Gila BENMAYOR
Gastronomi şehri yakışanı yaptı: Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi
[email protected]
GASTRONOMİ şehri olmakla övünen, “Dünya Gastronomi Şehri” olmak için Unesco’ya ikinci kez başvuruda bulunmuş olan Gaziantep nihayet Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi’ne kavuştu. Kısa adıyla Musem, Gaziantepli Göğüş ailesinin ferdi, Pelsan Aydınlatma Başkanı Mehmet Reşit Göğüş’ün belediyeye bağışladığı aile evinde birkaç aydan beri hizmet veriyor. Hafta sonunda resmi açılışına katıldığımız Musem, Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ne hemen bitişik binada.
Tanımış olduğum her Gaziantepli gibi doğduğu şehirle bağlarını asla kopartmamış olan Reşit Göğüş şimdiye kadar Gaziantep Kalesi’nin aydınlatılması dahil şehirle ilgili sayısız sosyal sorumluluk projesinin arkasındaki isim. Bunların sonuncusu Musem, hem Gaziantep’in zengin mutfak kültürünü gelecek nesillere aktarmayı, hem dünyaya açmayı hedefleyerek önemli bir boşluğu doldurmuş. Musem’in danışmanı ve koordinatörü yemek yazarı Ragıp Güzelbey’in verdiği bilgiye göre, merkezdeki 3 aylık kurslara katılanlar Antep mutfağının 300’den fazla yemeğini yapmayı öğreniyorlar.
Unesco’ya “Dünya Gastronomi Şehri” başvurusunu bizzat yapmış olan Ragıp Güzelbey, Musem’de unutulmaya yüz tutmuş Antep yemeklerinin de araştırılacağını ve kayıt altına alınacağını belirtiyor. Bu arada değinmeden geçemeyeceğim. Babaannesinin adını taşıyan Mutfak Müzesi’nin arkasındaki isim olan sevgili Zeynep Göğüş Gaziantep’te müthiş bir işe daha imza atmış. Şehrin en eski mahallesinde satın aldığı evde Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Gaziantep Araştırmaları Merkezi’ni hizmete sokmuş.
Yolunuz Gaziantep’e düşerse tüm mekanları mutlaka ziyaret edin. |