında iç ve dış mekan bitkileri yetiştiriliyor.

İzmir, Sakarya önde
 
Süs bitkisi üretimi yapanlarda İzmir’in payı yüzde 24, Sakarya’nın yüzde 21, Antalya’nın yüzde 15, Yalova’nın yüzde 14, Bursa’nın yüzde 10 oranında. Daha sonra Isparta ve Kocaeli geliyor.
 
Kesme çiçek türünde karanfilin payı yüzde 60, gülün payı yüzde 15 ve Gerbera’nın payı yüzde 10 oranında. Kalan yüzde 15 pay değişik tür kesme çiçeklere ait.
 
Türkiye’de iç piyasada yılda 230 milyon dolar değerinde kesme çiçek satılıyor. Kişi başı ortalama kesme çiçek harcamamız 3 dolar dolayında.
 
Avrupa’da yılda kişi başına 65-80 dolar çiçek harcaması yapılıyor. Belçika ve İsviçre’de kişi başı çiçek harcaması yılda 100 dolar.
Biz kesme çiçek üretiminin yarısını içeride tüketiyoruz ve bunun için halkın cebinde 200-230 milyon dolar çıkıyor ama, bu paranın üçte birinden azı üreticinin cebine giriyor.
 
Üretimin yarısını (317 milyon sap kesme çiçek) ihraç eden üreticilerin döviz geliri 30 milyon dolar.
2012 yılında toplam süs bitkileri ihracat geliri 73 milyar dolar. Kesme çiçek ihracat geliri dışındaki döviz gelirinde canlı bitkiler ihracatı ağırlık taşıyor.

Dağıtım Hollanda’dan
 
Dünyada süs bitkilerinin dağıtım merkezi Hollanda, kesme çiçek ihracatçıları her kıtadan, her mallarını Hollanda’ya gönderiyorlar. Hollanda’dan değişik ülkelere dağıtım yapılıyor.
 
Bizim ihracatımızda da Hollanda ve İngiltere önde gelen 2 ülke. Daha sonra Almanya, Rusya geliyor.
Antalya’da kesme çiçek üreten ve ihracat yapan Mustafa Bıçakçı ile konuştum. Şimdilerde kesme çiçeğin sapını 30-50 krş.tan ihraç edebildiklerini anlattı. Kesme çiçek uçak ile ihraç edildiğinde 500-1000 sap alan kutular 30-35 dolardan taşınıyormuş. Boyu 12 metre olan, çiçekleri 3-6 derecede muhafaza edebilen bir TIR 500 bin sap kesme çiçek alıyor, bu çiçekleri 5 bin dolara, 3-4 günde Hollanda’ya ulaştırabiliyormuş. Bizim kesme çiçeklerin, gerekli saklama şartları sağlanır ise 15 güne kadar satıcıya ulaştırılma süresi varmış. Bizim çiçekler, toprak ve tabiat şartlarına dayalı olarak vazo ömrü yüksek çiçekler olduğundan dış pazarlarda talebi bolmuş.
 
Mustafa Bıçakçı’ya ”Çiçek üreticisi para kazanır mı?” diye sual eyledim. “Allah bin bereket versin. Paramızı alabilir isek, yaptığımız işten memnunuz” dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Güngör Uras, gül, 14 Şubat, Sevgililer Günü
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız