Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kara Afrika’ya 10 gramlık saşelerde zeytinyağı satıyoruz

 
 Meral Tamer
 [email protected]

 
 
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM’in Yenibosna’daki merkezinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi dinlerken, bir yandan da TİM’in istatistiklerinden ihracatımızın son 15 yıllık seyrine göz atma gereğini duydum. Zira Sayın Zeybekci o denli umutvar konuşuyor ve ihracatta o kadar büyük sıçramalar bekliyordu ki, Avrupa’dan Asya’ya kıtalara ve bölgelere son yıllarda yaptığımız ihracat rakamları bizi 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaştırır mı diye bakma ihtiyacı hissettim.
Rakamlar arasında gezinirken Kara Afrika’ya yaptığımız ihracattaki hızlı artış dikkatimi çekti. Neredeyse sıfırdan başlanmış ve rakamlar halen küçük olsa da umut verici bir tablo. 2000 yılında Kara Afrika’ya ihracatımız
285 milyon dolarmış; şimdi
4.1 milyar dolar ve eminim bu rakam her yıl katlanarak artacak. Oralara sattığımız mallar elbette 2023 hedefinin kapısını aralayacak ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünler değil, ancak onların da kendi çapında inovatif yanları var.

5 yıl dayanıklı salam
Örneğin Keskinoğlu, yoksul Kara Afrika ülkeleri için özel ürünler tasarlayarak bölgeye girmiş. Şirketin 3. kuşak patronlarından Keskin Keskinoğlu’ndan öğrendiğime göre satın alma gücü çok düşük, evlerinde buzdolabı bile olmayan Afrikalılar için teneke kutularda, raf ömrü 5 yıl olan salam ve sosis üretiyorlarmış. Zeytinyağını ise 10 gramlık saşelerde satıyorlarmış; tıpkı uçaklarda salatalarımıza koyalım diye verdikleri gibi...
Bu kadarcık zeytinyağı ne işlerine yarar demeyin; yemeklerde gıdım gıdım kullananların yanı sıra kimisi de markette satın alır almaz açıp içiyormuş.
Bu 10 gramlık ambalajlar,
Kara Afrika’ya yaptıkları zeytinyağı ihracatının % 70’ini oluşturuyor. Bu arada protein alabilmek için tavuk bulyonları ekmeğin arasına koyup yiyenler varmış...

Devlet destekli fuarlar
Keskinoğlu “Afrika 1 milyar nüfuslu büyük bir pazar. Biz Gana, Kongo ve Angola’da varız; şimdi Nijerya’ya da giriyoruz; daha çok yolumuz var” derken bu açılımda devlet destekli fuarların, işlerini çok kolaylaştırdığına dikkat çekiyor. 10 yıldan beri dünyanın dört bir yanında 500’e yakın fuarda, harcamalarının % 50’sinin devlet tarafından karşılandığını belirten Keskinoğlu, Afrika’da olduğu gibi bazı yoksul ülkelerdeki fuarlara ise “full destek” sağlandığına anlatıyor.

Tavuk ve yumurta
Keskinoğlu’nu bulmuşken piliç ve yumurta piyasasını da sordum. Türkiye, Hollanda’nın ardından yumurta ihracatında 2. sırada yer alıyormuş. Tavuk etinde ise Keskinoğlu için Ortadoğu, Türki Cumhuriyetleri, Balkanlar, hatta Singapur tamam; Avrupa Birliği pazarında ilerlemenin de eli kulağında, zira Yunanistan’a girmişler bile...
Keskinoğlu “Piliç etinde açık ara ihracat şampiyonuyuz” derken Kentucky Fried Chicken’le rekabet edecek Tavvuk adlı bir fast food zinciri kurduklarını ve Türkiye’deki şubelerinin yanı sıra Tavvuk’ların Ortadoğu’da da açılacağını anlatıyor.
Türkiye’de kişi başına yıllık tavuk eti tüketimi 20 kilo; kırmızı et 11 kiloyla 2. sırada yer alıyor. Balık tüketimi yıllık 4 kilo, hindi ise 1 kilodan az.











http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
09.04.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Meral Tamer,zeytinyağı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız