Osman AROLAT / AROLAT'tan
Tarımdan madenciliğe, termalden seramiğe imkanlı Kütahya geniş bir üretim yelpazesine sahip
[email protected]
Üreten kentler anlatıyor çalışmaları gidilen birçok kentin potansiyelini yeniden değerlendirmemize, keşif etmemize neden oluyor. Kütahya çalışması da diğerleri gibi bunu ortaya koyuyor. Kentin çok geniş bir üretim yelpazesine sahip olduğunu görüyoruz.
Vişne ve kiraz başta olmak üzere önemli bir meyvecilik imkanı söz konusu ayrıca şeker pancarı verimi de çok yüksek. Kentin yedi bölgesine yayılmış olan termal kaynakları sağlık turizmi açısından önemli fırsat yaratıyor. Bu konuda yatırımlarda başlamış durumda. KUTSO meclis başkan yardımcısı Hasan Öncel Yoncalı da 17 bin devre mülk kullanım imkanlı termalli konut yapıldığını söylüyor. Bunun bölge turizmine önemli katkı sağlayacağına inandığını belirtiyor. Tanıtımın termal açısından kentin en önemli eksiği olduğunu söylüyor.
Maden çeşitliliği açısından zengin kentte 10 kurum işletmesi manyezit ve gümüş işletmesinin yanı sıra tunç bilekte devlet yönetiminde kömür rezerv alanı var. Sosyal yardımlaşma kurumuna yılda 700 bin ton kömür tavşanlıdan gidiyor. Kütahya Türkiye’nin en önemli seramik üreten kentlerinden biri. Hemen her aydının evinde rahmetli Sıtkı Olçar’ın evinden çıkmış bir balık, kedi, kuş seramiği bulunur. Ayrıca Güralların porselen tabakları da bütün Türkiye’deki evlere dağılmış durumdadır. Kütahya teşvikte 4. Bölge OSB’ si 5. Bölge kapsamında yer alıyor. 2004 te hareketlenen 1. OSB’ de bugün 230 sanayi parseli var. 3.5 milyon metrekarelik 2. OSB’ de 2 milyon metrekare yatırım alanı var. Bu arada parseller % 25 peşin gerisi 4 taksitte satılıyor. Kütahyalılar var olan çeşitliliği yüksek üretim alanlarını yenilerini eklemek için misafir yatırımcılara çağrı yapıyorlar. KUTSO başkanı Nafi Güral bunu, “ Kütahya her türlü yatırıma ev sahipliği yapabilecek donanıma sahip misafir sermayeye sıcak bakan ve yatırım alanları bulunan bir kent” diyor. Bu konuda birçok toplantı düzenlediklerinin araştırma yaptıklarının altını çiziyor. Güral, katma değeri daha yüksek yatırımlar için iş birlikleri yapmak istediklerini belirterek, “ Örnekleri iyi değerlendirip kendimize has bir yol haritası hazırlayarak özellikle makina ve kimya endüstrisinde söz sahibi olabileceğimiz kanaatindeyim. Bu alanlar katma değeri en yüksek alanlar bizde gerekli potansiyele sahibiz, ortaklıklar için birlikte hareket ederek başarıya ulaşacağımız kanaatindeyim”. Değerlendirmesini yapıyor.
Kütahyalılar diğer birçok üreten kentler örneğinde olduğu gibi bir yandan kendi bir yandan ellerinde var olan tarımdan termale, madenciliğe geniş sektör yelpazesi içinde yer alan imkânlarını geliştirmeyi düşünüyorlar. Bir yandan da üretim yelpazesini daha yüksek katma değerli ürünlerde makine ve kimyada iş birlikleri ile yapacakları yeni yatırımlarla geliştirmeyi amaçlıyorlar.
|